Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: nagyon enyhe volt a szeptember a szlovák hegyekben

2020.10.03. Bata Attila

Szokatlanul meleg volt a szeptember a szlovák hegyekben. Az egész országra jellemző, hogy az idei szeptember melegebb volt a szokásosnál, azonban a hegyekben még nagyobb volt a különbség a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint.
Chopok: a tavaszról eltárolt "tavalyi hó" a szeptemberi napsütésben
Chopok: a tavaszról eltárolt "tavalyi hó" a szeptemberi napsütésben
Szlovákiában szeptemberben a hónap elején és a hónap végén hullott jelentősebb csapadék, közte napsütésben gazdag időjárás uralkodott.

Az alacsonyabb régiókban a szeptemberi átlaghőmérséklet 1,3-2,3 fokkal haladta meg a viszonyításként használt 30 éves átlagot (1981-2010 között).
Szeptemberi napsütés Jasnán
A hegyi mérőállomások még ennél is nagyobb eltéréseket mértek. Például a Chopok/Jasna síterepén található meteorológiai állomáson (2004 m) 3,2 fokkal volt melegebb az előbb említett átlagnál. Egyes források szerint a 7,1 fokos átlaghőmérséklet az eddigi legmelegebb szeptemberi érték.
Ennyivel volt melegebb szeptemberben a 30 éves átlaghoz képest (Kép: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ))
Ennyivel volt melegebb szeptemberben a 30 éves átlaghoz képest (Kép: Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ))
Szeptemberben a legmelegebbet Nagytopolcsányban (Topoľčany) mérték 31,7 fokkal. Az 1000 méter alatti települések közül a leghidegebbet az árvai Polhorán (Oravská Polhora - 686 m) mérték szeptember 28-án mínusz 1,8 fokkal.

A Lomnici-csúcson 13,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 3,5 fok a leghidegebb. A szeptember végén elkezdődött havazás fokozatosan növelte a hóréteg vastagságát, amely október 2-ra 17 centiméterre gyarapodott, azóta olvad.

Chopokon 17,6 fok volt a legmelegebb, és mínusz 2 fok a leghidegebb. Tartósan megmaradt hóréteget nem jegyeztek fel.
KOMMENTEK

Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, az Alacsony-Tátra északi oldalán, Jasná sípályától kb. 10 km-re. Összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.