Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Peverell által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (33)Időben csökkenő Időben csökkenő
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.12.15. 21:44
Rászakadt az "ég" Paradiski-re :) 3 méteres hó a pályák felső részein... csak így tovább!!!
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.11.03. 22:10
Pffff... ez a videó most minek kellett??? Így is nyár közepe óta a hegyeken és a snowboardon jár az eszem, most ezt megnézve meg... vááááááááááááá!!! :D :D :D
Előzmény: (- Marky - 142334)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.02.13. 21:31
Köszönöm Békássy Úr! - remélem jövőre már együtt fotózunk!!! :D
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.02.13. 21:29
A 160 fős kabinos indulásáról én írtam (vagyis legutóbb), hogy nem indul csak ha tele van. Mivel Oz-ban volt a szállásunk, én naponta nagyon sokat használtam ezt a két felvonót. Sajnos nekem nem sikerült úgy lifteznem vele, hogy ne várták volna meg a a tele állapotot pedig az 5 nap alatt szerintem jóval több mint 20x használtam.
Előzmény: (Quarius 134226)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.02.13. 21:24
Az időjárással kapcsolatban teljesen igazad van. Ha nincs hó akkor egyértelmű, hogy nem lehet kimenekülni szűzhóra. Én csak a mostani tapasztalataimat írtam, és lehet én vagyok lassú, de nekem 20-30 métert mindig sétálnom kellett a második buckás részig.
Előzmény: (Xero 134179)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.02.12. 23:15
Alpe d'Huez 2012 Február

Február 3-án indultunk a Skilines szervezésében. Szokásos hosszúkás buszos út, 20 és fél óra alatt meg is érkeztünk. Azt hagy jegyezzem meg, hogy ennyire kényelmetlen buszon még életemben nem utaztam (Volvo), pedig nem az első buszos utazásom volt.

Szállás a Couleurs Soleil 5 fős apartmanjában Ozban. Franciásan szűk, kicsi, de aránylag minden fontosabb eszközzel felszerelt, így a 7 éjszakára pont megfelel.
A check listát érdemes végignézni minden esetben és rászánni azt a fél órát az ellenőrzésre, mert egyre jobban figyelnek az aprób hiányosságokra, takarítási dolgokra is. (persze pénzt még eddig mindig visszakaptuk, főleg, hogy lassan többet takarítok ott mint itthon...)
Amúgy van ingyen tv "szuper" kis francia adókkal, melyek között találtunk is egy zenecsatornát ami jó szolgálatot tett az esti órákban főzés, étkezés, vagy csak úgy pihenés közben.
A szállás körül két helyen is lehet kapni friss pékárut (bagett 0,90 Euro, croissan 0,85 Euro, sütik 2,2 Euro, stb.), plusz vannak kölcsönzők, éttermek és egy Sherpa bolt is, ahol mindent lehet kapni amit egy kis itthoni közértben.
Oz csendes kis üdülőfalu, így aki pörgésre vágyik az max a "Jeti"-re támaszkodhat ilyen téren. Van viszont wifi amihez a szállás recepcióján lehet hozzáférést kapni, ha valaki nem bírja ki ezt a pár napot net nélkül.

Az idővel szerencsénk volt, mivel napos tiszta időnk volt itt-ott egy kis köddel (felhővel), de ezek ahogy jöttek úgy mentek is. Egy kis friss hó elkelt volna mert eléggé kemények, több helyen jegesek voltak a pályák napközben is.

A pályák:
Kezdeném azzal, hogy a csendes Oz-i szállás számomra legnagyobb előnye, hogy két-három percnél tovább egyszer sem kellett várnom a felvonókra. Szinte csak a L'alpette felvonót használtam, mert a várakozás itt másodpercben sem volt mérhető és errefelé indulva sokkal kevesebb alaklommal ütköztünk tömegbe, mint Alpe d'Huez felé.

Montfrais:
Eldugott kis rész a terep térkép felőli bal oldalán, kicsi rövidebb pályákkal, kevés síelővel, családiasabb rész. Edelweiss pálya ottjártamkor tükörjég volt, így hamar rájöttem miért is vagyok egyedül...

