Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyarországi síterepek fejlesztése

ÜZENETEK (65)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2006.12.21. 11:10
Az unfairt természetesen nem a fejlesztésekre értettem, hanem az árkategóriára. Igaz piacgazdaság van és nem a vörös kereszt szerepét töltik be a síterepek..
Én is nyomon követem jó-pár síterep fejlődését, s bizony némely helyeken már az lenne furcsa, ha az új szezont nem egy újabb hatülésessel vagy kabinossal kezdenék, mint pl. Formigal, Sierra Nevada vagy Kronplatz (Plan de Corones) esetében.
Persze vannak olyan síterepek, ahol 20-30 éve megállt az idő -részben a Balkánon- és ennek megfelelően olcsó (10 euró körül) napijegyekkel dolgoznak. De azt mondjátok meg nekem, hogy van az, hogy pl. Görögországban olcsóbban lehet sízni, mint pl. hazánkban, jóval nagyobb, komolyabb síközpontokban? Hogy lehet az, hogy Mavrovoban az utóbbi évek fejlesztései ellenére (új Leitner ratrakokat, új duplaüléses, új húzófelvonók, hóágyúrendszer kiépítése) mindössze 13 eurót kell fizetni?
Amikor néhány vendég az osztrákokkal próbálja összevetni a magyar sípályákat, akkor az üzemeltetők azzal jönnek, hogy ez sportszerűtlen. Valahol igazuk is van, de amikor már osztrák árakkal kezdenek el dolgozni, akkor talán már van némi alapja az ilyen jellegű összevetéseknek (is).

Mellesleg tényleg nemes célkitűzés ez a mo.-i síterepek népszerűsítésért program, de ha nyugat-európai árakkal kezdünk el dolgozni, akkor ugyanott vagyunk mint eddig, vagyis szinte sehol, s ugyanúgy sokak számára egy elérhetetlen álom lesz a sízés és s snowboardozás egyaránt.
Egyetlen egy dologban lesz elérhetőbb a honi sízés, ez pedig a távolság, bár ez sem minden esetben (lakhely függvénye).
A biztonságról csak annyit, hogy a kátyukkal szabdalt 1x1 sávos utak nem tudom mennyire nevezhetőek biztonságosnak.
RFV Sípálya Kft.
31 élménybeszámolót írt
31
17 éve tag
2006.12.21. 06:54
Szerintem nem a fejlesztések unfairek. Csak nem szólhatnak egyszerre mindenkinek.
Maximálisan támogatom a kis síterepek (szerintem a miénk-Eplény is az) további fejlesztését. Ha ezek tényleg kis pénzből összehozhatóak és olcsó , mindenkinek elérhető jegyárakat eredményeznek, akoor biztosan befektetőkre találnak hamarosan.
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2006.12.20. 21:19
Személy szerint örülök, hogy végre kis hazánkban is beindult valami. De az árak... Hiszen közel 20 euróba (!) kerül egy napi jegy, pl. a Síparkban. Bár hallva a 10-20 perces várakozási időket ez meglehetősen sok embert nem tántorít el, de tegyük gyorsan hozzá, hogy a Sípark meglehetősen monopol helyzetben van, ráadásul elérhető közelben ott a legnagyobb piac (főváros). S ha felépül, akkor Eplény is monopol helyzetben lesz.
A (közel) 20 euró viszont sok, nagyon sok ekkora "rendszerért", Ausztriában nincs az az ember, aki ennyit kiadna érte. A hasonló adottságú törpehelyek némi sarkítással feleennyiért kínálják a napi bérleteket !
Tudom, hogy a hóágyú, ratrak, felvonó stb nem olcsó, főként manapság. De lehet használtat is venni, s nem kell mindjárt az elején a legújjabba a legjobba beruházni. Arról nem is beszélve, hogy középtávon erősen lefog csökkeni az 1000 m alatti területen a havas napok száma, s amennyiben ehhez enyhe idő is társul, úgy a hóágyúk sem érnek sokat. Az itthoni sízéstől én személy szerint azt várnám el, hogy munka/suli előtt/után az ember egy jót sízzen és mindezt a közelben. Nem pedig azt, hogy nem kevés összeget daloljanak ki az ember zsebéből.
Az ilyen árakkal pontosan a "kisembertől" veszik el a sízés örömeit, aki esetleg nem tud minden hétvégén megengedni magának egy semmeringi, chopoki (stb) sízést...
Bár jómagamat sem az eplényi, sem a mátraszentistváni fejlesztések nem érintenek (távol lakom tőlük), de sok embert igen, s velük szemben kissé unfairnek találom
szala4
316 élménybeszámolót írt
316
18 éve tag
2006.12.20. 20:25
Szerintem meg sok kicsi sokra megy ,elven is célba lehetne érni. Mi kispénzüek meg csak másszuk a dombot,nehogy a szegényeknek is valami jó legyen.Sajnos minden a profitról szól a kispénzű meg levan sz..va.
RFV Sípálya Kft.
31 élménybeszámolót írt
31
17 éve tag
2006.12.20. 15:33
Kedves Freerider!
Gondolom, bennünket is az elszállt szekerűek közé sorolsz. Pedig éppen az ellenkezője történik. Elég nagyot ugrottunk a sötétbe.
A fejlesztéseknek (mint mindenhol) meg kell térülni. Legalábbis ez a dolgok motorja.
Esetünkben 300 millió forint seggére verünk egy elég nagyot, de azért belátható időn belül szeretnénk viszontlátni.
Szerintem ez nem bűn.
A pályát hóágyúzni rengeteg villamos energia, a pályát az eddigieknél magasabb színvonalon működtetni rengeteg energia és SZJR.
Szóval az invesztíción kívül viszonylag sok a működési költség is.
Szerintem.
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.