Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóvadász

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Hóvadász
2011.12.08. 09:13
A tegnapi havazásból Vorarlbergben esett a legtöbb, a torlódásos helyeken 40-60 cm, Tirol északi részén 15-30 cm, a főgerincen 20-40 cm, keletebbre csökken. Salzburg-tartomány, Felső-Ausztria 15-25 cm, Steiermark 10-20 cm, Alsó-Ausztria 5-10 cm. Mivel ez a hó erős szél mellett esett és alapja nem volt, ezért nyílt helyekről a szél lefújta.

Lavinaveszély a szél által összehordott hó miatt a meredek, árnyékos helyeken 2700 m felett lehetséges, és ott, ahol a régi októberi hóból még megmaradt, mert az már átalakult, lazává vált, nem tart, néhol pedig a hosszú szép idő miatt tükörjég. Ez sajnos az egész télre kihathat és egy figyelmeztető jel. Alacsonyabb szinteken ennek a hónak alapja nem volt és a várható melegedés miatt a füvön lecsúszhat.

A biztató kezdet után rosszabb napok jönnek. Téli fordulat belátható időn belül nem látszik, Izlandnál folyamatosan rendkívül erős ciklonok keletkeznek (950-960 hPa), melyek túlságosan északi pályán, Skandinávián keresztül mozognak. Emiatt a frontjaik alig, csak érintőlegesen érik el az Alpokat, és leginkább előoldali helyzet lesz, D-i, DNy-i széllel (főn), mely sajnos a most esett havat jövő hét elején 1500 m alatt valószínűleg megeszi.

Mégis reménykedek egy kicsit, mert ezek a viharciklonok olyan zavarást okoznak a légkörben, hogy az átvonulásuk utáni helyzetet a modellek gyakorlatilag még nem látják, óriási a szórás.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.