Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Rossz vax vagy élezés? topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
fezso6
139 élménybeszámolót írt
139
15 éve tag
2019.02.27. 18:32
Ti már jártatok így? Egy kicsit eltértünk az eredeti kérdéstől. Ebben a szezonban 13 napot síeltem, megélezték a lécemet és nem úgy működött mint előtte! Szerintetek mennyire mertem engedni? Carvingról nem is lehetett beszélni ,ezért mertem azt írni, hogy a „ tehermentesített „ . Annál a sebességnél inkább hóekeívnek lehetne mondani azt kanyarodást amit csináltam.
Előzmény: (Fuxos 205120)
Fuxos
65 élménybeszámolót írt
65
8 éve tag
2019.02.27. 12:24
Jó a felvetés.....egyébként meg nem tudnám biztosan mondani, hogy milyen arányban terhelem a léceket. Egy a biztos, a külső élen kezdem a fordulót és a két kanyar között mindkét sítalpat (élet) terhelem....érzésre mondva szerintem fifty-fifty alapon.
Előzmény: (vau 205108)
vau
81 élménybeszámolót írt
81
13 éve tag
2019.02.26. 00:06
Igazad van, normál esetben nincs terheletlen léc. Carving esetében a léc által futott sugár függ a döntéstől és a terheléstől. Ha a kanyarban azt akarod, hogy párhuzamosan fussanak, akkor a döntés és a tehelés kombinációját úgy kell elosztani, hogy azonos rádiuszon menjenek a lécek (azaz közel azonos a terhelés, bár hogy pontosan mi az arány, arról azt hiszem nagyon megoszlanak a vélemények).
Tipikus hiba, amikor a síző nem egyenletesen terhel, és a két léc más íven akar futni. Ennek az lesz a logikus következménye, hogy mivel a külső lécen állni biztonságosabb érzés (ha elmegy az egyensúly, ott a belső léc támasznak), a belső lécről a delikvens elveszi a terhelést, lapjára rakja, és flatterol azzal a léccel. Kívülről nézve egy ronda X-elést okoz a lábnál. Minél inkább csúsztatja a belső lécet, annál nagyobb lesz az X, és annál nehezebb korrigálni.
Tipikusan azt érzik, hogy ha élre rakná a belső lécet, a belső menne egy íven, a külső meg egy jóval szűkebb íven keresztezné a másikat. Érdekes módon élváltásnál fordított a helyzet, ott a külső léc megy el "vadászni", azaz a belső indít szűkebb íven, a külső elmegy egyenesen, majd amikor a láb teljesen kinyúlik, és a külső az élére áll, az hirtelen visszajön és keresztez.
Ezen a szinten rekednek meg a legtöbben, akik eljutnak a carving kapujába. Baromi nehéz innen továbblépni, mert ha nem teljesen jó az indítás, a lécek azonnal megfélemlítik a sízőt, és az ember mindenképpen blokkolni fogja a helyes élvezetést.
Előzmény: (TKata 205107)
TKata
214 élménybeszámolót írt
214
15 éve tag
2019.02.25. 19:42
Az mi hogy terheletlen léc? Aminek fel kell emelni az elejét. Nem értek hozzá, azért kérdem. Nem egyformán terheljük mindkét lécet?
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.