Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Tátra: hétvégén véget ér az orosz invázió

2014.01.10. Bata Attila

Az egykori Szovjetunió utód országaiból még mindig sokan a szlovák hegyekben töltik az ünnepeket, vagyis az orosz ortodox karácsonyt és újévet. Ezek a turisták ezen a hétvégén mennek vissza az országukba, a vendéglátóknak véget ér az „aranyhét”, a síbérletek ára pedig kiemelt szezonról főszezonira csökken.
Nem sok hó van mostanában a szlovák hegyekben, a Magas- és az Alacsony-Tátrában is csak a hóágyúk tartják életben a szezont. Az oroszoknak elvileg mindegy lenne, ha már uniós vízumot kapnak, hogy hol töltik az ünnepeket. Mennek is szép számmal a francia pályáktól Tirolig, de a Tátra továbbra is megmarad nekik.

Friss kép a Lomnici-nyeregből (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov)
Friss kép a Lomnici-nyeregből (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov)
Az idei ünnepekre 30%-kal több orosz turista (ukrán, belorusz stb.) érkezett a tátrai síterepeket üzemeltető cég szállodáiba. Aki tudott síelgetett, sokan az akvaparkokat keresték fel, a turistáknak még a Lomnici-nyeregre közlekedő liftet is beindították. A szállodák és a vendéglők külön programokkal is készülnek ilyenkor, hiszen az oroszokról az a hír, hogy az átlagosnál szívesebben költenek a síelés alatt.

Friss kép a Lomnici-nyeregből (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov)
Friss kép a Lomnici-nyeregből (Kép: Vysoké Tatry - Hory zážitkov)
A Tátrában az ortodox ünnepek vége hagyományosan azt jelenti, hogy véget ér a legfontosabb és legdrágább időszak. Tehát hétfőtől valamelyest csökkenek a síbérletek és a szállások árai is.

A síterepeken nincs igazi tél. Az ország síterepeit nyilvántartó holidayinfo.sk szerint december végén még 70 terepen lehetett síelni, ez a szám mára 35-40 nyitva tartó sítereppé zsugorodott. A helyzet még rosszabb, ha azt nézzük, hogy a nyitva tartó síterepek is kénytelenek korlátozottan üzemelni, nem tudják az összes pályát, illetve liftet üzemeltetni. Változást itt is csak a várva-várt nagy havazás hozhatna.

KOMMENTEK
dannydog | 2014.01.11. 08:14
Hát elég "fos" ez az időjárás. Már ilyenkor rég túl vagyok pár síelésen a Tátrában, de ilyen körülmények között nincs kedvem kimenni.

facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.