Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kis Kovi által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (268)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.01. 18:42
Nyugodtan lehet menni - tegnapi tapasztalat -, bőven ki fog még tartani a pálya, sőt hétvégétől jelentős lehűlés látszik az előrejelzésekben.
Még most is (vasárnap) kifagyott rendesen reggelre a pálya és csak 11 óra után kezdett jelentősebben felengedni, de a sok (bár gondolom a korábbi hetekben jóval többen voltak) síelő ellenére nem volt nagyobb gond vele.
Jelentős hótartalékot képeztek, amely jelenleg ugrató dombként szolgálnak, de ha kell gondolom majd betolják a pályára is.
Amennyiben ennek ellenére "ágyúzni" kívánnak, arra is lesz lehetőség a jelentősebb hidegfrontnak köszönhetően, mivel a tárolók többségében volt elegendő víz hozzá.
Szerintem - ha nem lesz nagy fordulat az időjárásban - akár húsvétig gond nélkül nyitva lehetnek.
Előzmény: (WéberF 211919)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.03.01. 18:25
Nekem még 2020. tavaszról van egy előlegezett foglalásom (Olaszország) egy nagyon régóta várt program, amit most fogunk áttenni 2022-re a szállásadóval, aki úgy tűnik, már vagy beletörődött a helyzetbe vagy esetleg valami támogatást kapott, mert sokkal rugalmasabbnak tűnt, mint egy évvel ezelőtt (felajánlotta, hogy akár vissza is fizeti az előleget), pedig pont tavalyi szezonra ruháztak be új apartmanok kialakításába. Szerencsétlenek még a helyi sajtüzletet is "viszik", amely gondolom az idegenforgalomra volt méretezve a keresletet illetően.
Amennyiben jövő szezonra visszaállna a rend, úgy szerintem brutális tömeg lesz mindenhol, mert sokan "pakolhatták" át a foglalásokat is.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.25. 05:20
Mehetnek külföldre síelni, csak tartsák be az aktuális szabályokat, azaz hazaérkezését követően egyenesen távozzanak a karantén helyszínére és maradjanak ott a kijelölt időszakig vagy a megjelölt határidőn belül csináltassák meg a két tesztet, melyből az egyik legalább a visszaérkezés után valósuljon, és természetesen ne csaljanak, kiskapuzzanak, ha már ilyen gyenge a határ kontroll, amit a beírások alapján vélelmezni lehet.
Mondjuk az ottani embertársak és a környezet is megkaphatna egy ilyen szituációban egy kis szünetet, de sokan ennél öncélubban élik az életüket.
Előzmény: (esslegg 211840)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.24. 22:24
Szerintem ez a keres-kínálat hozadéka, azaz amikor más módon is bőség van, akkor olcsóbb az energia kereskedési ára, amikor hiány van, akkor pedig drágább, a hálózatban pedig mindig az optimálisra kell menedzselni a folyamatokat. A támogatások amúgy egy jelentős része a gazdaság fehérítésére is szolgál, amellett, hogy preferenciát eredményez egy adott fejlesztési területnek. Amennyiben nem állna rendelkezésre elegendő erőforrás a társadalomnak, úgy akár kötelezhetnék is az embereket - már aki több területet, felületet birtokol (kertesház vs. lakótömb) -, hogy biztosítson mondjuk a háza tetején lehetőséget a napelemek telepítésre, ha az nem okoz indokolatlan kellemetlenséget az ott élőnek és az eszközöket és a telepítést az állam finanszírozná, viszont a kinyert energia is az államot illetné.


Szerintem a sípályák környezete eleve jobb potenciállal bír az alternatív erőforrások kiaknázása szempontjából, Kékesen valószínűleg több a napsütéses órák száma (sokszor kilóg az alacsony szintű felhőzet alól) és a magasságból adódóan nagyobb is lehet az általános szélerősség, csak nem hiszem, hogy nagyon szívesen építenének oda - akár erdős területek kárára - energiát "kinyerő" eszközöket. Egy kopárabb (ezáltal kevesebb "életsűrűséget" hordozó), az emberektől távolabbi helyszínnél talán ezt kevésbé kifogásolnák, de ilyenből nálunk azért nincs sok.
Előzmény: (TZoli 211810)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.23. 21:51
Évekig külföldi tematikus oldalon szerepelt ide több fejlesztés is betervezve, először kétüléses lift (középre), később egy kabinos a tetőig, de igazából egyik sem indult meg.
Persze, lehet, hogy emiatt marad meg szerethetőbb helyszínek vagy rosszabb esetben sorvad el majd szép lassan, mert a látogatók száma nem fedezi a gazdaságos működést.


