Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: -20 C fok képeslapidővel és dübörgő hóágyúkkal

2020.11.22. Stánicz Balázs

Szombatra virradóra csaknem minden osztrák síterep bekapcsolta a hóágyúkat. Már a völgypályákon is zajlik a hógyártás, sok helyütt jóval 1000 méter alatt is. A tegnap érkezett hidegfront alaposan a pincébe küldte a hőfokokat.
Zillertal Arena a szombati képeslapidőben - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Zillertal Arena a szombati képeslapidőben - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Közel -20 C fokot mértek szombatra virradóra több gleccseren. Hideg volt a Rudolfshütténél (2315 m, Salzburg tartomány), itt -15 C fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.
A völgyekben is zimankó volt; a tiroli Tannheimben -10,2 C fokot mértek, így szombaton ez lett a leghidegebb osztrák település.
Látványos szombat esti felvétel a Hochkönigről, a világító pontok a hegyeken hóágyúk - Fotó: foto-webcam.eu
Látványos szombat esti felvétel a Hochkönigről, a világító pontok a hegyeken hóágyúk - Fotó: foto-webcam.eu
Ennek megfelelően szinte minden osztrák síterepen javában zajlik a hógyártás. Bár a jövő hét már enyhébb időt tartogat, várhatóan a magasabb síterepeken és egyes árnyékosabb völgyekben, ahol megül a hideg levegő tovább folytatódhat a hóágyúzás.
Az osztrák síterepek többsége még karácsony előtt szeretne kinyitni, hogy ez a december 12-i hétvégét jelentheti vagy csak az azt követő hetet még kérdéses, a jövő héten várhatóan már pontosabb dátumokról tudunk beszámolni.
Zauchensee (Salzburg)
Gerlitzen (Karintia)
Schladming (Stájerország)
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.22. 03:53
Szuper
Jegesember | 2020.11.23. 10:56
De jó lenne ha december közepe fele már tudnánk menni.....
Jeszenszky Géza | 2020.11.24. 10:16
Nincs illúzióm, hogy meg tudom változtatni a hazai nyelvhasználatot, csak évek óta figyelmeztetem a sízéssel foglalkozókat, hogy a mesterséges hókészítés (jobb kifejezéssel hópótlás) elszánt ellenfeleinek egyik érve, hogy "a hóágyú durrogása elijeszti a madarakat." Én ezért javasolom a "hópermetező", "hópermetezés" használatát, hogy a nagyközönség ne zajártalomhoz, ágyúzáshoz kapcsolja a tevékenységet. A York típusú hópermetezők valóban sokkal inkább emlékeztetnek egy zuhany-állványra, mint ágyúra.Síbarátsággal
Jeszenszky Géza
Tataimiki | 2020.11.24. 16:30
Köszönöm Jeszenszky úr, most már nem hülyén halok meg! De azért ön ne egyen kókusz bombát, mert lehet, hogy önre veszélyes.
Üdvözlettel: Tatai Miki
Tobzoska | 2020.11.25. 08:14
Kedves Tataimiki. Nem kellene személyeskedni Jeszenszky úrral. Főleg, hogy jó szándékú a volt külügyminiszter úr hozzászólása.
Tataimiki | 2020.11.25. 20:55
Kedves Tobzoska! OK, igazad van tömör és nyers voltam,de nem Jeszenszky urat akarom bántani, hanem a jelenséget. Egy-két 'szürke' tehén miatt az amúgy gazdag képvilágú magyar nyelvet nem kellene megváltoztatni. Üdvözlettel! Tatai Miki

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.