Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bevált az ütésre keményedő síruha

2006.10.13. 2014.07.16. sielok.hu | frissítve: 2014.07.16.

Bevált az ütésre keményedő síruha A Spyder cég már közel egy évtizede kezdte el használni a d3o-nak nevezett technológiát, melynek lényege, hogy a ruha anyaga alapállapotban lágy és hajlékony, azonban ütés hatására a másodperc tört része alatt keménnyé válik, így esés esetén csökkenti a sérülés kockázatát.
h i r d e t é s
Korábban teljesen normális volt, hogy a sízők vaskos és terjedelmes alsókar és sípcsontvédőket, viseltek a szlalom és óriásszlalom számokban, mivel ezeknél a számoknál annak érdekében, hogy minél szűkebben kerüljék ki a pályát jelölő kapukat, azokat alsó-lábszárral és alsó-karral "ütik el" az útból. A súlyos, de hajlékony stanglik komoly ütéseket mérnek ezekre a végtagokra, ezek az ütések védőfelszerelés nélkül nagyon fájdalmasak lennének.

Az amerikai Spyder síruhagyártó cég azonban a 2000-es évek közepén olyan új technológiát fejlesztett ki ezeknek a védőfelszereléseknek a kiváltására, amelyet az amerikai és a kanadai csapat tagjai sikeresen teszteltek a 2006-os torinói téli olimpiai játékokon, és azóta is töretlen a sikere.

Így működik a gyakorlatban...

A ruhagyártó cég egy anyagfejlesztéssel foglalkozó vállalatot hívott segítségül az új védőeszköz kifejlesztéséhez, a megoldás pedig egy könnyű, hajlékony, testhezálló anyag lett, amelynek különlegessége abban áll, hogy alapállapotban lágy és hajlékony, azonban ütés hatására a másodperc tört része alatt keménnyé válik, így csak akkor nyújt védelmet, amikor arra tényleg szükség van, egyébként nem akadályozza a sízőt a szabad mozgásban.

Az anyag a fejlesztő vállalat, a "d3o" nevét viseli, összetétele titkos, a cég szóvivője mindössze annyit árult el, hogy szintetikus úton előállított polimer alapú viszkózus folyadékalapú anyagról van szó, amelynek molekulái normál állapotban csak lazán kötődnek egymáshoz, azonban erős deformáció hatására a molekulák közötti kötés megerősödik, ezáltal keménnyé téve az anyagot. Amennyiben az anyagot érő ütés, erős deformáció megszűnik, az visszanyeri eredeti tulajdonságait.

A "d3o" legalább olyan jó védelmi képességekkel bír, mint a korábban alkalmazott eszközök, bár a laboratóriumi kísérletek során nehézséget okozott annak a lemérése, hogy mennyi időt vesz igénybe az anyag megkeményedése az ütést követően, mivel ez megközelítőleg mindössze ugyanannyi időt vett igénybe, mint az ütés időtartama (kevesebb, mint egy századmásodperc).

A két ország síválogatottjának tagjai olyan mértékben meg voltak elégedve az új megoldással, hogy hallani sem akartak arról, hogy visszatérjenek a hagyományos védőfelszereléshez.

A "d3o" cég hasonló felhasználási területeken együttműködik a síruhagyártón kívül a gördeszkás cipő, sapka, bukósisak, kapuskesztyű és sípcsontvédő, sőt balettcipő és okostelefon gyártó cégekkel is.

Az utóbbi években a Helly Hansen is csatlakozott a d3o használói közé: ők az elsők, akik gyerekruhák térdébe építették be a védőanyagot (Kid Explorer), a ruha egyelőre Skandináviában, Nagy-Britanniában és Kanadában vásárolható meg.
A North Face védőkesztyűjét pedig úgy hirdetik, hogy a d3o-nak köszönhetően szinte minden téli sporthoz használható.

A "d3o" anyag azonban ezen kívül még számtalan kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejt magában, ilyenek lehetnek például a hangerő fokozásával egyre jobban hangszigetelő anyagok alkalmazása.

R.E.D. Mens Total Impact Short protektor nadrág  Protektor nadrág. Ütésre keményedő d3O protektorokkal.
R.E.D. Mens Total Impact Short protektor nadrág Protektor nadrág. Ütésre keményedő d3O protektorokkal.

Forrás: News Scientist, Spyder, d3o Lab

Kapcsolódó link: www.d3o.com

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.