Vaujany:
L'alpette felvonótól indulva chalets - les travers - vaujaniate pályák élvezhetően hosszúak és szép a táj is. Kissé rontja az összképet, hogy a szakasz végén oda kell "lépni", hogy ne kelljen botozni vagy rollerezni, valamint az is, hogy visszafele kettőt is kell felvonózni 2050-ig és a Vaujany-Alpette felvonó nem épp a járatsűrűségről híres. Gyorsan meg is jegyzem, hogy a 160 fős Alpette felvonók csak akkor indulnak ha tele vannak, így megesett, hogy 7-8 perces álldogállás nézelődés is megelőzte az indulást.

Oz fölött:
2800-ról két lehetőség az indulásra a le dome, vagy le belvedere. A le dome közepén a kanyarban szó szerint emelkedik a pálya így bot vagy roller... a le belvedere első 100 métere teljesen sík, sétálós-botozós. Itt gyorsan megjegyezném, hogy életemben nem láttam még olyan jelenséget mint a le belvedere pálya felső harmadában. Szeles időben egy pillanat alatt valami hiperhurrikán söpört át rajtunk. Én felborultam a többiek térdeltek-fenékre ültek, egy kb. 10 fős francia társaság egymás hegyére-hátára borult. 20 másodpercig tartott, így esélyem sem volt előkapni a kamerát, de utána jót nevettünk a franciákon akik nem bírták szétszedni az összegabalyodott síléceiket.
A les rousses pálya nagyon tetszetős száguldozós szakasz, leszámítva a L'alpette felvonó előtti lapályt, ahol nagy sebességgel ugyan át lehet csúszni, de állandó a sétáló-botozó forgalom.
A 2700-ról induló chamois-poutran piros összeköttetés is nagyon szuper szakasz, itt viszont a poutran alsó szakaszán van állandó jegesedés, amire nem árt figyelni, mert nagyokat lehet esni egy-egy váratlan jégfolton.
A másik oldalon az alpette-chevreulis piros-kék "hazacsúszó" pályák voltak a kedvencek.

Alpe d'Huez:
Próbáltam nem sokat időzni itt, mert a sorbanállás ezen a központi részen sajnos nem ritka. Megesett 10-12 perces araszolgatás is a Marmottes, Troncon felvonónál. Ettől függetlenül a "teknő" közepe tele van nagy széles zöld pályákkal, teljes mértékben gyakorlós, bemelegítős rész.
Signal szakaszról jó minőségű kék és piros pályák futnak le, bár szerintem nincs különbség a pályák nehézsége között.
Annál inkább a "Mormota" felvonóktól indulók között.
A Combe charbonniére jelzésű fekete pályával kezdők ne nagyon próbálkozzanak. Első szakaszán pálya nélkül a Clocher de Macle hegyoldalon kell a síléc nyomban csúszni, hajtani jó 150-200 métert, majd kiérve a pályára a gyönyörű kilátás melett, a tunnelt megszégyenítő jeges-buckás szakasz kezdődik a chalvet felvonó környékéig. Innen a campanules piros pálya viszont teljesen üres, széles jól kezelt, élvezetes rész, mondhatni ajándék annak aki idáig "leér" :)
Említésre méltó még a mormota kettőről induló promontoire-olimpique piros rész is, ami a rendszer egyik legjobb piros szakasza, ráadásul az olimpique résztől szinte állandóan üres.

Pic Blanc:
A tunnelt sokan emlegetik akik megforulnak Alpe d'huez-ben. Én nem tudok semmi különlegeset írni. Az első 30 méteres buckás meredek részt magunk mögött hagyva a pálya bal oldalán szuper kis szűzhavas terület van, ahol nagyon jól meg lehet ereszteni a "lovakat". Ezután a Lac Blanc felvonó felé haladva jön egy kis emelkedős sétálós rész, majd újabb buckapálya és a már említett felvonó. Szerintem nem olyan "halálos" mint ahogy sokan írják, inkább csak azért tűnhet "legendásnak" mert sokan rámennek megfelelő sí-snowboard tudás nélkül csak azért, hogy onnan is legyen fényképük, vagy netán kéz-lábtörésük...

A 3060-ról induló kék pályákon nincs semmi különös kivéve a szép kilátást, valamint azt, hogy a közöttük futó piros hermine pálya 6 napig ratrakolatlan-kezeletlen volt.

A Sarenne feketeségéről nem akarok vitatkozni, éjjel biztos elég sötét, és a páyla felső szakasza mind kilátásban, mind élményben kitűnő, de abból a 16 km-ből 6-ot simán lehúzhatunk, sőt az Auris alatti részt még zöldnek sem nevezném, inkább csak sífutó pályának. Itt még gyorsan megjegyezném, hogy a 3330-ról induló részek nagyon kövesek, sziklásak ezért akár pályán is könnyen össze lehet szedni egy-két mélyebb sérülést a sí, board talpán.

