Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt: a világkupa leghosszabb pályáját építenék meg

2020.05.25. Bata Attila

A héten új ötlettől bolydult fel a még tetszhalott állapotában létező versenysport. A svájci Zermatt síterepének vezetője felvetette, hogy megépítenék a világkupa leghosszabb lesiklópályáját, amennyiben megkapják a novemberi időpontot a rendezésre.
Zermatt
Zermatt
Az ötlet annyira jó, hogy szinte mindenkinek tetszik. Sőt, van, aki egyenesen lelkesedik érte. Ha belegondolunk, számos előnyt hozhat a versenysportnak.

A pálya 3899 méteres magasságban indulna a svájci oldalon, a Klein Matterhorn (3883 m) felett, a Gobba die Rollin részről. A kb. négy kilométer hosszú pálya végül a határ olasz oldalán (Cervinia) érne véget 2814 méteres magasságban.
A pálya elvileg kész. Nagy részben a gleccseren halad, nem kell fákat kivágni hozzá. A gleccserhasadékokat kell eltüntetni, de a legfontosabb, hogy komoly munkálatokat nem kell végezni.

A tervek szerint először 2022 novemberében rendeznének versenyt, erre azért kell várni, mert ugyan a pálya nagyjából adott, de a kiszolgáló liftet az eredeti tervek szerint csak 2021 építik meg, a versenyektől függetlenül is.

A nemzetközi és a svájci síszövetség is lelkesen támogatja az ötletet. Itt novemberben már lehetne csúszni, ez az időszak, amúgy is üres a versenynaptárban a lesiklók számára. Ebben az időszakban nincs olyan pálya Európában, ahol lesikló versenyeket lehetne rendezni. Szinte a világ összes menő lesiklója az amerikai Copper Mountain síterepén egyezkedik az amerikaiakkal az edzéslehetőségek ügyében. Zermatt egyébként nemcsak férfi, hanem női versenyeket is rendezne egyidőben.

A női versenyek azért is beleférhetnének, mert a pálya nem túl meredek. Talán ez az egyetlen kritika jelenleg. A pályavonal tartalmaz egy kb. 1,5 kilométeres lapos szakaszt, a nézők és gyakran a versenyzők is inkább a meredekebb és gyorsabb pályákat kedvelik.

A síterep számára is ideális lenne a novemberi időszak, hiszen januárban és februárban teljesen foglalt szálláshelyek is profitálhatnának az előszezoni időpontból.
A pálya nagy része a gleccseren épülne meg
A pálya nagy része a gleccseren épülne meg
A bejelentés furcsasága, hogy napokkal korábban közölte a svájci szövetség, hogy visszavonják az ikonikus versenynek számító Lauberhorn (Wengen) 2021/2022-es jelentkezését. Eddig ez a verseny számított a négy és fél kilométerével a leghosszabb világkupa versenynek, csak férfiaknak rendezték.

A helyi síszövetség és a síterep rendezői már 2016 óta komoly vitában álltak egymással a rendezés pénzügyi kérdései miatt. Úgy tűnik, most jutottak el odáig az ellentétek, hogy a síszövetség egyszerűen törölteti a futamot a jövőbeli versenynaptárból.

Sokan azzal kombinálnak, hogy Zermatt rendezése igazából Wengen kárára történne, de ennek semmi alapja sincs, már csak az időpontokat nézve sem. Wengen a sorozat egyik legfontosabb versenye, a januári futamokról még a zermatti rendezők is csak azt tudják mondani, hogy annyira jelentős, mint teniszben Wimbledon vagy Roland Garros.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.