Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Atomic Race SL vagy ELAN Race SL?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Slalom Sport
568 élménybeszámolót írt
568
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Atomic Race SL vagy ELAN Race SL?
2009.11.05. 18:04
Helló Attila!

Az SL12 az Atomic top SL léce, 07/08-as darab, az SL az Elan második SL léce, 06/07-es.
Az Atomic definitíve kölcsönzői, ez a kötés jóval drágább, mint bármelyik sima Neox, a kereskedő hülye lenne ilyet rendelni eladásra. Itthon nemigen van olyan kereskedő, aki top lécet rendelne a kölcsönzőjébe, ez csak pálya mellett külföldön rentábilis, ergo külföldi pálya melletti kölcsönző széthajtott síje, ergo hazudik az eladó.
Másik irányból levezetve: 100 ropiért ezt a sít, ami 200 felett volt jóval, csak 07/08 végén, vagy még inkább 08/09 elején tudta megvenni újonan (tételezzük fel, hogy volt olyan hülye kereskedő, aki ezzel a drágább kötéssel rendelte, amit abszolúte nem tud érvényesíteni az eladásnál). Azaz a tavalyi szezonban használta (volna) először. 7 nap sízés szerintem az átlag, ráadásul ennyit kibír még jégen is egy jó élezés. Hosszabb sízés szerintem inkább 2 hét. Szóval elég sokat kellet mennie ebben az 1 szezonban (1,5 szezon vagy 4 év nem tudom honnan jön), hogy
ennyiszer élezzék.
Fontos még tudni, hogy az Atomic a carving korszak hajnala óta nem gyártott fa magos lécet, a beta szerkezetű lécek intenzív használatnál sajnos ki tudtak puhulni, nem beszélve a vastag kantni miatti jellegzetes kantni szakadásról, ezt nem könnyű észrevenni. (idéntől gyártanak).
Az Elan famagos, oldalfalas szendvics konstrukció, a famag alatt titanium lappal.
A fa mag sem garancia, ismerek olyan oktatót, akit szponzorál az egyik hazai nagy nevű forgalmazó egy nagyon jó, elismert szlalom léccel, és a napi több órás gyötrés miatt egy(!) szezon végén úgy eláll a léc eleje, hogy ha összetesszük a két lécet, majdnem középen találkoznak....
Szóval külföldi kölcsönzős lécekkel vigyázni, főleg a pályakölcsönzősekkel.
Külföldi kölcsönzős lécet az erős kantni oldalkopásról lehet felismerni (a kerámiaköves gépek miatt), a hazai kölcsönzős kantni inkább talpfelől kopik (csak "rásunnyan" a szalagos csiszolóval, hogy fényes legyen a kantni, és a végén a talp hordó keresztmetszetű lesz, és nem tudod miért bizonytalan a léc-riszpekt a kevés kivételnek, én már ránézésre megmondom, melyik lécet hol szervizelték, néha azt is, hogy ki....)
Minden használt léc annyit ér, amennyi talpa van, mert ha az elfogy, akkor dobható a léc. Egy odafigyelő szervizes 0,5-1 tizedet szed le egy szerviznél, egy flegma, vagy külföldi gép 2-3 tizedet. Tekintve hogy külföldről jött a léc, 6 szervizt figyelembe véve szerintem 3 tizednél több talpa nem lehet. Ha 100-ért vette újonnan, és most 3 tized talpa van, akkor pont 30-at ér. ez csak annyira jó biznisz, mintha 1/3 csokit vennél 1/3 áron, mondjuk ha csak ennyire van pénzed, akkor okés. Illetve nem, mert nem vettem bele, hogy sz@rrá van hajtva a bele (micsoda allegória).
A mostani Atomicoknak lehet hogy vékonyabb az élük, de a talpuk garantáltan annyi, mint a többi lécnek: 1mm. És a talp kopik el előbb, mint az él, tehát tökmindegy, milyen vastag a kantni. A vastagabb kantni a Beta szerkezetnél ridegebb, kevésbé flexibilis, jóval nagyobb sansszal szakad (pattan) el.

Üdv:
Bartus Péter - Slalom Sport
Előzmény: (Stani 72840)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.