Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csúcstechnikával készülnek a kanadai síelők (I.)

2009.11.30. Bata Attila

Csúcstechnikával készülnek a kanadai síelők (I.) Közeledik a Téli Olimpia, és a rendező ország síelői mindent megtesznek az eredményes síelésért. A modern technika vívmányait is felhasználva új síruhában edzenek a kanadaiak, valamint egy új helymeghatározós rendszer segíti őket az ideális útvonal megtalálásában lesiklás közben.
Két szupertechnikát is bevetnek az észak-amerikai síelők az olimpia előtt, nézzük őket sorban. Mind az amerikai és a kanadai válogatott is javában teszteli az új síruhákat, amelyet először csak az olimpián vettnek majd be. Az új síruhához a Spyder adta a nevét, és előzetesen annyit lehet róla tudni, hogy számos teszt után bebizonyosodott, hogy az újonnan kifejlesztett anyag érte el eddig a legjobb aerodinamikai eredményeket, a legkisebb ellenállással lehet vele csúszni.

Steve Nyman, az amerikai csapat (SG és lesiklás) tagja szerint az új ruha sokkal puhább, mint a régiek, már belebújni is sokkal könnyebb. Az új dressz inkább a gyorsabb számokban segíthet, de a Spyder már megalkotta a kipárnázott változatot is, amelyet műlesiklók és az óriás-műlesiklók használnak, amikor a kapukkal érintkeznek. Ebben is változás van, hiszen a korábban használt 8 milliméter vastag kitömések helyett csak 5 milliméterre volt szükségük a Spyder mérnökeinek. Ez azért jelentős, mert a kitüremkedő tömések korábban aerodinamikailag rontottak a síruhák tulajdonságaiban. A Spyder állítja, hogy a csökkentett vastagságú, és az ütésre megkeményedő, utána azonban a rugalmasságát azonnal visszanyerő anyag semmivel sem nyújt kevesebb védelmet, mint vastagabb elődjeik. Sőt a Spyder szerint az ütközőket úgy tervezték, hogy a ruhára ható szelet optimális módon vezessék el a test mellett.

A Spyder mérnökei szerint az új dressz aerodinamikai eredményei 15-20 százalékkal jobbak a többi síruhához képest, amely a gyakorlatban annyit tesz, hogy körülbelül 1-3 százalékkal jobb időt lehet velük elérni. Lehet, hogy ez nem tűnik soknak, de a síversenyek legtöbbjén századmásodpercek döntenek a végeredményről, és ott tényleg számíthat minden apróság. Éppen ezért aktuális az egyik legsikeresebb amerikai lesikló, Daron Rahlves, szállóigévé vált mondása „Hundies Matter”, vagyis a századmásodpercek igenis számítanak, amely továbbra is az amerikai versenyzők síruháján "díszeleg".

A Spyder jelképének számító hatalmas, egész ruhát beborító hálót nem fogjuk megtalálni az új dresszeken, hiszen a nemzetközi szövetség új előírásai szerint a gyártók maximum 20 centiméteres nagyságban tehetik fel logójukat, vagy ismertető jeleiket. Az új ruhák tesztelése továbbra is folytatódik, mindennek tökéletesnek kell lennie. A tervek szerint az olimpia előtt néhány héttel kapják meg az észak-amerikai válogatottak versenyzői az egyénileg testre szabott új ruhákat, amelyekben már az olimpiai versenyeken is elindulhatnak.

Azonban nem ez az egyetlen jelentős újdonság a kanadaiak felkészülésében, a következő részben arról írunk, hogy az új technikának köszönhetően hogyan lehet megtalálni az ideális útvonalat a pálya kapui között.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.