Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tervek Kékesen: új kabinos lift, csákányos lift

2017.12.18. sielok.hu

A Mátra és a Kékestető komplex fejlesztéséről hozott kormányhatározatokról tartott múlt héten sajtótájékoztatót Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Gyöngyösön. Új kabinos lift, új csákányos lift, felújított hóágyúrendszer, új parkoló és új szánkópálya a tervek között.
A Kékes Online beszámolója szerint a képviselő elmondta: a kormány megtárgyalta és elfogadta a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánításához szükséges koncepciót, valamint a Kékestető aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú fejlesztési programjának elkészítéséről szóló előterjesztést. A Mátra fejlesztését illetően évtizedek óta nem született hasonló jelentőségű döntés – hangsúlyozta Horváth László.

A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter feladata, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség bevonásával 2018. február 28-áig készítse el a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térségre, 2018. június 30-ai határidőre pedig az ehhez szervesen illeszkedő, Kékestetőre vonatkozó szakmai javaslatát, fejlesztési programját. Utóbbi tekintetében jó hír, hogy a kormányhatározat a térségben rég várt, Mátraházát és Kékestetőt összekötő kabinos felvonó létrehozását is nevesíti. A négyévszakos kabinos felvonó az előterjesztés szerint kis helyigénnyel, szinte zajkibocsátás nélküli szerkezeti elemekkel, alacsony környezeti terheléssel megépíthető.

