Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás, árvíz és ítéletidő Libanonban és Izraelben

2013.01.10. Bata Attila

Havazás, árvíz és ítéletidő Libanonban és Izraelben Napok óta havazik a Közel-Keleten. Szerda reggelre már Jeruzsálemben is komolyabb mennyiségű hó hullott. Legutóbb 20 évvel ezelőtt okozott ilyen komoly gondokat az időjárás. Az izraeli hegyekben már 120 cm vastag a hó, de a szomszédban, a libanoni Mzaar síterepérén is másfél méter vastag hó hullott.
Ma reggelre 10-15 centiméter hóra ébredtek a helyiek és a turisták Jeruzsálemben. Annak ellenére, hogy a város körülbelül 700 méter magasan fekszik, elég ritka errefelé a havazás, idén most havazik először, és tavaly is csak egyszer fordult elő. A havazás előtti napokban az utóbbi két évtized legsúlyosabb vihara zúdult a városra, az árvíz elárasztotta az utakat, épületeket, bevásárlóközpontokat.

Idei első havazás Jeruzsálemben
A magasabban fekvő részekre komoly havazást hozott a vihar. Az ország síterepén, a Hermon-hegyen már 120 cm vastag a hó, és ennek a jelentős része, 90-100 cm az utóbbi napokban hullott. A nagy havazás miatt a síterep jelenleg zárva tart, még eléggé kérdéses, hogy hétvégére ki tudnak-e nyitni.

Havazik Aley városában (800 m) a Libanon hegyen
Szintén havazik a környező országokban. Libanonban a síterep jelentése szerint az utóbbi napokban 150 cm friss hó esett, itt is a hétvégi síelés biztosítása a cél. Az alsóbb részeken is havazott, közvetlenül a Bejrút feletti hegyekben 10-15 cm friss hó hullott, míg a bejrúti repülőtérről 5-6 cm havat jelentettek. Itt sem gyakran fordul elő, hogy 100 méteres tengerszint feletti magasságban havazik, legutóbb 1993-ban és 2003-ban láthattak ilyet a helyiek. Akárcsak Izraelben, itt is bezártak az iskolák a rendkívüli időjárás miatt.

Érdekesség, hogy tegnap reggelre Ciprus tengerpartján havas eső esett, ami errefelé sem gyakran fordul elő. Nicosiában 0,4 fokot mértek tegnap hajnalban.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.