Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s

Jasná: 20 ezer köbméter havat tároltak el decemberre

2020.04.27. Bata Attila

Idén is összegyűjtötték a havat Szlovákia legmodernebb síterepén. Letakarták egy hatalmas fóliával, majd a következő szezon elején kibontják és szétterítik a havat.
Készül a nagy hókupac
Készül a nagy hókupac
A kelet-európai síterepek közül Chopok-Jasna két évvel ezelőtt úttörőként vágott bele a világ számos helyén már alkalmazott un, snow-farming eljárásba, amelynek keretében a síszezon végén megmaradt havat nagy kupacokba gyűjtik, letakarják hőszigetelt fóliával, majd szezonkezdet előtt a megmaradt hóval gazdálkodva készítik el a pályát.

Két évvel ezelőtt kb. 5000 köbméter havat gyűjtöttek össze, amelynek a kétharmad része megmaradt szezonkezdetre. Idén a koronavírus-járvány miatt hamarabb ért véget a szezon, így több hó maradt a pályák környékén. A tervek a két évvel ezelőtti mennyiség megduplázását írták elő, de a síterep túlteljesítette magát. Végül is 10 ezer helyett, 20 ezer köbméter hó került a fóliák alá.
Készül a nagy hókupac
A síterep közleményében hangsúlyozta, hogy tanultak a két évvel ezelőtti próbálkozásból, egy-két dolgot már másképp csinálnak, és remélik, hogy így több hó marad szezonkezdetre.

A dolog értelme ott keresendő, hogy kedvezőtlen novemberi időjárás esetén, amely az utóbbi években többször előfordult, nem kell várni a hóágyúkra. A tavalyi szezonról eltárolt hóval már egy kisebb pálya (pl. Biela púť ) alapját el lehet készíteni, és kezdődhet a szezon.

Chopok jelenleg zárva. A tegnapi adatok szerint a csúcson még mindig 74 cm vastag a hó. A pályán is maradt még belőle, amelyet a helyiek világbajnoka, Petra Vlhová ki is használt áprilisban egy kis gyakorlásra.
Petra Vlhova Jasnán
Közben a hegy mindkét oldalán a síterep dolgozói a leállást kihasználva facsemetéket ültettek el. Először a déli oldalon 1800, majd az északi részen 800 db új fát ültettek a jövő nemzedékének.
A déli oldalra megálmodott fejlesztésekről nemrég írtunk, de az még a távoli jövő. A közeli jövőben a síterep abban reménykedik, hogy a járvány miatti szabályozásokat május közepére már annyira enyhíthetik Szlovákiában, hogy beindítják a lifteket, természetesen korlátozásokkal. Akkor már nem a síelőket, hanem a kirándulókat várják.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chata Chopok
A Chata Chopok egy stílusosan berendezett, modern házikó az Alacsony-Tátrában, Bystrá falucskában. Maximum 9 fő elszállásolására alkalmas, Myto pod Dumbierom-tól 1,7 km-re Tále-tól 2,8 km-re, míg a Chopok déli oldalától 8,7 km-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Hotel Bystrina csillagcsillagcsillag
Erdőszéli wellnesshotel a Deménvölgyben, Chopok-Jasná síterepétől 6,5 km-re. Két-, háromágyas és családi szobák reggelivel, egyéb ellátás a szomszédos étteremben rendelhető. Szolgáltatások: szaunák, pezsgőfürdő, fitneszterem, játszószoba, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.