Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Medvebocs járt a Csorba-tó feletti sípályánál

2010.03.30. Bata Attila

Vasárnap reggel egy medvebocs szaladgált a Csorba-tó feletti Furkota sípályán. A síelők inkább kíváncsisággal fogadták, mint félelemmel, sőt volt, akinek sikerült lefényképeznie is. A legtöbb szlovák pálya az utolsó nagy rohamra készül, a húsvéti szünet Szlovákiában már csütörtökön megkezdődik.
Fénykép a sípályára tévedt medvebocsról (Kép: www.cas.sk)
Vasárnap reggel egy szaladgáló medvebocs jelent meg a Szoliszkó hegyoldalában. Kicsit időzött a sípályán, fetrengett a hóban, majd magukra hagyta a síelőket és eltűnt a törpe fenyvesben. A fiatal medvét többen látták a turistaházból, és a nemrég épített vendéglőből is. A síterep szóvivője szerint szerencsére nem támadott meg senkit. Szerencsére, hiszen túlélt medvetámadásról nem sok résztvevő tudott eddig beszámolni… Annak ellenére sem történt baleset, hogy néhány síelő vészesen közel ment hozzá, sőt volt, akiknek sikerült fényképeket is készítenie a maciról.

Az elkószált medvebocs mellett az erős szél jelent izgalmakat az utóbbi napokban a szlovák síterepeken. Kedden hatalmas erejű vihar söpört át az országon, így a legtöbb síterepen kénytelenek voltak leállítani az ülőlifteket. Álltak a liftek Tátralomnicon, nem járt az összes lift Chopok-Északon, és 90 km/órás széllökések tomboltak Vratna síterepén, ahol a lifteket 65 km/óránál erősebb szélben már nem indíthatják be.

Szlovákia hosszú húsvéti ünnepekre készül, itt ötnapos lesz a hétvége, köszönhetően annak, hogy csütörtöktől már szünet van az iskolákban. A legtöbb síterep is így időzített, erre a hétvégére az összes síterep megpróbálja még egyszer rendbe tenni a pályáit. Ez nem lesz könnyű, hiszen az elmúlt napok meleg időjárása miatt körülbelül 40-50 centiméterrel lett vékonyabb a hótakaró a szlovák hegyekben.

A most is nyitva tartó síterepek (Tátralomnic, Csorba-tó, Chopok, Bachledova, Zverovka, Vratna, Velka Raca) mellett az ünnepek alatt ismét lehet majd síelni az alábbi terepeken: Jasenská dolina, Králiky, Krompachy-Plejsy, Martinské hole, és Zdiar. Az előbb felsorolt síterepeken (Zdiar kivételével) mindenhol fog lanovka (ülőlift) közlekedni. Donovalyban a Nova Hola oldal már bezárt, a laposabb Zahradiste oldalon csak a húzóliftek közlekednek, de a hétvégére várhatóan az ülőlift is üzemelni fog.

Húsvét után már alig lesz síelhető pálya Szlovákiában, néhány magasabban fekvő síterep üzemelhet még április közepéig. Egyelőre csak Csorba-tó jelentette ki, hogy április 18-ig biztosan kitart náluk a szezon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
Hotel FIS csillagcsillagcsillag
Magas-Tátra egyik legszebb részén, a Csorba-tó közelében található a fenyőerdővel övezett Hotel Fis, a télen is, nyáron is üzemelő négyüléses felvonótól mindössze 150 méterre. A hotelben pezsgőfürdő, többféle szauna és fitneszterem várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.