A kormányhatározat értelmében tehát önálló tervdokumentum készül a jelenleg méltánytalanul elhanyagolt állapotban lévő, ám magas látogatottságú Kékestető fejlesztésére, melyben kidolgoznak egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt, továbbá elkészülnek az engedélyezési és létesítési tervdokumentációk is. Az előterjesztés az említett kabinos felvonó mellett még további 9 fejlesztési elemet tart indokoltnak a Kékesen:
  • Szánkó és kerékpáros pálya kialakítása a déli sípálya környezetében.
  • Az egykori északi sípálya újraindítása, csákányos felvonó létrehozása
  • 1000 férőhelyes parkoló kialakítása Mátraházán.
  • A parkolási kapacitás növelése a Honvéd üdülőnél található parkolóöbölben
  • A távvezetékes vízhálózat megújítása és a hóágyú-üzemeltetés biztosítása, a hóbiztos napok számának növelése és további szállásfejlesztési projektek megvalósíthatósága érdekében.
  • A csúcskő környezetében közösségi terek, játszóterek, hegyimentő-állomás és korszerű vizesblokkok építése.
  • A tv-toronyban a mai kor elvárásainak megfelelő nemzeti parki kiállítótér, terasz-bár és teraszos rendezvényterem kialakítása.
  • Tematikus körutak, tanösvények létesítése a klimatikus gyógyhely minősítésű Kékestetőn az itt gyógyuló betegek és az ide látogató turisták részére
  • A Kékestető első fejlesztőjéről elnevezett Csonka-villa fejlesztése
A tervezett fejlesztések alapvető célja a térség turisztikai vonzerejének növelése mellett a Mátra környezeti terhelésének csökkentése is: a kabinos felvonó megépítése, a gépjármű-forgalom korlátozása és az új parkolók kialakítása egyaránt szolgálja a környezeti fenntarthatóságot – hangzott el a sajtótájékoztatón.
KOMMENTEK
tothlevente | 2017.12.18. 09:20
A Mátra mellett lehet tudni, mi fog a Bükkben történni. Még is csak Mátra-Bükk program.
magnum56 | 2017.12.18. 10:50
Erre én is nagyon kíváncsi lennék.
Matematika | 2017.12.18. 12:11
A Bükk egy másik választási körzet(?).
Jövőre választás lesz, mindent ezzel a szűrővel kell vizsgálni.
Matematika | 2017.12.18. 12:12
mindent = minden ígéretet
Tervező | 2017.12.18. 13:20
Már megint pesti íróasztalnál született valami. Az északin ott a csákányos lift, csak a Nemzeti Park nem enged hóágyúzni. Ennek megoldása kellene a projektbe.
1000 férőhelyes parkoló, az kb 3000 ember.(+ honvéd üdülőtől X-fő) Valóban kell (elfér?) Kékestetőre egyszerre ennyi?
arsenal | 2017.12.18. 13:33
Ezt az új északi csákányost én se értem, kb 10 éve készült el és azóta ha üzemelt maximum 10 napot.
banhidit | 2017.12.18. 17:07
Magyarországon sípályát üzemeltetni csak hóágyúzással lehet kiszámíthatóan, különben szerény évente-kétévente pár napos nosztalgiaszórakozás lehet a síelés, mint sok más szintén hóágyú szegény magyar síterepen. A hóból ismét környezetbarát víz lesz, és a szabad levegőn síeléssel eltöltött idő hozzájárul százak, ezrek mentális és fizikai egészségéhez (friss levegő, napfény, vidámság, testmozgás...), és nem kellene külföldre annyiszor utazni ilyen célból - sok üzemanyaggal, mármint aki megteheti. Ha lenne több síhelyszín kis hazánkban, lenne rá kereslet is.
TZoli | 2017.12.19. 10:02
A hóágyúzással kijuttatot víz nem környezetbarát. Még ha adalékmentes, akkor sem. A természetes csapadékon felüli plusz terhelés, ami megváltoztatja a flórát és ezen keresztül a faunát is. De ezt már Normafánál kibeszéltük, ne kezdjük már megint elölről!
kissrobert79 | 2017.12.19. 11:58
Érdekes, hogy a hóágyúzás a nálunk hangyányit környezetbarátabb országokban (pl. Ausztria, Svájc, Olaszország) nem jelent problémát... Talán nem pont a hóágyúzásnál kellene kezdenünk a nagy környezetvédelmet.
Jogos a Bükk kérdése is, Bánkúton sokkal nagyobb lenne a potenciál (kivéve a parkolási lehetőségeket).
TKata | 2017.12.19. 19:02
Ausztria, Svájc, Olaszország nagy hegyekkel megáldott országok. Nekünk kicsi füves domboldalaink vannak. És minden kertész tudja, ahol locsolsz, ott nő a gyom. A túl locsolás képes kipusztítani az eredeti növényeket. Ha tényleg jártatok arra, akkor azt is láttátok, hogy ráadásul az északi elég meredek rész, szerintem ott még az erózióval is számolni kell.
bakosport | 2017.12.19. 19:23
Igen, ez a gyom kérdés sarkalatos kérdés decembertől-februárig. Amikor is hóágyúzni szoktak általában.
tomika | 2017.12.19. 21:38
Csak arra lennék kíváncsi, hogy az a kabinos felvonó most a síelőknek készülne, vagy csak olyan lenne, mint Sátoraljaújhelyen, amolyan kilátójellegű? Ugyanis azt nem említették, hogy alatta esetleg létrehoznának új sípályákat.
bouquetk | 2017.12.20. 08:54
A hóágyúzás nálunk hangyányit környezet barátabb országokban (pl. Ausztria, Svájc, Olaszország) is igen nagy problémát jelent. Nagyon szigorú szabályok alapján döntik el, hogy hol mennyit stb.
horakgyuszi | 2017.12.20. 13:57
hiszem ha látom. a tavasszal is volt hasonlo bejentés.akkor Galyatetö volt centrum. (közben ott rohad a régi felvonó,biatlon pálya stb)
Prospero | 2017.12.20. 20:26
https://www.reuters.com/article/us-...alps/artificial-snow-harm...

"Effects were already visible in some areas, like in parts of French skiing region Les Trois Vallees where water levels of some mountain rivers had dropped by 70 percent, she said.Some Alpine villages, which previously got most of their drinking water from mountain streams, now needed to pump water out of the ground to ensure drinking supplies. Water taken out of the Alps would be missing for people and industry down the line."

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.