Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kétszáz feletti száguldás a síelők Forma-1 vébéjén

2011.04.13. Árvay Sándor

Kétszáz feletti száguldás a síelők Forma-1 vébéjén Az autósoknak Monte Carlo, a lesiklóknak Kitzbühel, a gyorsasági síelőknek Verbier/Nendaz. A svájci Sion közelében levő üdülőhelyen április 16-23. között rendezik az XSpeed Világ Kupa-döntőt, valamint a gyorsasági Speed Masters küzdelmeit.
A Mont Fort 3330 méteres csúcsáról hatalmas sebességgel robognak majd alá a versenyzők: a megdöntésre váró világcsúcs a hölgyeknél 242,5, a férfiaknál 251,4 km/óra.

A lesiklókat mindig is hajtotta a vágy a gyorsasági rekordok túlszárnyalására, s idestova egy évszázada hivatalos versenyeket is rendeznek az alpesi szakág keretin belül. Az alapcsúcsot az osztrák Leo Gasperl állította fel, még 1930-ban, amikor a svájci St. Moritz lejtőjén 139 kilométeres sebességgel robogott. A hatvanas években olaszországi Cervinia lett a szupergyors síelők, az úgynevezett Kilometro Lanciato kategóriában versenyzők Mekkája, s a 180 kilométeres csúcs megdöntéséről álmodoztak a legjobbak. A mágikus 200-as tempót 1978-ban érte el a világ akkori leggyorsabb síelője, az amerikai Steve McKinnney, aki a chilei Portillo pályáján állította be a rekordot. Az 1992-es albertville-i ötkarikás játékokon olimpiai sportágként is bemutatkozott az XSpeed, s a tévénézők milliói láthatták Les Arcs lesiklóinak látványos versenyét. Manapság a legjobbak már a repülőgép gyorsulásával vetélkednek, s alig hat másodperc alatt érik el a kétszázas sebességet.

Ehhez, persze megfelelő pálya és speciális rajtemelvény, lesiklódomb kell. Ami a természetes környezetet illeti: napjainkban az andorrai Pas de la Casa, az ausztriai Bad Mitterndorf és Goldeck, a kanadai Sun Peaks, a finnországi Salla, a francia Les Arcs és Vars, az olasz Breuil-Cervinia, a svéd Idre Fjäll, Orsa és Sälen Hundfjället, valamint a svájci Verbier/Nendaz rendez Világkupa-futamokat, s az utóbbi helyszínen lesz az idei VK-döntő is. A starttorony pedig egy olyan óriás rampa, melynek elemeit a völgyben állították össze, s Rotex helikopterek lavírozták a Mont Fort csúcsára. Az öt tonnát meghaladó acélmonstrum 23 m magas, a lesiklófelület 2 m széles és 34 m hosszú, épp elegendő ahhoz, hogy a világcsúcs megdöntésére áhítozó síelők megfelelően felgyorsuljanak.
Épül az óriásrámpa (Foto: Tracie Max Sachs)
Épül az óriásrámpa (Foto: Tracie Max Sachs)
Az aktuális világrekordok:
  • Sí, nők: Sanna Tidstrand (svéd) 242,5 km/óra
  • Sí, férfiak: Simone Origone (olasz) 251,4
  • Snowboard: Darren Powell (ausztrál) 201,9
  • Monosí, nők: Patty Moll (svájci) 145,1
  • Monosí, férfiak: Xavier Cousseau (francia) 212,2
  • Sí-bob: Romuald Bonvin (svájci) 204,4
  • Snowscoot (síroller): Yann Grandjean (svájci) 143,3
A Négy Völgy által egységbe foglalt síterepen most is nagyszerűek a hóviszonyok: a 45 felvonóból 23 most, április közepén is működik, a 49 pályából még 21 tart nyitva. A völgyben 8 fokos tavaszi szellő fújdogál, ám a csúcson ideális hőmérséklet -1 fok van. Érdekesség, hogy nem a jéghideg hó a legjobb a gyorsulási síelők számára, hanem az enyhén nedves réteg kínálja az optimális felületet. Minden készen áll a szereplők fogadására. Egy héten át igazi XSpeed fesztivál lesz itt, s a felvezető események (tömegverseny, svájci bajnokság, VIP személyiségek futama, karnevál) után a hét második felében lépnek starthelyre a klasszisok.

A sportág első profi viadalát 1969-ben rendezték a kanadai Ontario állambeli Georgian Peaks lejtőin, világbajnokságokat 1981 óta rendeznek – az amerikai Storm Peak megméretése azonban még nem FIS-verseny volt, hiszen a nemzetközi szövetség csak 2000 óta jegyzi a világbajnokokat, azóta zajlik a Világ Kupa-sorozat, melynek idei záró eseménye a mostani gála.
KOMMENTEK
zjuhasz | 2011.04.19. 10:43
én lejöttem anno a Vars-i lejtőn, bár nem a legtetejéről. Életreszóló élmény volt, kb 130km/h volt a csúcssebességem.
kovacspeter.ski | 2011.04.19. 21:38
Elismerésem!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.