Az Auris-i részre nem jutottam át, mert az arra szánt napon épp le volt zárva az "átvonó" a szél miatt, a másik arra szánt napon pedig inkább Les 2 Alpes-t választottam... azt hiszem ez érthető :)

Összegezve Alpe d'Huez egy nagyon szép környezetben fekvő jó adottságokkal rendelkező pályarendszer, élvezetes és kevésbé élvezetes (botozós, lépkedős) szakaszokkal. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni, ha van sok hó, csalódást biztos nem fog okozni.
Naplemente-2100.jpg
Oz-en-Oisans-2.jpg
Oz-en-Oisans-1.jpg
Couleurs-Soleil.jpg
Alpette-Rousses.jpg
Le-Belvedere.jpg
Alpe-dHuez-2100.jpg
Alpe-dHuez-1850.jpg
Lievre-Blanc.jpg
Chamois.jpg
Poutran-1.jpg
Poutran-2.jpg
LOlmet.jpg
Sarenne.jpg
Sarenne---Le-Gua.jpg
Herpie.jpg
3060-m.jpg
Tunnel.jpg
Alpe-dHuez-Naplemente.jpg
La-fare.jpg
Alpe-dHuez-1860.jpg
Plat-des-Marmottes.jpg
Oz-en-Oisans-hajnal.jpg
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.01.22. 21:22
Köszönöm az infókat, és a képeket is :)
Előzmény: (Rossi 131494)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2012.01.21. 23:35
Sziasztok!

Tudna nekem valaki információt adni arról, hogy az éjszakai síelést, valamint a szánkópályát az Oz en Oisans-i szállásról is el lehet érni, vagy ezeket csak a központi részen lakók tudják használni?
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2011.12.26. 13:39
Szia Adam87!

Az adatok valósak, vagyis van bőven piros pálya és a feketék is valóban feketék, szóval nem fogsz unatkozni haladó síelőként ezen a terepen.
A freeride lehetőséget pedig ki ne hagyd!!! Ha jó az idő akkor a La Grave oldalon egy fél hegynyi szűzhavas területen száguldozhatsz, ha az idő annyira nem biztonságos akkor keresd fel a sítérképen jelzett szaggatott narancssárga vonalas területeket, melyek nagyon jó szűzhavas területek.
(Legfőbbképpen a 3000 körüli piros Signal és a 2600 Toura között lévő részt ajánlom!)
Előzmény: (Adam87 127758)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2011.02.24. 20:59
Sziasztok!

Február 5-12 között töltöttem el Puy-ben egy ragyogó napsütéses hetet.
A szállásunk a Residence Parc Aux Etoile-ban volt 1800 méteren egy 6 fős apartmanban. Igazi pályaszállás, ahogy kilépsz a házból azonnal a pályán találod magad. 6 főre kicsit szűkös, de az esti iszogatásnál/kártyázásnál simán elfértünk 8-10-en is, napközben meg úgyis a pályákat szántod, szóval nekem tetsztett. A felszereltséggel nem volt gond, amire szükséged van arra az egy hétre azt megtalálod. A medence vize kicsit lehetne melegebb...

A pályák nagyon szuperek voltak és minden reggelre le voltak ratrakolva mindehol. A fekete pályákon kívül minden pályát csak ajánlani tudok mindenkinek, mert a pirosak is szélesek és délelőtt nagyon jó minőségűek. Délutánra azért itt-ott megjelennek jégfoltok és azokra könnyen rá lehet futni, leginkább azért, mert sajnos a nap lebukik a Pendine hegycsúcs mögé és az utolsó 1-2 órát árnyékban kell végigcsúszkálni. Nekem a kedvencem a méltán híres/hírhedt Les Bois des Coqs pálya volt. Igaz vannak benne olyan részek/letörések/kanyarok ahol ha túl bevállalós valaki könnyen elszállhat egy mélyebb szakadékba a fák közé, de a látvány a kilátás és a pálya egyedi hagulata szerintem különleges itt Puy-ben.

