Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az első igazi téli hétvége következik Szlovákiában

2007.01.25. Bata Attila

Az első igazi téli hétvége következik Szlovákiában A tél két legfontosabb kelléke, a havazás és a lehűlés érkezett meg az előző napokban Szlovákiába. Az ország síterepeit egyenletesen beborító 20-40 cm friss hónak köszönhetően a hétvégén már legalább 40 síterepen lehet majd síelni északi szomszédunknál. Chopok-dél és Nova Hola (Donovaly) is üzemelni fog

Számos síterep az idei második megnyitójára készül. A korábbi üzemkezdet azonban túl sok jóval nem kecsegtetett. Hóágyúkkal méregdrágán behavazott nyúlfarnyi pályákon lehetett eddig síelni, jobbára hatalmas zsúfoltság mellett. A zsúfoltság mellé még a körülményekhez képest szokatlanul drága bérletárak is társultak, amelyeket nem lehetett nagyon csökkenteni, hisz a hóágyúzás hatalmas költségekbe kerül.

Az egyik legkedveltebb síterepen, a Chopok északi oldalán is csak néhány pályán lehetett síelni, a déli oldal mostanáig zárva tartott. Nagy valószínűséggel a frissen hullott 40-50 cm hónak köszönhetően ezen a hétvégén először lehet majd síelni a Chopok déli oldalán is.

További fontos hír az északi oldallal kapcsolatban, hogy a helyiek próbálnak tenni valamit a kulturáltabb parkolás és közlekedés ügyében. Január 26-tól, péntektől minden reggel nyolc órától ingyenes síbuszok szállítják az utasokat a Pavcina Lehota parkolótól, amely a Demanovská völgy bejáratánál található egészen a sípályákig. Vélhetően a privát autós közlekedést továbbra is engedélyezik, amíg van üresedés a fenti parkolókban. Ezek után várhatóan szigorúbban büntethetik a közlekedési szabályok ellen vétő autósokat.

Az ország két fontos sífelvonója is végleg felébredhet téli álmából ezen a hétvégén. A Csorba-tavi síterepen a Solisko csúcsára induló ülőszékes felvonó az idei szezonban először szállíthat síelőket. A tervek szerint szombaton már lehet rajta utazni. Egy nappal korábban tervezik elindítani a Donovaly magasabb oldalán üzemelő Telemix felvonót. Hétvégére a tervek szerint az összes felvonót üzembe helyezik a Nova Hola oldalán.

Tátralomnic és környékén is javultak a viszonyok. Az alacsonyabban fekvő pályákon már majdnem egy méter vastag a hóréteg. A legtöbb havat most a Lomnici nyeregben találunk, állítólag tökéletes a minősége, bár ezt az utóbbi napokban nem lehetett kipróbálni, hiszen a lavinaveszély miatt nem közlekedett a Kőpataki-tó egyetlen felvonója. Jó körülmények között lehet síelni a Zdiar környéki pályákon is.

A magyarok körében népszerű többi pályáin is jelentősen javultak a síelés feltételei, így vélhetően sok síelőt a pályákra csal majd az első hamisítatlan téli hétvége Szlovákiában. Jó híreket kaptunk Martin, Kubínska hola, Certovica, Velká Raca, Králiky, Skalka, Vernár és Plejsy sícentrumaiból.

Kedvező kilátásokkal várhatjuk a szlovákiai hétvégét, hiszen az időjárással vélhetően nem lesz gond. Jobbára hideg idővel kell számolni az egész hétvégén. Egyes helyeken esténként kemény hidegre is számítani kell.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.