Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Horror az orosz síterepen, elszabadult a zorb

2013.01.09. Bata Attila

Horror az orosz síterepen, elszabadult a zorb Döbbenetes baleset történt múlt héten az egyik orosz pályán. Két orosz vendég egy műanyaggömb (zorb) belsejében gördült le a sípályán, majd a gömb hirtelen irányt váltott és sziklákon keresztül egy meredek szakadék felé vette az irányt. Az egyik utas belehalt a sérülésébe. A tragédia elejéről videó is készült.
Az oroszországi Dombaj síterepén megdöbbentő baleset történt január 3-án, az egyik újnak mondható tevékenység, a gömbözés kipróbálása közben. Az elterjedtebb nevén talán jobban ismert zorb egy kétrétegű, hatalmas műanyaggömb, amelynek a belsejében az utast hevederekkel rögzítik. Télen és nyáron is népszerű, hazai kalandparkokban is kipróbálható.

Szerencsére a végét nem látjuk, de sajnos el lehet képzelni
Ahogy a videón is látható, a tragédia akkor következett be, amikor a gömb hirtelen balra fordult a szakadék felé. Az is látható, hogy valaki még megpróbálja megállítani, és mások is rohannak a gömb után. A rendőrség szerint a gömb körülbelül másfél kilométert gurult a hegyoldal szikláin, egyre gyorsuló sebességgel. Végül egy nehezen megközelíthető helyen, egy befagyott hegyi tó jegén találták meg a hegyimentők.

A newsru.com orosz hírportál beszámolója szerint az egyik utas gerinctörést szenvedett, még élt, amikor a tavon rátaláltak, de kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe. A másik kisebb sérülésekkel megúszta, őt már ki is engedték a kórházból.

Szakértők szerint – a videó alapján – az üzemeltetők számos hibát elkövettek. Általában nem szoktak 120-140 méternél hosszabb és 40 százalékosnál meredekebb lejtőket kijelölni. A meredekebb lejtőkön szokás útközbeni akadályokat telepíteni, hogy lelassítsák a gömböt. A gömb belsejében nem volt speciális hátvédő ülés, amely megvédhette volna a gerincet. Ilyen gömb üzemeltetéséhez legalább hat embert ír elő a törvény, láthatóan nem volt ennyi segítő.

KOMMENTEK
tomsityu | 2013.01.09. 08:23
félelmetes lehetett, nem szeretnék így (sem) meghalni.
szkvess | 2013.01.09. 19:06
az ős parasztok, azt hitték a nincs gravitáció a völgyben?...
Andris25 | 2013.01.09. 20:26
Még nézni is rossz... Még a Balaton partján sem próbálnám ki, nemhogy egy sípályán!
borz000 | 2013.01.10. 00:03
inkább maradok a snowboardnál
erdelicsistvan | 2013.01.10. 10:59
Én Ukrajnába járok síelni/Bukovel/.Ott is üzemel egy kétszemélyes Zorb. Csak az erre a célra kiépített pályán használják.Több személyt is látok körülötte,de hogy hányan üzemeltetik nem tudom.Félelemetes amikor a pálya végén lévő falanak ütközve többször is visszapattan mielőtt megáll.
cimbi | 2013.01.10. 12:35
Sosem bíznám másra az életem. A bungee jumping sem túl bizalomkeltő. A videón szerintem a lenti elkapó emberke lökte meg a gömböt de "túl jól" sikerült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.