Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

síoktatás konzervativizmusa?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
akcia
4 élménybeszámolót írt
4
20 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: síoktatás konzervativizmusa?
2004.11.14. 00:59
Szervusz András!!
A kérdésnek van morális. és van törvényi oldala.
Morálisan arról van szó, hogy egy tapasztalt síoktató tudja, mert számtalanszor látta, hogy mennyi nagyon - nagyon súlyos baleset származhat abból, ha valaki nem a tudásszintjének megfelelo pályán síel. Súlyos törések, akár évig is eltartó betegállomány. Ha pedig te okoztad a balesetet, s nincs felelosségbiztosításod, szerencsés vagy, ha nincs vagyonod - házad, mert elperelik toled. A baleset után, a pályarendor elsö kérdése az, hogy van-e házad, vagyonod, mennyi a kereseted.
Törvényi oldal: A síoktató feleloséggel tartozik a tanítványért, ha a vezetésével baj történik, maga a tanítvány perelheti kártérítésért, de ha nincs szerencséje, még a hatóság is eljár ellene. A bírósági eljárás része szokott lenni a helyszíni szemle, amikor is azt vizsgálják a szakértok, hogy a balesetet szenvedett, vagy a balesetet okozó a tudásszintjének megfelelo pályán és helyen volt-e a balesetkor. A pályák nehézségi foka éppen azért van meghatározva, hogy tájékozódni lehessen arról, mihez van képességem s mihez nincs. Ha képességeden felül akarsz vállalni, akkor annak következményeit neked kell vállalnod. Csak amator oktató szokta átvállani ezt a felelosséget. Ha ö visz le, már átvállalta.
De valójában az egy hét utáni páros lábbal történo lejövetelen akadtam fent. Azt mondom, hogy leküzdeni magad képes lehetsz, de nem lehet egy hét alatt olyan tudásra szert tenni, hogy párhuzamos lécvezetéssel lejöjjél egy fekete pályán.
A kozervativizmusról, s arról hogy (te mondtad) csak a gyakorlati oldalt látod.
Nos, azt kell mondjam, hogy éppen azt nem látod. Régen elmúlt az az idö, amikor arra bazíroztunk, hogy csak annyit tanítsunk, hogy maradjon oktatni való jövöre is. Éppen hogy az a célunk, hogy minél elöbb sikerélményt adjunk, igazi tudást, s ezen keresztül biztonságot, s mindezt a lehetö legrövidebb idö alatt. Ehhez fontos az erre alkalmas hely. Nálunk a kanyarsinél, sokszor már az elsö nap délután lift van.
Ja, már csak kivételes esetben tanítunk lépölendületet, elavult.
A legjobbakat kívánom
Repárszky László
Síoktató
https://www.kanyarsiklub.hu
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.