Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboardos csuklótörténet hasznos tanulságokkal

Egy orsócsont kalandjai a francia és a magyar egészségügy kebelén

2014.04.28. Fekete Ági

A snowboard, és úgy általában a téli sportok gyakori kelléke a csonttörés. Ha kezdő vagy, azért törsz, ha profi, akkor meg azért. Utólag minden történet úgy kerek, ahogy van, talán ennek is köszönhető, hogy a szóban forgó radius distalis ma már örül annak, hogy eltörhetett.
A hegy
Recept töréshez: nap végén már jó buckásak a pályák és ha a buckák tejköd alatt lapulnak, te pedig kellően fáradt vagy, akkor minden adott egy szuper eséshez. Lehetőleg völgy felé ess, háttal, egy meredek szakaszon. A többi már megy magától. Ha fáj, jó úton jársz. Ha **@†††^…^* fáj, akkor biztos a siker. Most próbáld meg mozgatni az érintett testrészt. Ropog? Gratulálunk! Jutalmad 8 hét gipszben! Mielőtt túlélő üzemmódra kapcsolsz, gondold végig, hogy felfelé vagy lefelé haladva jutsz-e el hamarabb a legközelebbi felvonóig.

A franciák...
...nem beszélnek angolul. Persze itthon dettó ugyanez a helyzet. A különbség annyi, hogy míg a magyarok hangerővel, addig a franciák jófejséggel kompenzálnak. Illetve nem is. Mindenki teszi a dolgát és nem a szükséges minimummal akarja megúszni a napját, hanem a legjobbat hozza ki abból, amit csinál. A nővérek, az orvosok, a taksi néni, mindenki. A szobatárs fordít és karriertanácsokat osztogat. A doki az asszisztensével két szólamban nyomja a Don’t Worry, Be Happy-t a műtőben. A nővérke belegyalogol a privát szférámba és befonja a hajamat, de csak miután sikerült lebeszélnem arról, hogy megetessen. Ja, brutáljó kecskesajt reggelire. C'est Magnifique!
Kórházi ágy kilátással
Kórházi ágy kilátással
A Grace klinika következő részében
A szilánkosra tört radius tűződrótért könyörög. A vénás paracetamol jó dolog. A töppedt néniről kiderül, hogy az aneszteziológusom. Türelmesen faggat, hogy szoktam-e hasist szívni. Nem baj, ha igen, csak tudjon róla. Műtét előtt szervírozza a bátorságkoktélomat vodka felkiáltással. A műtőben kiváló a hangulat, a fúró hangja a forma-1-es kerékcseréket idézi, ezen röhögünk. A háromdés anatómiai poszterekről kiderül, hogy nem is háromdések. Aztán jön a feketeleves. A magyar túlélési ösztön addig hajt, amíg ki nem könyörgöm magam a kórházból. C'est la vie vénás paracetamol, hiányozni fogsz!

Buddha egy törött csont
Az a jó a fájdalomban, hogy egy bizonyos szint és mennyiség után mindent kiszorít a tudatodból, ami nem az. Fájni 24 órás program, ami alatt egy pillanatig sem unatkozol. Először forró, aztán jéghideg, intenzív és folyamatos, majd hirtelen és éles. Teljesen lefoglal és mindent kitölt. Amikor már van olyan pozíció, amiben elviselhető, akkor minden energiáddal keresed és vigyázol rá. Lemondasz az épségről és amikor visszakapod, őszintén örülsz valami olyannak, ami azelőtt is a tiéd volt, csak nem tudtál róla.
Pózolj vénás paracetamollal!
Pózolj vénás paracetamollal!
Tanulságok elvitelre
  • Legyen biztosításod! Gyakorlatilag egy hüttés sörike árából megvan. A hazai traumatológián azt mesélték, hogy rengetegen jönnek be szombatonként pár napja már törött és ellátatlan végtaggal, mert nem kötöttek biztosítást. Ez hülyeség, egyszerűen ne induljatok el biztosítás nélkül és pont.
  • Ha megtörtént a baj, azonnal vedd fel a kapcsolatot a biztosítóval! Mindenben segíteni fognak és attól függően, hogy mennyire voltál sóher a biztosítás megkötésének pillanatában, egy csomó ellátásra jogosult leszel, beleértve az asszisztenciát, a hazaszállítást és a felmerülő költségek megtérítését.
  • A síparadicsomokhoz közeli kórházakban kétféle ember van. A kéztöröttek, valamint a kéz- és lábtöröttek. Utóbbiak voltak a síelők.
  • Ha választani lehet altatás és helyi érzéstelenítés között, csapjatok le az utóbbira! Felejthetetlen élmény, jó sztori, csupa izgalom.
  • Külföldön a tűződrót jobb, mint a rögzítőcsavar. Kivéve, ha tudsz magaddal hozni kompatibilis csavarhúzót. De tényleg.
  • A hazai egészségügy kebelén a szerencsére vagy bízva. Ha jófej és lelkiismeretes arcokkal dob össze a gép, akkor minden nagyon jó lesz. Ha nem, akkor menekülj vissza Európába.
  • Egy csonttörés ugyanolyan építő tud lenni, mint egy wellness hétvége, sőt. A félelem, a fájdalom, a kiszolgáltatottság és kicsivel később a frusztráció mind a kaland részei. Ne legyél élményfasiszta! Minden élmény élmény.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.