Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síszimulátor

ÜZENETEK (36)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2016.01.15. 19:24
65 foknál, de sível ezt szinte lehetetlen elérni Boarddal sokkal hamarabb megvan, de ez legyen a ti bajotok... :D
Előzmény: (minerel 186094)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2016.01.14. 22:29
Örülök, hogy bejött a gép, mondtam én, hogy tetszeni fog! ;-)
Előzmény: (Joci 186092)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2016.01.14. 17:47
Bárcsak a 3. alkalomról mesélhetnék én is. :-)
Az elsőn vagyok túl, és még nem volt alkalmam a határokat feszegetni.
Előzmény: (Rera 186095)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2016.01.14. 17:41
Így igaz! Ha jól emlékszem 60 fokos szöget meghaladó döntésnél esésként érzékeli a gép és megáll. Kérdés, hogy ezen a beállításon lehet -e állítani?
De még így is elég sportosan meg tud mozgatni.
Előzmény: (minerel 186094)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2016.01.13. 22:23
"Egyszerűen érzed, hogy semmi váratlan, rossz nem történhet."

Én azért nagyon megijedtem, amikor (3. alkalom!) megkaptam a géptől a kanyar tetőpontjának az ízét, és a testem ferdén állt, és jajjj...... :-)) Persze nem rossz történt, hanem jó!
Előzmény: (Joci 186092)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2016.01.13. 22:23
Viszont a nagy élszöget nem szereti mert ha rendesen "élre" teszed a gép leold és esel.
Előzmény: (Joci 186092)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2016.01.13. 22:02
Mivel még friss az élmény, így én is megosztanám első tapasztalataimat sí szimulátor ügyben.
Az első benyomásom az volt, ennek aztán semmi köze nem lesz a síeléshez. Teljesen más érzés. Nem olyan, mint ha sílécen állnék. Túl hirtelen reakciók a géptől. Pici mozdulatokra is rendkívül érzékenyen azonnal reagált. Egyáltalán nem az jött le, hogy imitálni tudná a síelés élményét.
Aztán persze néhány perc után már sikerült annyira megismerni a gépet, hogy már élvezetesen tudjam használni. Elkezdtek jönni azok az érzések, amik síeléskor is. A kanyarról kanyarra fellépő erőhatások. És innentől már nem volt bennem kétség. Nemcsak hogy visszaadja, hanem meg is tudja ismertetni a használóval azokat az erőhatásokat is, amiket még nem volt alkalma megérezni síelés közben.
Amit hátrányként megemlíthetnék talán az, hogy érzésem szerint nem büntet a gép a hibás használatért úgy, mint egy síléc. Vagyis sokkal többet megenged. A jó hír, hogy ott áll az éles szemű tréner, aki szól a hibákról és ezzel tulajdonképpen orvosoltuk is a jelenséget. Sőt egyben könnyebbséget jelen arra nézve, hogy nem csak vérbeli profik használhatják.
Pozitív élménye talán a gép sterilitásából adódik. Itt a páciens hamar megérezheti azt, amit mondanak neki. A havon hiába rágja az oktató a tanuló szájába, mégsem tudja, vagy meri végrehajtani esetleges félelmei miatt. Itt egyszerűen nem lehet hibázni. Élszöget adsz, és máris visszatol. Újabb élszög és rögtön jön a válasz. Minél határozottabb az élszög (billentés) annál gyorsabb, erősebb reagálás jön a gépről. Egyszerűen érzed, hogy semmi váratlan, rossz nem történhet. Egy pillanat alatt tudod fokozni, vagy elvenni a tempót. Egyszóval amit még nem tudsz, vagy nem mertél kipróbálni a sípályán, azt a szimulátoron bátran megteheted.
Valós időben láthatod magad a tükörben, ezáltal könnyedén beleavatkozhatsz a mozgás megváltoztatásába. Videó elemzés nem tud ilyen hatékony lenni, mert utólag történik az elemzés és mikor újra síeled a szituációt, nem látod magad mozgás közben.
Összegezve. A félórás gyakorlás részemről pozitívan telt. A vártnál nagyobb élménnyel és persze kifáradással. Nemcsak a hibák javítására alkalmas, hanem jó kondit is adhat a síeléshez. Szóval hasznosnak éreztem. Én úgy döntöttem lesz még folytatása.Engem megfertőzött!
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.12.27. 21:27
A hír igaz, több bűnöm mellett ezt is én találtam ki... :D
Előzmény: (Rera 185127)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2015.12.27. 20:51
A második találkozás megnyugtatta az egócskámat, legalább egy kicsit: minden jobban ment!