Van elég sok bauernhof jellegű szállás a környéken, de tény, hogy mindegyikből több km-t kell autózni, hogy a helyszínre érjen az ember és arra felé síbuszok sem járnak.

Afflenz Kurort is hol megszűnés határán táncolt, de most újra életjeleket adott magáról, azon a helyszínen is lehetett gyöngyűr környezetben tömegmentesen síelni.
Előzmény: (WéberF 211804)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.23. 20:30
A "választott" energia esetében a kellő mennyiség, az ellátás biztonsága és az ár határozza meg a feltételeket.

Magyarországon egyelőre nagy volumenben és gazdaságosan "kitermelhető" mértékben a megújulók kapcsán a napenergia és a fűtési célból a geotermikus energia áll rendelkezésre. A napenergia, tekintettel annak jellegére (sötétség, nappalok hossza, besütési szög, borús idő vagy egyéb gyengítő hatások - főként őszi-téli időszakban a "medence hatás") nem állandóan és azonos hatásfokkal áll rendelkezésre, így csak részben nyújt megoldást és nagyon hiányzik hozzá a jelentős energiatárolási faktor. A szél energiát is természetesen lehet hasznosítani, de abból számtalan más helyszín Európában sokkal jobb potenciállal bír.
A terület igényt sem szabad elfelejteni, mert akár mezőgazdasági termelésre alkalmas vagy erdős területeket szükséges beáldozni az alternatív energiaforrások kinyeréséhez.

Az elektromos energiát sem könnyű szállítani nagyobb távolságokra, nem véletlen, hogy egyelőre a Szaharát sem tették tele napelemekkel, nem beszélve egyéb ottani hatásokról (a héten volt valahol erről egy érdekes cikk). Sajnos ott van még, hogy ha folyamatosan energiahordozó vagy energia behozatalra van szükséged, akkor kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz másoktól.

A magyar lignit fontos, hogy stratégiai tartalékként rendelkezésre álljon, mert mondjuk egy jelentősebb kozmikus test becsapódása vagy nagy mértékű szeizmikus aktivitás esetén, ami még nem pusztítja el a mai társadalmat, de miatta hosszabb időre nagyobb por, tüzekből eredő korom kerül a légkörbe, egy fajta radioaktív téli helyzet léphet életbe vagy történhet extrém jellegű klíma változás is, amikor nem mindegy, hogy házon belül van-e bármilyen gyorsan elérhető és felhasználható erőforrás. Krakatau vulkán 1883-as kitörése jelentősen befolyásolta a földi klímát (kevesebb napfény miatt globális hőmérséklet csökkenés állt elő).
Szóval, ha nem is használnám, de hagynék olyan technológiát, amivel újra gyorsan használni lehessen, ha szükség van rá.

Az is fontos szempont, hogy nem lehet az erőművek egy jelentős részét csak úgy le/felkapcsolgatni, ahogy a nap sem áll rendelkezésre 24 órában és amilyen a mai ember, már pár nap áramszünet után is kaotikus állapotok alakulnának ki.

A jelenlegi technológiákat és társadalmi működéseket figyelembe véve, egyelőre energia mixben látom a közel jövőt, de ha az akkumulátor technológia (könnyebben elérhető és jelentős mértékben rendelkezésre álló anyagok, jobb hatásfok, jobb újrahasznosíthatóság, kevesebb környezeti ártalmak az előállítás során, stb.) vagy más energiatárolási technológia, illetve a fúziós erőművek szintet lépnek, akkor könnyebb lesz a spájzba eltárolni a szénhidrogén alapú energiahordozókat rosszabb időkre.

Addig is legalább az egyén tegyen meg a maga szintjén mindent, ne terhelje túlzottan kényelmi faktorból tovább a környezetet, ne csúcsfogyasztóként élje az életét, ha a természeti lehetőségek korlátosak.

