Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Val Gardena: a legnagyobb kapacitású olasz sílift

2018.03.11. Bata Attila

Val Gardena (németül Gröden) Dél-Tirol és a Dolomitok ismert síterepe, amely úgy hirdeti magát, hogy a világ legszebb hegyeinek a legjobb síterepe. Az idén olyan kabinost építettek, amelynek egész Olaszországban sincs párja, falja a sorokat, óránként akár 3450 főt tud szállítani a tízszemélyes kabinos.
A Piz Seteur négyszemélyes ülőlift 20 évvel ezelőtt épült. A helyén a legmodernebb műszaki megoldásokkal épült meg a minden kényelmi igényt kielégítő tízszemélyes kabinos. A beruházás nagyságát az árcédulája is mutatja, csak ez az egy lift 18 millió euróba (kb. 5,6 milliárd forint) került.

Az új lift (1789-2102 méter) abból a szempontból is fontos lehet, hogy könnyebb becsatlakozni a Sella Ronda síkörbe. A háromállomásos új lift középső állomása egy másik ülőlift (Gran Paradiso) közelében található. Az már a nyár zenéje, hogy ezen a liften már a kerékpárt is fel lehet vinni a hegyre. Sőt, egyszerre akár hármat is a nyáron nyíló Bike Parkba.

Beszállás hat kabinba 90 másodperc alatt
Beszállás hat kabinba 90 másodperc alatt
A völgyállomás érdekessége a beszállítás. Az üzemeltetők szerint a kabinok "aszimmetrikus banánhoz" hasonló útvonalon érkeznek a beszálláshoz. A kialakításnak köszönhetően egyszerre hat kabinba lehet kényelmesen beszállni. Ez azt jelenti, hogy kabinonként tíz ember, vagyis hatvanan tudnak egyszerre beülni 90 másodperc alatt.

A kabinok a Leitner korábbi csúcsliftjeinél (Stubai vagy Zermatt) is használt üvegfalú, kilátást nem akadályozó gondolák, csak egy kissé megnövelt méretben. Az új modell, a Symphony 10, ezen a síterepen került drótkötélre először. A 90-es szám itt is előjön, az ajtók ilyen szélesre nyílnak centiméterben, hogy kényelmesebb legyen a ki- és beszállás. Ezekből az átlagosnál szélesebb és magasabb kabinokból 77 közlekedik az 1456 méteres úton. Talán mondani sem kell, az ülésfűtést sem spórolták ki.

Az új kabinok
Az új kabinok
A középső állomás is tartalmaz meghökkentő mérnöki megoldásokat, amelyekből az utasok csak annyit érzékelnek, hogy a szokásosnál halkabban és kevesebb rázkódással közlekednek itt a kabinok. Baleset esetén, még a legrosszabb forgatókönyv beálltakor is, ide tudják biztonságban visszahozni a kabinokat, valószínűleg ennek "érzékeléséről" azért sokan lemondanának.

És ha már olaszokról van szó, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a design mellett. A kék színeket, a kabinokhoz passzoló tervezést, valamint az állomások terveit két ismert olasz tervezőiroda készítette.

Völgyállomás a szálloda mellett
Völgyállomás a szálloda mellett
Maradt még ezen felül is fejlesztés a 2017-2018-as szezonban, amit még említsünk meg röviden. A Sasso Levante ülőlift kapacitását 2200-ről 2600-ra emelték. A mellette található pálya új hóágyúkat kapott.

A Col Raiser pályát kissé átalakították. Szélesebb és egyenletesebb lett az új szezonra. A pálya mellé új hóágyúk kerültek.

A Secada rész hóágyúzását segíti egy új, föld alá épített, 5000 köbméteres víztároló.

Az Ortisei részen található Furdenan húzóliftet kicserélték egy új csákányosra, 100 méterrel hosszabb nyomvonalon.
KOMMENTEK
Pétercar | 2018.03.12. 08:59
Mi már utaztunk is vele :) Pazar a Pininfarina tervezte lift.Egy kedves barátom azért megjegyezte ,hogy nyaknál lehetne jobb az ülés tartása 😆

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Cesa Vedla apartmanok
A Cesa Vedla apartmanok egy kis faluban, Bullaban találhatóak, kb. 5 km-re Val Gardena legközelebbi, 1-es jelölésű kabinos felvonójától. A házban két, alpesi stílusban, de modernül felszerelt apartman található, melyek akár egybe is nyithatóak! Vezeték nélküli internet, parkolás, és háziállat is vihető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.