Nagyon tetszett még a Boarder Cross pálya amihez hasonlót eddig csak TV-ben láttam, ahogy a profik száguldoznak rajta. A harmadik naptól fogva szinte minden délelőtt eltöltöttem ott egy-egy órát, annyira élveztem a dimbes-dombos kanyargós vonalvezetést. Ezt is próbálja ki mindenki aki arra jár, még ha csak kezdő akkor is, mert lassan is élmény végigcsúszni rajta!
A pálya összes részét el lehet érni ülős felvonókkal (hála a két új ülőliftnek), szóval aki hozzám hasonlóan nem táplál baráti érzéseket a húzós felvonókkal kapcsolatban, minden bizonnyal elégedetten lógatja majd a lábát az ülős felvonók nyújtotta kényelemben :)

Éjszakai sízést/boardozást is érdemes kipróbálni ha már ingyenesen tehetjük ezt minden kedden és csütörtökön. Ugyan a kettes felvonó nagyon csiga és a hozzá tartozó kék pályán a lecsúszás ideje szinte töredéke a felvonózással eltöltött időnek, de egyszer mindenképp megéri jól felöltözve menni pár kört és efféle élményekkel is gazdagodni.

Hüttékben vásárolni nem érdemes, hacsak valakinek nem számít az ár. Helyette ajánlom a sokak által említett Sherpa boltot 1600-on, ahova ingyenes síbuszok is közlekednek a nap minden szakában.

Összegezve úgy gondolom Puy nagyon szép hely, jó adottságokkal, változatos hangulatú, minőségi pályákkal!
Nagyon tetszett minden és szinte csak pozitív élményekkel gazdagodtam!
Egy dolog azért van amiért nem tartozik majd a legkedvencebb síterepeim közé Puy és az nem más mint a "sötét oldal"... :) - engem nagyon zavart az utolsó 1-2 órában az árnyékos hegyoldalon történő csúszkálás (persze lehet csak az én szemem szúrta a dolog...)

:)
DSC08134.JPG
DSC08114.JPG
DSC08131.JPG
DSC08140.JPG
DSC08190.JPG
DSC08193.JPG
DSC08228.JPG
DSC08251.JPG
DSC08332.JPG
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2011.02.02. 23:36
Szerintem nagyon felesleges egymás hozzászólásain vitatkozni. Dénes csak leírta a rossz tapasztalatait, hogy figyelmeztesse azokat akik legközelebb arra járnak.
Azzal viszont nem értek teljes mértékben egyet, hogy aki frissen regisztrált, az ne tudna érdemben hozzászólni egy-egy témához.
Például én több mint 4 éve olvasgatom a síelők.hu-t de csak nemrég regisztráltam. Ennek ellenére simán tudnék írni a 2005-ös Kreischberg-en eltöltött 5 napomról, de mivel ezzel nem mondanék hirtelen semmi újat az olvasóknak így nem teszem.
Szerintem tartsuk tiszteletben mindenki hozzászólását és ha nagyon nem tudjuk eldönteni, hogy a jó vagy a rossz infóknak higgyünk, akkor csak egy megoldás marad:
Irány a vitatott síterep és tapasztaljunk! :)
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2010.12.27. 23:23
Sziasztok!

Én 2009 és 2010 Februárjának első heteit töltöttem el Gerlitzen síterepén.
A szállásunk a felvonótol kb. 50 méterre lévő Kanzelhofban volt. Diákszállásnak nevezném a szűkebb szobák, régebbi berendezések és a közös zuhanyzók miatt, de annak tökéletes! A személyzet nagyon kedves és főzni is jól tudnak, szóval ha nem zavar, hogy szerényebb körülmények között hajtod fejed nyugovóra akkor csak ajánlani tudom! (a lényeg úgyis a pályán van)

No igen a pályák nekem nagyon bejöttek!
A 2 a, b, kék pálya igazi kis bemelegítő rész, amihez egy kétüléses felvonó tartozik. (napközben 1-2 perc sorbanállás mindig volt de nem vészes)
Sok kezdő síelő és boardos bontogatja szárnyait rajta, úgyhogy a haladóbbak inkább menjenek a csúcsra és bemelegítésnek használják az 5-ös kéket.
Jó széles pálya és elég hosszú is, hogy reggel segítsen ráhangolódni az aznapi csúszásra.
Mivel itt 8 személyes a felvonó, így hamar a csúcson lehetsz ismét, ahonnan tényleg arra és olyan pályára mehetsz amihez épp kedved van.

A déli oldal tele van piros pályákkal, valamint sok-sok szűzhavas résszel amik a 10a, 10b, 12, 19, 25-ös páylák között terülnek el. Aki nem szereti a csákányos felvonót, az kerülje a 12, 19, 25-ös pályákat, mert a csúcsra vivő kétüléses felvonóhoz, ezen pályák aljáról csak ilyennel lehet felmenni.

