Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kopaonik – Az Év Felfedezettje

2023.02.15. Treer Albert

Visszatérő vendégek vagyunk a Balkán legnagyobb síterepén. Kopaonik Szerbia legkedveltebb, folyamatosan fejlődő sícentruma. Ár-érték arányban szinte verhetetlen egész Európában! Ráadásul rendkívül hóbiztos terep, mivel a szezon december elejétől egészen húsvétig tart.
A képen a cikk szerzője Kopaonik síterepén
A képen a cikk szerzője Kopaonik síterepén
2021 decemberben volt szerencsénk először a Szerb Turisztikai Hivatal meghívásából látogatást tenni déli szomszédainknál és ez a hely azóta kedvenc téli úticélunkká vált.

Rekord ütemben fejlődik a síterep

Már a számok is impozánsak! Kopaonik síterepe 1057 és 2017 m között fekszik, már összesen 55 km-nyi pálya van itt mindenféle nehézségi fokozatban. A sípályákhoz 23 felvonó visz fel, köztük 10 db ülőlift (ebből kettő ülésfűtéssel). A leghosszabb pálya 3,5 kilométeres.
A síterep történetének egyik legnagyobb beruházása fejeződött be 2021 februárjában, amikor a Brzece településről vezető, közel 4 km hosszúságú modern, 10 fős kiskabinos liftet átadták. Ez egyrészt azért is volt fontos, mert a síterep már a völgyből elérhető, autóval a sok-sok szerpentines hegyi kanyart megtakarítva, másrészt igen sok szálláshely található ezeken a területeken, amik a lift által lényegesen közelebb kerültek a sípályákhoz.
Kopaonik | Fotó: Treer Albert (2021)
Kopaonik | Fotó: Treer Albert (2021)

Téli sportok és szórakozás mindenkinek

Wellness központú, igazi család-barát hely lévén nem csak a sízés szerelmeseinek ajánljuk: olyan csemegék vannak itt, mint a szánkó- és bobpálya, motoros szánozás és zip-line, valamint az éjszakai síelés. A hét minden estéjén több kivilágított kék és piros pályán is csúszhatunk két ülő- és egy húzóliftnél is. A sífutókat pedig 20 km kezelt pálya várja.
A hamisítatlan balkán gasztró és vendégszeretet, a dübörgő éjszakai élet és a kedvező árak mind mind Szerbia elsőszámú síterepe mellett szólnak. Fontos megjegyeznünk, hogy itt Ausztriához hasonlóan még nem tilos az éttermekben, hüttékben a dohányzás, erre érdemes számítani, de talán ez az egyetlen negatívuma a helynek.
Hotel Grand - Kopaonik
Hotel Grand - Kopaonik

Utazási tapasztalatok, megközelítés

A beutazás egyszerű, alapvetően személyi igazolvánnyal, a covid-járvány évében oltás és teszt nélkül haladhatunk át a határon. Hazafelé ha tehetjük mindenképpen álljunk meg a nagy történelmi múltú fővárosban egy éjszakára, vagy csak térjünk be a macskaköves sétálóutcák éttermeinek egyikébe, miután megcsodáltuk az éjszakai fényekkel megvilágított méltán híres Nándorfehérvári várat Belgrád és Újbelgrád határán.

Az utazás Budapestről 7-8 órát vesz igénybe, 85%-ban kiváló minőségű autópályán. Attól függően, hogy hol foglaltunk szállást, a célegyenesben széles szerpentinen vehetjük az íveket Kopaonik 1717 méteren fekvő üdülői vagy a Sunny Valley városai felé. Ezen kívül lehetőségünk van Brzece városában is szállást találni. A nemrég átadott kabinos liftnek köszönhetően parkolási és természetvédelmi díjat, no meg némi üzemanyag költséget spórolva pár perc alatt a pályarendszer közepén találhatjuk magunkat, ahonnan a haladó síelők felvonózás nélkül hazacsúszhatnak a nap végén.

Rekord hómennyiség, hosszú síszezon

Hideg mikroklímájának és a hóágyú arzenálnak köszönhetően a szezon húsvétig is kitarthat, nem ritka a - 10 fok körüli nappali hőmérséklet, mely december közepétől kiváló havat biztosít a területen. A 20/21-es szezonban 16 éves rekordokat döntött meg a kimagaslóan jó hóhelyzet! A szerb síterep a 2022-ben is nagyszerű szezont zárt. Egyrészt köszönheti annak, hogy a járvány alatt nem vezetett be szigorú intézkedéseket a síelőkkel szemben, nem kötötte igazolásokhoz a turisták síelését és szállásfoglalását. Másrészt elég szépen alakultak a hóadatok egész szezonban.
A 2022/23-as tél kezdete nagy kihívások elé állította a síterepek üzemeltetőit, de Kopaonik már december elején megnyitott és azóta is nyitva tart. Februárra már méter fölé hízott a hóréteg, ezért hamarosan újra megcélozzuk a Balkán legjobb síterepét.

Szezonkezdésnek, szezonzárásnak, tél közepi főprogramnak, hosszú hétvégi kikapcsolódásnak, családoknak, baráti társaságoknak, szólóknak és pároknak egyaránt ajánljuk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.