Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Bánkút
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bánkút
2014.01.17. 21:43
Kedves Levente!

Vegyszeres hóágyúzás már kiment a divatból. Ma már egyszerű vízzel működnek a hóágyúk.

Évekkel ezelőtt rendszeresen Aranyidára jártunk iskolás gyerekekkel síelni. Ott az olvadékvizes hóágyúzást hasztálnák, vagyis a patakból veszik a vizet. Egyszer, amikor -10 fok volt, megkérdeztem az üzemeltetőktől, hogy miért nem hóágyúznak, hiszen alig van hó a pályán és hideg van. Azt válaszolták, hogy ha hideg van, akkor nincs víz a patakban, ha meg meleg van akkor nem lehet ágyúzni.

Egyszóval ha már valaki beleölne néhány száz milliót abba, hogy kiépítse a hóágyúrendszert Bánkúton, akkor biztos, hogy nem várna az esetleges olvadékvizre, hanem felnyomná a vizet a Hámori tóból. (lásd Mátraszentistván)

De mindez nem gond Szilvásváradon. A patak és a tó a sípálya aljában van, nem kell messziről odaszivattyúzni. A parkolók, a büfék, az éttermek, a panziók szintén készen állnak és télen kihasználatlanok.

Szilvásváradnak elég nagy az idegenforgalma. Ha megépülne a libegő, akkor télen-nyáron használható lenne, ezáltal gazdaságosan működhetne.

Bánkúton libegőről álmodni sem lehet. (szerintem a RADAR állomás miatt nem is engedélyeznék)

Azután ott van az őrzés problémája. Megoldhatatlan feladat Bánkúton, távol mindentől. (vagy csak igen drágán oldható meg)

Ha rajtam múlna, én Bánkutat visszaadnám a kirándulóknak, és a hegyibringásoknak. A sípálya használható berendezéseit pedig átvinném Szilvásváradra. (pl. felvonó, ratrak, motorosszán, stb.)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.