Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Ski C.U.L.T. információk topikból

ÜZENETEK (6)Időben csökkenő Időben csökkenő
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2013.02.04. 10:52
Nem teljesen értem miről beszélsz: ez egy módszertan. Nem változtatja meg - legalábbis nem rövidtávon - az emberek gondolkozását, amivel tudásukon felüli pályákra viszik a hozzátartozóikat illetve azt hiszik, ők is át tudják adni a síelésről a tudásukat. (Főleg, ha jó hangosan kiabálnak.) A rokonoknak, kedves barátoknak is sokszor el szoktam mondani néhány mondatban, mit csinálok, milyen alapelveket érdemes követni: nem mondom meg mit csináljanak, csak azt, mi vezet szerintem megfelelő eredményre. Aki kicsit is figyel, annál általában csökken a késztetés az önálló akciózásra illetve oktatáson kívül is figyelnek néhány hasznos dologra. Mindent nem lehet kiszűrni, az oktató felelőssége az órára és az órán tanítottakra terjed ki, a többire csak némi ráhatása lehet.

Emellett többször leírtam már, konkrét saját tapasztalatom van, hogy a nem túl sportos, testtudatossággal is szolidan rendelkező tanítványoknál mennyire kevésbé működött az osztrák kifeszített hóeke (görcsölésig feszült csípő, valamelyik testrésszel jól ki is terhel és csúszik lefele keresztbe a lejtőn), míg a kis hóeke a pedálozással - illetve pedálozás érzésével működött. Nem rezervátumban, nem speciális közönségnek oktattam, hanem kint osztrák síiskolában, mikor ezt kiderítettem.
(Idén pedig már volt olyan, ahol kislányba műanyagon belevert szétfeszülős hóekével keményen megküzdöttem, hogy elkezdjen szegény rendesen csúszni és mondjuk úgy, síeljen. :-))
Előzmény: (Ró 153527)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.02.03. 22:22
Ezt jól látod, nekem ez most pénzkereset, a sielés majd április májusban kezdődik számomra, jó időben , sok -sok hóval, este 22-25 fok ban apreski a teraszon, ettől nincs jobb.Amit ti csináltok az egy sírezervátum, ami minden káros üzleti befolyástól védett buborék, ami szerintem nincs is:-)
Előzmény: (ozsi 153504)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.02.03. 19:26
Ennyi. :-)
Előzmény: (vasssy 153488)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.02.03. 19:26
Úgy érzem, hogy a rideg valóság neked is böki a csőrödet... ;-) Akkor meg miért nyugszunk bele?

Megkérdezik az alpesi ország (nem osztrák) kiképző oktatóját: „Miért pont ezt a hóekét tanítjátok?” A válasz: „Mert a kezdők így szoktak hóekézni, és ez talán közelebb áll hozzájuk. Majd később kijavítjuk.” De nem lehet kijavítani: örökre beég a rossz. Ezért is mondják egyre többen, hogy de jó lett volna eleve úgy kezdeni, mint ahogy most fejlődnek Lackó keze alatt...
A síoktatás legnagyobb buktája akkor következett be, amikor elkezdték aszerint összeállítani a tananyagot, hogy az emberek úgysem tudnak rendesen megtanulni síelni, ezért ne is erőlködjünk rajta. Ennek az eredménye logikusan olyan síiskolai tantervek lettek, amelyekkel akkor sem lehetett megtanítani valakit síelni, ha megvolt hozzá a tehetsége. Emiatt vált el a versenysport az amatőr síeléstől, és emiatt nézik le - néha joggal - a versenyzők és az edzők az amatőröket és a síoktatókat. Ez a végére oda jutott, hogy sokan kritika nélkül fogadnak el fizikai vagy anatómiai szempontból nyilvánvalóan nem megalapozott mozgásokat (fékező hóeke, pucsítás, merev sablont követő tartások stb.).
De ahogy nem lehet minden középiskolai matematika vagy fizikatanár kutató matematikus vagy fizikus, úgy nem várható el minden síoktatótól, hogy felülbírálja a tananyagokat. Éppen ezért megértem, hogy sokan nehezen fogadják el, amit mondunk. A mi dolgunk, hogy megmagyarázzuk, hogy ha jó a gondolatmenet, és módosítsunk rajta, ha belátjuk, hogy botladozik az érvelés.

Szerintünk meg igenis meg lehet tanítani mindenkit rendesen síelni, függetlenül attól, hogy versenyző lesz-e vagy csak egy évi 1-2 hetet síelő amatőr. De ha nem adjuk meg az esélyt a helyes síelésre, akkor elvesszük tőlük a síelés igazi varázslatát. Enélkül a mi szakmánk egyszerű pénzkeresetté alacsonyodik le, és ebbe én nem szívesen nyugszom bele. És azért csodálatos ebben a munkakörnyezetben dolgozni, mert a többiek (szakértők, Level D-n részt vett oktatók stb.) is fantasztikusan hisznek ugyanebben. Ez így egy elég kellemes munkakörnyezet... :-)))
Előzmény: (Ró 153454)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2013.02.03. 17:12
Szerintem mind átélünk ilyen tapasztalatokat, találkozunk ilyen szülőkkel. Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy egyáltalán nem kell rendszer meg módszer, mert a tanítvány úgysem csinálja amit mondasz.
Szerencsére vannak azért lelkesek akik figyelnek és előbb-utóbb rájönnek, hogy jobb nem elrontani magánakciókkal a dolgot, de mindkét típusnak ugyanolyan jót kell adnod, akármi is legyen a módszered neve.
Előzmény: (Ró 153454)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.02.03. 07:32
A valóság.:Elkezded oktatni mint tök. kezdőket, anyuka és lánya, varázsszőnyeg , egyenes siklás ,hóekeív , még csak egy fél.Minden nagyon jól halad, letelik a 2 óra, apuka kérdezi: nem viszed fel őket a tányérosra? nem , mondom először köteles lift, ujabb gyakorlatok , tányéroslift használatának elsajátítása, és majd ezután.
Következő órám Snowboard, látom ám mellettem a köteles liftnél anyuka , a kislány, apuka meg ordít : oda súlyt, erre fordulj, látod milyen egyszerű.és mindez a gyerek-bucka pályán ami a legnehezebb pontja a Kinderland-nak.Látom anyuka izzad,kínlódik, mondom neki: ez most olyan mint amikor engem a hülye haverom ráültetett egy 10 kerekű kamionra(B-s jogsim van)ami azért egy kicsit több volt mint a tudásom, bár elközlekedtem vele. (naja ,és tudod, hogy holnap megint jönnek hozzád)Hát persze , hogy másnap az anyuka lábfájásra hívatkozva nem síelt, de a kislányt megtudtam menteni, szépen megtanult kék-pályán csúszkálni, mert hagyták tanítani, csak nem tom mér,szeretnek hozzátenni a rokonok ezt-azt a dologhoz.A másik eset egy 5 éves kislány, szépen haladunk, ahogy vége az órának ami a varázs-szőnyegen volt , apa viszi a lányt mondva holnap találkozunk.Elmondom az oktatási tervet, oké rendben mondja.
majd elmennek. látom ám az ablakból :előkerül egy rokon, fogja a gyereket, felviszi a tányérosra, majd ott szépen elkezdi a keresztben tartott( a kislánynak a feje fölött volt) bottal lefelé cibálni, 500m fél óra kb.így láttam őket még egy órát, aztán talán már fékezni megtanult valahogy a gyerek( ugye kénytelen volt). Majd hallom a recepciórol, hogy lemondták a további órákat. ez a valóság!De azért sok sikert a Strogbase-hez:-)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.