Bemelegítésként az ember egy billegő lapra lép, s a monitoron ide-oda mozgó, néha álló, máskor körbejáró, nagyobb piros körben kell tartani a kicsi zöld kört, amit a billegő lappal, lábmozgással (vagyis a testsúly áthelyezésével) lehet irányítani. Bármilyen az eredményed, biztatásul a végén azt írja ki, hogy "not bad", de most tényleg nem volt rossz! Aztán a tükör mutatott sokkal harmonikusabb mozgást, a lábaim például máris elfelejtették az O betűt! :-) A pályán pedig nagyon megizzadtam...

Ez itt a reklám helye: én mondom, megéri!

//Ozsi, ha tényleg te találtad ki a lélekvesztő, gumiszalagos gyakorlatot... hát... köszi... uhhh... de segített: utána jobban kivittem a lécről a felsőtestemet!
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2015.12.16. 21:50
Felhozom a topikot. Szimulátorral kezdtem a szezont, ahogyan megígértem. Hát. Egozúzásra tökéletes. Mindent látok, mit nem tudok... Magas tehermentesítéssel, csípőmozgással hozom az old schoolt, jó hír, hogy X-lábbal nem. Helyette O -- merthogy az autodidakta módom elvitt a belső lábra.

Az egyéni foglalkozás tényleg nagyon hasznos, a tükör pedig mindent megmutat. Sajnos. Visszatértünk a hóekés verzióhoz, kezet a térdre, nahát, örömmel. Aztán kivetítőn kaptam egy pályát csodás panorámával, igaz, eleinte döntöttem a kapukat, de legalább elfelejtettem, hogy egy gépen vagyok, és állítólag akkor jobban csináltam. Persze, mert megörültem, hogy "síelhetek". :-)

Nem utoljára álltam rá. Ajánlom, de csak azoknak, akik valóban szembe akarnak nézni önmagukkal.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.10.29. 19:24
Korábban olvastam másik topikban Replaci tapasztalatait a szimulátorról, de amíg nem próbáltam ki, addig gyakorlatilag nem tudtam értelmezni.

Most viszont végre volt lehetőségem "síelni" rajta, így már remek gondolatébresztő az az írás, és szeretnék én is hozzátenni valamennyit, kibővíteni az általa leírtakat. (idézőjelek között, amit Replaci írt a másik topikban)

Remélem többen kedvet kapnak, hogy rájárjanak a gépre. (Mert érdemes.)



"Ha az oldalirányú gyorsulásban a „síelő” testtömege lemarad a lécekhez képest, akkor a mozgásirányhoz képesti gyorsulásos hátrakerülés esete forog fenn. Ha a kezdeti gyorsulás nagy volt, a síelő teste leeshet a mozgásirányához képest hátra."

Én nem tapasztaltam ilyen problémákat senkinél. Pár perc gyakorlás, ráérzés után mindenki megtalálta magát a "sí fölött", előre vagy hátraesést nem láttam.


"Igen ám, de az oldalirányú mozgás távolságát behatárolja a szimulátor méretezése."

Én nem láttam a tegnapi társaságban (csak oktatók voltak, egyik-másik kivételesen jó kondiban) olyat, aki széltől szélig (koppanástól koppanásig)meg tudta volna síelni a gépet.
Hozzá kell tennem, hogy senki sem utazott a sín, hanem ívből ívbe síelt a gépen, tehát az egyik kanyarból azonnal kezdődött a következő, egyáltalán nem kerestük a lapközeli "élményt".

Természetesen -és ez egy hatalmas előnye a gépnek!- a terhelés változik és állítható, a mozgás dinamikája szerint.
Egyszerűsítve: kis élezés=kis dinamika, langymatag síelés, nagy élezés= nagy dinamika, sportos síelés.



"3. Következésképp mielőtt a szimulátort használó az oldalirányú táv végéhez ér, gondoskodnia kell az irányváltásról."

Szerintem csak dinamikátlan, "lapon besodródó" mozgásnál van így. (Amíg valaki rá nem érez a gép lényegére.)
Kis gyakorlás után, már helyesen végrehajtva a mozgást -ugyanúgy, mint síelésnél- az irányváltásnak sokkal(!) előbb meg kell történnie. Az él-, majd irányváltás megkezdésének pedig még előbb!!!