Visszakanyarodva a hazai síélethez, szerintem az is egy vizsgálandó szempont, hogy ha a hazánkban több lehetőség áll rendelkezésre, akkor talán valamennyivel kevesebb ember rohangál egy-két napra ezer-kétezer km-t megtéve hódolni ennek a szenvedélyének, extra energiaforrást igényelve és szennyező anyagot kibocsátva, közlekedési eszközöket amortizálva, azaz összességében, ha ésszerűen tesszük a fejlesztéseket, akkor talán még spórolhatunk is a világnak azzal, hogy a csúcsfogyasztást bizonyos alternatívákkal visszafogjuk. Ez esetben is a vonat/síbusz kombináció felé terelném a gondosabb fogyasztókat.
Persze, lehet ennek hátulütője is, ha a közeli elérhetőség és olcsóbb módozat olyanokat is bevonz, akik eddig nem voltak "sí fogyasztók" :)
Előzmény: (Hókupac 211780)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.23. 05:18
Jelenleg fent a pálya tetején 6 fok, lent az aljában -2 fok és ott hóágyúval lövik a pályát. Milyen kontraszt kevesebb mint 200 méter magasságon belül.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.22. 22:32
Nem az erőművek a hibásak, hanem a fogyasztási igények, olcsó és sok energia legyen jelszóval.
A síelők jelentős része is a seggük alá tolt autóval megy mindenhova a hétköznapjaiban, nem törődve azzal, hogy a testsúlyának 10-20x-át kitevő jármű megmozgatásához mennyi felesleges és szennyező anyag kerül a légkörbe, mekkora áldozatot, területet igényel egy városban - mások kárára - a közlekedés során. A tömegközlekedés prűd, a kerékpár és a gyaloglás pedig macerás a többségnek.
Ez csak a legegyszerűbb példa, de lenne még sok más tényező is.

Az erőművek az emberek energia igényeit elégítik ki, de hála Istennek nálunk azért Paks sokat "mentett" eddig az energia szaldóban.
Majd, ha megoldódik az energia tárolás és/vagy a fúziós erőművek technológiai kérdése, akkor ezen a téren - remélhetően még időben - is előre lehet jutni.

Persze, értem mire céloztál Kékes kapcsán, de el tudom képzelni, úgy vannak ezzel, hogy arra a kis időre (amíg még technikai hóval megoldhatóak a dolgok - szerintem egy, max. két évtized) már nem látják értelmét feláldozni a mostani ökoszisztémának.
Fővárosiként a panel ablakunkból láttam a 80-as évek elejétől, hogy tűnik el fokozatosan a természetes élőhely a budai hegyekben, mennyire beépítek a hegyeket, ahova többségében nem a környezettudatos módon élni kívánok, hanem a csúcsfogyasztók (autó, nagy lakóterület, medence, stb.) mentek lakni, területet kisajátítani.
Olyanok, mint az agglomerációba költöző, onnan autóval ingázók, éljünk a zöldben, madárcsicsergésben jelszóval, de közben nap, mint nap a városban élőktől veszik el az egészséges életteret, időt a saját kényelmük érdekében.

A síelés kapcsán is ez a bizarr, hogy a nagyobb ökológiai lábnyomon élők "nem értik" miért lesznek egyre rosszabbak a sportolás természeti feltételei, azaz ez kb. olyan, amikor a dugóban ülőkkel - azt alakítókkal - forgatják a riportot "sírósra" véve a helyzetet, de egyszer nem kérdezték az igazi áldozatokat, a tömött buszon (kényelemről, több szabadidőről, fogyasztásról mások javára lemondókat) utazókat vagy a városban, az utak mellett élőket.
Előzmény: (Hókupac 211777)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.02.18. 19:51
Köszönöm a játékot, szuper lett.

Értelem szerint a közelibb helyszínek jobban mentek, de volt olyan felismert kép, amelyet élőben nem volt még szerencsém megtekinteni.
Az első etap megközelítőleg jelest, a második talán négyes alát, a harmadik pedig max. "még átmentem" osztályzatot eredményezett volna számomra egy gyengébb suliban:)

Szerencsés vagy, hogy ilyen fiatalon már ennyi helyen jártál, irigyellek.
Gondolom Te is olyan típus vagy, hogy nem egy helyre húzol, hanem minél többet szeretnél megismerni.
Megvan a romantikája a megszeretett és újra felkeresett helyszíneknek és az új dolgoknak is.
Előzmény: (D.Dani 211685)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.15. 18:00
Ezzel én is ugyanígy vagyok, sőt egy tározó más szempontok miatt is jó lehet, például a forró nyarakon akár erdőtüzek oltásában is szerepet kaphat.
Előzmény: (Tomi78 211584)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.15. 17:58
Az általad említett nagy ipari szennyezők az emberek igénye miatt léteznek, nem önmagukat generálják.
Sajnos a rendelkezésre álló természeti erőforrásokhoz képest túlzottan mohó és elkényeztetett ember a fő katalizátor a folyamatokban, a "nagy tőkések" csak profitot realizálva kiszolgálják az igényeket.

