Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlan novemberi meleg a hegyekben

2009.11.24. Bata Attila

Szokatlan novemberi meleg a hegyekben Néhány hete még az olasz hegyek is képeslapszerű fehérségüket mutatták, sorra nyíltak ki a kisebb síterepek egy-két üzemelő lifttel. Mára egyre több ránc jelenik meg az üzemeltetők homlokán, ahogy a meleg szépen tönkretesz mindent, két évtizede nem tapasztalt enyhe idő köszöntött be a hegyekben.
Bár az elmúlt hétvégén még jó néhány olasz síterep nyitva tartott, de hétközben a legtöbbjük már nem tud üzemelni. Nem is csoda, hiszen régen nem tapasztalt enyhe idő köszöntött a Dolomitokra. Ma csak a 2400 méter feletti részeken süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet, és ez még rosszabb is lesz, hiszen a következő napokban 3400 méterre emelkedik a fagyhatár. Utoljára 1992-ben volt ilyen rossz a november, akkor az 1930 méter magas Col dei Baldi csúcsán 17,7 fokot mértek, hétfő délben ugyanitt 15 fokot mutatott a hőmérő.

Az utóbbi napok meleg időjárás szinte teljesen elolvasztotta a havat a déli fekvésű lejtőkről, és nem sokat hagyott az északi oldalakon sem. Nem csak a Dolomitokban ilyen rossz a helyzet, hétvégén az Aosta-völgy síterepei (Courmayeur, La Thuile, Pila) valamint Monterosaski is elhalasztotta a szezonkezdetet. A nehézségek ellenére nyolc fokban és vizes hóban lehetett síelni Cortinán, és kinyitott a Mondoleski terület is, ahol három nap alatt 1953 darab bérletet adtak el a szokatlanul precíz olaszok, majd hétfőn bezártak és kétséges, hogy a hétvégén újra ki tudnak-e nyitni.

November végi helyzetkép a hegyekből ...
November végi helyzetkép a hegyekből ...
Európa többi részén is síelőket bosszantóan kellemetlen a meleg. A majdnem 3000 méter magas Zugspitzén 4 fokot mértek, itt ilyenkor mínusz 4 foknak kellene lennie átlagban. A hozzánk közeli Mönichkirchen síterepén 19,3 fokot mértek, amely jó tíz fokkal melegebb az ilyenkor szokásos maximumnál.

Kelet-Európában sem jobb a helyzet. Az 1122 méter magas cseh Churanov mellett 17,7 fokos tavasz volt. A lengyel Zakopanéban (857 méter magasan) akár pólóra is lehetett vetkőzni a 16 fokban. A Kasprowy-csúcsán még mindig 40 cm vastag a hó, de erősen olvad az egész hegyoldal, a hegyimentők óvatosságra figyelmeztetik az olvadó hóban túrázókat. Egy másik ismert lengyel terepen, Bielsko-Bialán pedig már 17,4 fokot mértek.

A Tátra másik oldalán sem jobb a kép. A Csorba-tónál (1355 méter) 11,5 fokot, Poprád városában 10,4 fokot mértek, itt ilyenkor öt fok alatt van az átlagos maximumérték. Még a Lomnici-csúcsot is elkerülte a hideg, az pedig már igazán illúzióromboló, hogy 2632 méteren 5,2 fokot mutattak a hőmérők!
KOMMENTEK

Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.