Ha a széléhez közeledve kezdődik az élváltás, akkor az egész teljesen elkésett. Ez havon síelésben azt jelenti, mintha valaki kis élszöggel, szinte lapján besodródna egy ívbe, és ott, amikor "úgy gondolja", kezdené az élszöget és terhelést fokozni. Ez természetesen ilyen-olyan, de általában rossz módon ugyan kivitelezhető havon és gépen is, de rossz technika.

Helyesen végrehajtva törekedni kell a lehető leghamarabb kialakítani az új élhelyzetet, amelybe az ív szakaszának megfelelő egyre növekvő terhelés fog megjelenni.
A legnagyobb élszög és legnagyobb terhelés a kanyar "csúcspontján" jön létre. A gépen ez lesz az általunk "megsíelt" szélső pont.



"Ha azonban a „síelő” az irányváltáskor nem gondoskodik testtömegének az addigi haladási irányhoz képest ellentétes helyzetbe hozásáról, hiába váltott élt, továbbzuhan az eredeti irányba."

Ezt így megcsinálni csak valami extrém kitekeredett csípő és térdhelyzetben lehet szerintem. Pontosan olyan lenne, mintha a motoros a kanyarban tekerné a kormányt, de nem befelé, hanem kifelé dőlne.
Ilyet én még nem láttam, de ha valaki így motorozik, szerintem meg is érdemli a sorsát... :-)



"Valójában úgy működik a dolog, hogy az él váltást és a testtömeg áthelyezést a szimulátort használó együtt oldja meg"

Ez történik a havon síelésnél is szerintem. (Legalábbis jó esetben.)
Amit hozzátennék, hogy nem "áthelyezni" kell a testtömeget, hanem "engedni, hogy átessen". A kettő között hatalmas különbség van. Természetesen ez csak úgy oldható meg, ha a kanyarnak volt "vége", ha a terhelés csúcspontját jól használta ki a síelő.
Erre amúgy piszok jó a gép!



Amire -első próba után- szerintem jól használható ez a gép:

-dinamikus mozgás kialakítása, különösen a kanyar csúcspontjának megérzése, az ott ébredő nagy erők jó kihasználása (ha nem használod ki jól, akkor azonnal erőből kell dolgoznod, döbbenetesen érződik a különbség)

-előzőhöz kapcsolódva a mozgás ritmusának kialakítása

-helyes időzítések kialakítása élváltásban, terhelésben, pedálban

-kevésbé gyakorlott sízők ráéreztetése egy viszonylag dinamikus, ritmusos símozgásra (hogy tudja, kb mit keressen majd a havon)

-haladóknál tartáshibák, rossz izommunkák, feszülések kiszűrése, javítása

-helyes élezés kialakítása, illetve rossz megoldásokkal létrehozott élezések javítása

-egyensúly fejlesztése

-kondíció javítása


Ezek természetesen egymástól nem szétválasztható dolgok, együtt fejleszthetők, javíthatók.

Keveset álltam (eddig) a gépen, de amennyit megtapasztaltam belőle, ez egy nagyon hasznos dolog. Én tudásszinttől függetlenül mindenkinek ajánlom.
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.10.29. 17:08
Inkább szeretek ködösen fogalmazni ki sem próbált dolgokról.
Nem emlékszem, hogy ott voltam-e...
Előzmény: (ozsi 173865)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.10.29. 14:33
Mondjuk a ködösítés helyett írhattál volna rendesen is. Vagy ott sem voltál? ;)
Előzmény: (Lackó 173863)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2014.10.29. 13:05
Tegnap kipróbáltam, nagyon tetszett, piszok hasznosnak találtam, még azzal is álmodtam.

Reggel felkeltem, mondom ha lesz egy kis időm, rögtön indítok egy topikot a Snowrider síszimulátornak, mert bőven van annyira jó eszköz, hogy megérdemelné, hogy külön beszéljünk róla, ne csak belekatyvaszolva más topikokba, ahol később elvesznek az infók.

Erre megelőztél. Most mérges vagyok...
;-)
Előzmény: (ozsi 173853)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.10.29. 07:39
Valószínűleg nem túl köztudott, de már egy ideje heti rendszerességgel járunk síoktatókkal workshopokra a mostanában üzembe helyezett síszimulátorra. Egész jó kis bandázás, amolyan síoktatói klub alakult ki ennek az ürügyén.

Mivel most már több olyan kolléga is volt-jár ezekre a klubestekre, aki ide is írogat, esetleg elkezdhetnénk beszélgetni a hasznáról, gyenge pontjairól, hogy mire érdemes odafigyelni stb.

Akit meg érdekel, kérdezősködhetne. Főkekec kolléga meg akadéskoskodhatna... :D
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.