Hétvégén kint voltam a visegrádi pályán, de először úgy gondoltam - főleg, ha egyedül jöttem volna -, hogy kimegyek Volánbusszal.
"Természetesen" nem jár a téli időszakban a sípálya környékére (csak a lenti főúton), így maradt a gépjármű használat, főleg, hogy többen mentünk.
Sajnos Magyarországon szinte lehetetlen (ritka járatok vagy nagy távoli megállók, sokszori átszállás, nehézkes felszerelés szállítás, stb.) eljutni tömegközlekedési eszközökkel a pályákra, síbuszt senki sem kíván üzemeltetni és valószínűleg nagyobb helyszíni tárolók sincsenek tömegével, ha egy nagyobb gyaloglás után valahova lepakolnád a síeléshez nem kellő cuccokat. (Például az eplényi vonatmegállótól még km-ekre van a pálya, ahogy itt is téli időszakban a buszmegálló).

Nagyon sokan voltunk vasárnap, de ezt bekalkuláltam, azt már kevésbé, hogy a jelen lévő emberek 80 %-a fittyet hány a közegészségügyi szabályokra vagy hogy szemtelen porontyok a türelmesen sorban álló - a szolgáltatásért ugyanúgy fizető - embereket előzgetik, sokszor a másik lécén átgázolva és ha valaki ezt szóvá teszi, még játsszák a sértődöttet is. Sajnos a mai szülők egy jó része engedi ezt a pofátlan önző attitűd meghonosodását és az áldozati szerepkört, ha valaki helyre teszi őket. A gyermekem már 6 évesen megtanulta, hogy sorba kell állni az életben.

A pálya jó volt, kora délutáni távozásunkig szerintem átlagos sítudással tökéletesen használható volt és a liftekkel ellenében nem éreztem különösebben nagy tumultust rajta, igaz az aljára érkezve vigyázni kell a feltorlódó várakozók miatt. Szerintem a kapacitása határán járt az egész környék (sok nem síelő a pálya környezetében), de gondolom a parkoló helyek amúgy is behatárolják a jelen lévők számát.

A helyszín továbbra is pazar, a Duna, a fellegvár, a Börzsöny vonulatainak "együttállása" fenomenális.

Az üzemeltetők akceptálták a tömeget, mert ahogy észrevettem mindenki valamennyivel (kb. 1 óra) több síidőt kapott, mint amit vásárolt és próbálták korrektül jól memendzselni a napot. Mondjuk a közegészségügyi szempontokra jóval nagyobb figyelmet javaslok fordítani, mert én sem örömben feszengek maszkban, de a problémától minél hamarabb szeretnék szabadulni és nem gerjeszteni a folyamatot, ha már ennyi szabadságot kaptunk a hazai síelés terén.

Aki még a következő napokban megy arra felé, javaslom, hagyja ki a felső utat (ha felmenne nézelődni vagy onnan érkezne), mert a hegy tetejétől a sípálya felé közeledve sok helyen tükör jég volt még vasárnap reggel az út, de a sípályától lefelé a Dunáig (amit a többség használ) már tökéletesen lehet közlekedni.
Előzmény: (Daddy 211580)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.10. 18:31
Kedves Rezső!

Köszönöm a válaszod.
Nagyon megérdemelnétek, hogy amit lehet, azt ki tudjátok hozni a helyszínből.

A víztározó szerintem sok szempontból előnyös lehet és akár a pályával szemközti déli fekvésű oldalra egy kis naperőmű is kerülhetne, ami az éves befektetett energia igényt kompenzálhatná, na jó ez tudom, hogy nem igazán realitás:)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.07. 13:01
Most milyen jól jönne egy rendes tározó, amely a nagy hideg előtti csapadékot "megfogná" és utána abból is lehetne gazdálkodni.
Engedélyeznek valami fejlesztést, mert korábban lehetett olvasni híreket arról, hogy Visegrádra is jut beruházási költségvetési forrás.
Emlékeim szerint Visegrád annak idején energetika területén szivattyús erőmű kapcsán is felmerült, mint megfelelő helyszín.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.07. 08:05
Keddtől a hajnali, reggeli órákban már elkezdődik a fagy térhódítása, csütörtöktől pedig jön a nagybetűs tél a jelen állás szerint.
Előzmény: (bertazs 211435)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
Topik: Visegrád
2021.02.06. 19:35
Elnézve a friss időjárás előrejelzéseket, jövő héttől bőven lesz lehetőség a hóvastagságot szezon rekord szintűre hizlalni, sőt ha a mostani futásokban lévő hosszú távú prognózis is beteljesül, akkor lehet, hogy akár márciusig lehet majd pörögni. Remélem most az egyszer nem "enyhítik be" ezeket a prognózisokat.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.01.28. 21:24
Sajnos a gyenge, puhány és önző emberek hozzáállása az, hogy nem visel maszkot ilyen esetben, helyzetben, mert egyáltalán nem jelent akkora megterhelést, mint ahogy arról sopánkodnak.

