Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Franciaország: átadták az első hókészítő gépet

2017.11.20. Bata Attila

A Portes du Soleil sírégió francia oldalához tartozó Châtel síterepén üzembe állították Franciaország első hókészítő gépét. Ugyan nem az a cél, de a gép akár +25 fokos hőmérsékleten is képes havat készíteni. Igazából a nulla fok feletti enyhe időben lehet kihasználni az előnyeit.
Kép: Portes du Soleil / Christophe B
Kép: Portes du Soleil / Christophe B
Hókészítő gépeket már több országban is használnak. A franciák az olasz gyártó (Technoalpin) berendezését tesztelik. A hóágyúkkal összehasonlítva a jelentős különbség, hogy itt a havat egy 17 tonnás konténerben készítik. A hó egy csövön keresztül távozik a konténerből és kisebb dombokba gyűjtik. Innen még ratrakokkal el kell szállítani a pályákra. A mobil konténerek mozgathatóak és áttelepíthetőek igény szerint.

Kép: Châtel Tourisme
Kép: Châtel Tourisme
A világban snow-factory néven ismert módszer angol kifejezése nem tetszett a franciák fülének, mivel túlságosan "ipari" hangzása van, ezért egy másik angol kifejezést választottak, a snow-farmingot. A snow-farmingon általában hógazdálkodást értünk, eddig leginkább arra gondoltunk, hogy a síterepek tavasszal összegyűjtenek 50-100 ezer köbméter havat, hőszigetelő fóliával letakarják és az első hideg őszi napokon szétterítik a pályán.

Châtel egy bájos kis falu, teljesen más az "iparosított francia terepekhez" képest, pályáinak 60%-a hóágyúzható. Ez nagyszerűnek számít francia viszonylatban, az országos átlaghoz (35%) viszonyítva. A hókészítőgép nem a hiányzó 40%-kot fogja pótolni, ahhoz túl drága mulatság. Arra azonban tökéletes, hogy fontos, a falu szálláshelyeit megtöltő rendezvények ne maradjanak el hóhiány miatt. Előszezonban a kezdő pályákat hetekkel korábban meg lehet nyitni a környező síterepekhez képest. Szezon végén, pl. jövő márciusban biztosan meg lehet majd rendezni a francia alpesi sí bajnokságot.

Kép: Châtel Tourisme
Kép: Châtel Tourisme
Havat tehát készít olyan hőmérsékleten is, ahol a hóágyúk csak vizet köpnének, de ennek ára van, pénzben és időben. Körülbelül 2 köbméter vízből készül 1 köbméter hó. Óránként kb. 4 köbméter havat tudnak gyártani, ami kb. 100 köbméter naponta. Más irányból megközelítve, egy 100 méter hosszú pályaszakasz behavazásához másfél nap szükséges.

Érdekesség, hogy a franciák nem vásárolták meg a gépet, hanem csak kibérelték az idei szezonra. A bérleti díj 40 ezer euró (kb. 12,3 millió forint). A szezon után dönthetnek, hogy véglegesen megvásárolják-e a berendezést.
Hasonló hókészítő gépek már működnek az osztrák és svájci gleccseren, Skandináviában, kisebb német terepeken. Környékünkön cseh és lengyel pályákon hallottunk használatukról.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.