Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühelnek vakon is elhiszik, hogy van elég hó

2011.01.08. Bata Attila

Kitzbühelnek vakon is elhiszik, hogy van elég hó Szokatlan és példanélküli eset történt a kitzbüheli VK versenyek történetében. A szokásos, szigorú helyszíni szemle elmaradt, a FIS senkit sem küldött ki ellenőrizni a versenypályára, egyszerűen telefonon közölték, hogy lehet versenyt rendezni. Igaz, nem sok gond lehet a világ leghíresebb versenyével, a 71. alkalommal.
Két hét múlva, január 21. és 23. között rendezik meg az ausztriai Kitzbühelben a világ talán legismertebb alpesi síversenyét. A helyi Hahnenkamm hegyről elnevezett versenyt az idén 71. alkalommal élvezhetjük a tévé előtt vagy a szerencsések a helyszínen. Ausztria legnézettebb sporteseménye (még a foci VB-ket és olimpiákat is felülmúlja) minden évben a versenynaptár egyik fénypontja. A tévéközvetítés újdonsága lesz, hogy az idén először már HD minőségben sugározzák a közvetítést.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) jó szokása szerint hetekkel a verseny előtt ellenőröket küld a helyszínre, hogy saját szemével bizonyosodjon meg arról, hogy az előkészületek megfelelően haladnak, de mindenekelőtt arról, hogy a pálya minősége megfelelő, és van elég hó a pályán. A kitzbüheli verseny főnöke lassan 20 éve dolgozik a verseny lebonyolításán, de nem emlékszik rá, hogy valaha is ilyen könnyen megkapták volna az engedélyt, vagyis senkit sem küldtek ellenőrizni, csak odaszóltak telefonon, hogy rendben, mehet a verseny.

Pályakarbantartás a Rutscher csapat szemszögéből, ők azok, akik például a verseny alatt elsimítják a pálya egyenetlenségeit

Persze, aki ismeri a síversenyek világát, az tudja, hogy nagy rizikót nem vállal a nemzetközi szövetség. Ezen a verseny biztosan minden rendben lesz, a rendezőknek már a kisujjában van a szervezés, hiszen az idei lesz a 71. kiírás és a pályán is bőven van hó. A híres versenypályát (Streif) jelenleg átlagosan 70-90 cm vastag, keményre ratrakolt hóréteg borítja, a meredekebb, könnyebben romló szakaszokon még ennél is több a hó. A FIS követelménye, legalább 30 centiméteres stabil hóréteg.

A versenyigazgató szerint további hótartalékok állnak hegyekben, ha esetleg 15 fok közelébe kerülne a hőmérséklet a hátralévő időben. Annak ellenére, hogy az idén nehéz elképzelni, hogy elmarad a verseny, a 2007-es elmaradt verseny óta senki sem mond semmit biztosra. Akkor egy héttel a verseny előtt végigsöpört Európán a Kyrill orkán, a szokatlanul meleg szél szinte leborotválta a hegyoldalt, hiába szállították helikopterrel a havat a gleccserekről, az sem segített, így csak a technikai számokat tudták megrendezni, a fő attrakciónak számító szombati lesiklás elmaradt. Az előző év 30 milliós fejlesztéseiből hétmillió eurót költöttek a Streif pályára. Jelentősen megnövelték a hóágyúk kapacitását, de hiába a szinte korlátlan lehetőségek, nem akarják feleslegesen szórni a drága pénzt. A hóágyúkat már itt is GPS rendszertől kapott hóadatok szerint irányítják, vagyis csak akkor mennek, ha csökken a hó a kijelölt helyeken. A pálya melletti védőhálót modernebbre cserélték, a versenypályával párhuzamosan új pályát alakítottak ki, ahol a verseny és az előkészítés ideje alatt is lehet síelni.
KOMMENTEK
tibor76 | 2011.01.09. 20:10
Kövezzetek meg, de én sajnálom, hogy az utolsó nagy ugratót a célban annyira lebutították. Oké, veszélyes volt, de gyakorlatilag "kivégezték". A nők Altenmarktban nagyobbat ugornak mint a fiúk itt a végén. Úgy gondolom, ezek a fiúk tudják mire vállalkoznak amikor elindulnak egy ilyen versenyen, tisztában vannak kockázatokkal. Szóval, jó lett volna nem ennyire eldózerolni az utolsó ugratót.
supershape | 2011.01.15. 20:26
Hááááááááááát azért picit lehet aggódni. Most jöttünk haza Kitzbühelből és a szokatlanul meleg időjárás bizony nagyon megviselte a pályákat, már mindegyiken vannak földes, füves foltok. Szerdán voltunk a Streifen, persze csak a Familienabfahrt részen, mert a versaenypályát biztonsági emberek őrzik, nehogy valaki rámerészkedjen. Nagyon rossz állapotban volt, és csütörtökön egész nap szakadt az eső :( Remélem a jövő héten végre minuszok is lesznek, és akkor nagyszerű versenyt láthatunk!
leilus | 2011.01.17. 13:16
A hét közepétől már lehűlést jósolnak. Amúgy tegnap (01.16) megnyitották a pálya mellett egy keskenyebb sávot, és ott elég kemény, jeges volt a pálya, volt rajta elég hó, ez alapján én nem aggódnék :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.