A személyes kedvencem természetesen az Északi oldalon található 8, 9-es jelzésű Klösterle. Nagyon szuper piros pálya, aminek a felső 1/3-ánál van egy kis erdőcske, amiben nagyon jól lehet fákat kerülgetni, de csak óvatosan! - ha sok hó esik akkor odabenn akár derékig is el lehet süllyedni egy-egy borulás alkalmával :)

Aki inkább száguldozni szeret annak ott a 24-es piros pálya, az alján sebességmérővel, felette nem sokkal webkamerával, hogy repesztés közben haza is tudj integetni az otthoniaknak.

A 3-as és 20-as fekete pályák nem rosszak, de hozzájuk is csak csákányos felvonó tartozik így sokat nem időztem rajtuk. Ha sok hó van a pályák aljáról balra tartva, egy dózerúton át tudsz csúszni az 1-es pályára.

Az 1-es piros pálya is szuper, de kezdők ne nagyon használják, mert néhol egész meredek és ilyesztő is, főleg ha még nem tudsz biztosan íveket váltani. Délelőtt érdemes használni, mert a nagy forgalom miatt délutánra nagyon kibuckásodik és jegesedik.

A hüttéket nyugodtan lehet használni, teljesen átlagos osztrák árak, 10-12 Euro körül meg tudsz ebédelni.
Ha mégis magadnak főznél, akkor Annenheim-ből Villach felé sétálva (kb. 20 perc) jobb oldalon van élelmiszerbolt, jó árakkal (a nevét most meg nem mondom) vagy még 5 perc gyaloglás és bal oldalon Lidli :)

Kétszer voltam Gerlitzenen, de bármikor visszamennék! Nekem nagyon tetszett, mindenkinek csak ajánlani tudom!
P6160013.JPG
P6160017.JPG
PA180018.JPG
PA180022.JPG
PA180024.JPG
P6160015.JPG
P6160023.JPG
P6180020.JPG
P6180006.JPG
Peverell
33 élménybeszámolót írt
33
13 éve tag
2010.12.27. 00:00
Én 2010. Február végén látogattam ide egy napot.
Rokonoknál pihiztünk Sopron közelében és síelők.hu-s kommenteken felbuzdulva egyértelmű volt, hogy ki kell próbálni ezt a még határközelinek épp nevezhető terepet.

Az idő szép volt, a pálya a csúcson kissé jeges, de már csak a kilátásért is megéri felmenni. Alattad az Erlaufsee, veled szemben Mariazell, körülötted szép hegyek :)

A pálya:
Sok emberfiával nem találkoztunk aznap... kongott a pálya az ürességtől, de nagyon élveztem, hogy bármerre száguldozom sehol senki :D (sorbanállás fogalma ismeretlen)

Az előttem szólókkal ellentétben nekem és haveromnak nagyon bejött az "erdei ösvény" kék pálya, mivel rengeteg olyan szakasza van ahol a fák között le lehet csúszni a következő fordulóig az érintetlen mély hóban. Ráadásul ha végig a kék nyomvonalat követed, egész hosszúra nyúlik a menetidő az alsó felvonóig. (Szerintem a szűk gyors forulókat gyakorolni tökéletes)

A pálya felső szakasza tényleg nem kezdőknek való! - nekem kicsit több a bátorságom mint a jelenlegi snowboard tudásom és persze kétszer is bepróbáltam, hogy ügyesen lenavigálok a piros részig, de mindkét alkalommal lecsüccsentem egyszer-egyszer úgyhogy maradt a kerülő kék ösvény, majd onnan a piros. A pirosak teljesen jók, lehet rajtuk vadulni, meg gyakorolni is.

A pálya végefele említett vízszintes rész tényleg zavaró kicsit, de nekünk egyszer sem kellett ugrabugrálni, mindig volt elég lendületünk, hogy átérjünk rajta.

Ugyan csak egy napot voltam itt, de nekem nagyon tetszett és ha csak egy-két napra is de szerintem megéri kipróbálni bárkinek aki a kezdő szintet már kicsit átlépte és a profit még nem érte el.
DSC04896.JPG
DSC04881.JPG
DSC04913.JPG
DSC04917.JPG
DSC04918.JPG
DSC04922.JPG
elsőelőző
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.