A "pöcsfejek" (orrukat maszkkal el nem takarók) is annyira puhányok, hogy amikor már némi áldozatot kellene hozni másokért is a maszkviseléssel - mert igen, az orr eltakarásával már jelentősen csökken a komfort érzet -, akkor erre már nem hajlandóak, holott a maszk viselése nemcsak ő miattuk van, hanem a vadidegen ember társak egészsége érdekében is egy védekezési eszköz.

Sajnos a tömegközlekedésnél is ezt tapasztalható, hogy a "perc emberek" a járműre felszállva kezdenek bele a tömött zárt térben az orrfújásba, evészet-ivászatba, felesleges telefonos pofázásba, ahelyett, hogy várjanak egy következő járművet és ezeket a műveleteket olyan szabad térben végeznék, ahol ezzel kevésbé tudnak ártani az ember társaiknak. Igen, be kell áldozni az időt az egyéni dolgokra (hamarabb elindul vagy felkel valaki) és nem a közösségen spórolni, de ehhez túl önzőek az emberek, hogy eszerint éljenek.
A gyorshajtásra is mindig azt mondta egy mentőgépjárművezető számomra, hogy az illető induljon előbb az útra és ne mások veszélyeztetésével spóroljon a szabad ideje érdekében.

Senki sem kíván maszkkal élni, de ha a helyzet ezt hozta, akkor csak egy normális együttműködés útján lehet az ilyen problémákon is hamarabb túlesni.
Előzmény: (TZoli 211215)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.01.19. 21:24
Sokat tanakodtam, hogy bevállaljam-e valamelyik magyar pályát, de úgy látom (néztem a különböző helyszínek kameráit is), a többség már lemondott arról, hogy a szezon hátralévő részében megnyílnak a szokásos európai helyszínek, illetve a közelgő felmelegedés (pálya romlás) miatt is késztetést érezhetett arra, hogy síelni induljon, mert nálunk amúgy is bizonytalanabb, rövidebb periódusú egy téli szezon.
A szabályok be nem tartása sajnos az önző szemléleletből adódik, mert nem jelent akkora problémát - főként téli időszakban - annak abszolválása, mint ahogy azt sokan előadják.
Amennyiben már így alakult, akkor jobb lenne kevesebbet, de "élhetőbb" körülmények között síelni, de úgy látom ez már nem fog megvalósulni.
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2021.01.16. 08:00
Nehéz 500 ezer érdeklődőt elosztani pár síterepen, de legalább ezen a télen - feltételezhetően a polar vortex gyengülésének betudhatóan - vannak és valószínűleg lesznek olyan időszakok, amikor tudnak menni a hazai sípályák sok pályával.

Egy kis betekintés a Mátrára lift szemszögből:

https://www.idokep.hu/webkamera/matraszentistvan_sipark_siiskola
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2020.12.13. 14:50
Fantasztikus verseny volt a mai Val-d'Iseri lesiklás világkupa futam igazi bombasztikus meglepetéssel, de egyáltalán nem érdemtelen győzelemmel:

https://www.fis-ski.com/en/alpine-skiing/alpine-news-multimedia/news-multimedia/news/winter-2020-21/martin-cater-suprises-everyone-with-bib-41-in-val-d-isere

Érdemes volt sokáig nézni, de a győztes futamot már csak FIS honlapján tudtam követni, 41. indulóként az élre beérkezni, amikor már fotózták a dobogósokat, hatalmas lehetett, a győztesnek:)
Kis Kovi
271 élménybeszámolót írt
271
13 éve tag
2020.12.04. 18:39
Fasza, törölték a februári világbajnokságot és a kínai "előolimpia" világkupa eseményeket is:

https://www.fis-ski.com/en/international-ski-federation/news-multimedia/news/fis-world-championship-and-world-cup-events-in-beijing-cancelled
elsőelőzőkövetkezőutolsó
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.