Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres havazás kezdődött a francia-olasz határon

2018.01.08. Bata Attila

Alig négy nappal a körülbelül 1,5-2 méter havat hozó hóvihar után újabb hatalmas havazás érte el Franciaországot, pontosabban az Olaszországgal határos régióit. Természetesen a havazás nem állt meg a határon, méternyi hó hullott az olasz oldalon, de a nyugat-svájci hegyek sem maradtak ki a havazásból.
Monterosa, a határ olasz oldala
Monterosa, a határ olasz oldala
Vasárnaptól kedd reggelig újabb 1-2 méter friss havat jelzett előre a francia meteorológiai intézet, alig azután, hogy még a négy nappal korábbi hatalmas vihar nyomait sem sikerült még teljesen eltakarítani. Ezzel egyidőben az olasz határra jósolt (24 óra alatt kb. egy méter) hómennyiség már meg is érkezett ma reggelre.
Tignes ma délben
Az olasz Sestriere településen 100 cm hullott ma reggelre, de a környező falvak is 60-80 cm havat kaptak. Ezekben a településeken kissé megbénult az élet, az iskolákat mára és holnapra is bezárták.

Sestriere, Olaszország, 1 méter hó reggelig
Svájcban, az olasz-francia határhoz közeli Valais (Wallis) kantonban is hullott 80 cm hó, az ország többi részén található hegyekbe jóval kevesebb (20-40 cm) jutott a havazásból.

Franciaországban már most 1 méter vastag a hó 1800 méteres magasságban, 2200 méter felett pedig átlagosan 2 méter. Ezen a héten több hullámban is érkezik a havazás, a hóréteg vastagsága tovább növekszik.

Lezárt út Franciaországban (Kép: Fan du Queyras)
Lezárt út Franciaországban (Kép: Fan du Queyras)
A viharos szél és a friss hó miatt megnőtt a lavinaveszély. Ez nemcsak a pályán kívüli síelést érinti, hanem számos hegyi utat kénytelenek lezárni elővigyázatosságból, így a síterepek, települések megközelítése is néha akadozhat. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.