Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ski C.U.L.T. információk

ÜZENETEK (1072)Időben csökkenő Időben csökkenő
Bubek67
56 élménybeszámolót írt
56
15 éve tag
2016.12.31. 08:22
Udv. Jelentem 4 eve vegeztem Ozsiek elso tanfolyaman. Azota nem tanitok fekezo hoeket. Nem kell! Aki nem hiszi, jarjon utana. (A snowboard nem tud hoekezni, megis megall. Hogy is van ez?) Buek!!!
Előzmény: (ozsi 188930)
SíMan
427 élménybeszámolót írt
427
17 éve tag
2016.12.25. 08:50
December 18-22. között volt szerencsém részt venni a Skiculture szervezésében, Béki Piroska vezetésével a síoktatói felkészítő táboron. Már többször síeltem a Skiculture-os táborokban, de ez minden várakozásomat, várakozásunkat felülmúlta. Persze köszönhetően annak is, hogy kiscsoportban lehetett dolgozni, jól felépített tematika alapján, egyéni hibák javításával. Piroska fantasztikus oktatást tartott, videózott, figyelt, javított, este videót elemezett, fáradhatatlanul. Nagy-nagy köszönet érte!Nem könnyű a mi korunkban már új mozgásokat tanulni, arra átállni, de hihetetlen higgadtsággal, türelemmel, kellő határozottsággal, azért csak terelgetett miket a helyes tartás, technika felé. Az idő is kegyes volt hozzánk, ragyogó napsütésben, alig terhelt pályákon folyt a kemény munka. Skiculture is the best!
20161219-114534.jpg
20161219-114543.jpg
20161222-105317.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2016.03.30. 12:00
:) Nem mondom, hogy nem esett nagyon jól... :)

Az ISE Demócsapatát láttad, velük edzünk havi gyakorisággal, de az az edzések témája valóban az, amit kitalálunk a síoktatásban, a SKI C.U.L.T.-ban. Illetve itt rakjuk össze a szuperhaladó szinten, amit az alapoktól tanítunk a kezdőknek, gyerekeknek. Ez így működik: tudni kell a végcélt az első lépések lerakásához.
Pont az elmúlt napokban volt a kezem között két gyerek, az egyik így tanult tavaly, a másik most volt kezdő. Ugyanezt láttam rajtuk, csak az ő szintjükön. :) Öröm nézni, ahogy síelnek. Pár nap alatt stabilan, könnyedén kanyarodnak, megállnak, figyelik a forgalmat, miközben fékező hóekét - ez a síoktatás legnagyobb átka - nem tanultak. A szülők eleinte aggódtak, de most már nagyon örülnek, mert látják, mennyivel biztonságosabban állnak meg kanyarodva mint fékezve.

A leírásod szinte szó szerint azt mondja el, amit a síelésről látunk magunk előtt: elegáns, dinamikus, stabil, hatékony mozgás. Ami nem látszik kívülről: egészséges is. Minden héten van valaki, aki elmondja, hogy amióta így síel nem fáj vagy vizesedik a térde, vagy nem görcsöl a talpa a cipőben stb.

Az összefüggést is jól írtad le: sokan vitatják a szakmában, de a síelésnek van egy világos fizikája és anatómiája, ami igazából más, mint a közkeletű városi legendák. Ha ezekhez próbálunk igazodni, pontos lenni, az ízületek terhelése helyett a megfelelő izmainkat terhelni, akkor ilyen lesz a síelés.

Szerintem a bordozásra is működhet (és a freestyle síelésre is). Beszéltünk már snowbord-oktatóval is, és kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon tudunk lenni. Csak a síelésben is nagyon nehezen megy át, mert nagy az ellenállás a síoktatók és az edzők részéről. A snowboard oktatása meg kevésbé szervezett, így ott egy külön lépés lesz kidolgozni.
Előzmény: (nagydoki 188865)
nagydoki
62 élménybeszámolót írt
62
18 éve tag
2016.03.23. 20:36
Ski Cult stílus. Egy mai rövid szösszenet.

Úgy hozta az élet, hogy sikerült kiszakítanom pár napot egy szezonzáró csúszásra Kreisbergen. Be kell avatnom a Kucséber mester által kreált új snowboardomat.
Fél egyre érkeztem és egy körül már mentem fel az alsó kabinossal.
Szokásom szerint elemezgettem a pályán lejövő sielőket és boardosokat.
Jött 2 jó snowboardos, persze alpinosok és pár jó sielő is ( apró tartáshibákkal), a többiek átlag vagy "ó borzalom".
Hirtelen a távolban feltűnt egy sielő aki végre igazán szépen jött. " Akár még Ski Cultos-nak is elmenne gondoltam magamban. " Majdnem olyan jó mint Ozsi".
Ahogy közelebb jött egyre ismerősebb lett a mozgás, az alkat, a kék ruha és az elmaradhatatlan bojtos sapka. Miután mögötte megjelent még pár kékruhás hasonló stílusban síelve, szemernyi kétségem sem volt, hogy kiket láthattam. Erről kicsit később meggyőződtem, amint utolértem a csapatot, persze csak azért mert a pálya szélén a mester éppen elméleti képzést tartott.

Lényeg a lényeg Ozsi: nem tudom hogy csináljátok és mennyit agyaltok a biomechanikán, izomtónusokon és egyebeken, DE az eredmény fantasztikus. Amit laikusként láttam kívülről az egy tempós , elegáns, nagyon stabilnak tűnő síelés volt , ami ugyanakkor dinamikus volt.
Szinte még az előző ív végén kerültek át a lécek az új élhelyzetbe.
Az egész mozgás nagyon jellegzetes és könnyen elkülöníthető a pályán.
Gratulálok !
Ja és ma du és holnap megpróbálok ebből valamicskét áttenni a boardos mozgásba. Igazán kitalálhatnátok már valami reformot boardozás frontján is !

További jó csapatást !
Nagydoki
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2016.03.09. 15:06
Idén hétről-hétre nagyon erős pozitív visszajelzéseket kaptunk a tanítványoktól. Legutóbb egy óvatos középhaladó hölgy mondta a következőket:

„Fantasztikus, amit csináltok. Eddig még egy erős középhaladó pálya is gondot okozott. Nem gondoltam volna, de ezután a hét után nem hogy le merek jönni a feketén, hanem élvezem is.”

Sokat gondolkodtam, hogy el tudom-e magyarázni, ami ezek mögött a mondatok mögött áll. Látva-végigcsinálva könnyebb érteni, mert a stabilitás, a kontroll élménye egyértelmű. De szavakban...
Mégis fontos elmondani, mert nem csak az élményről, hanem a biztonságról és az egészségről szól.

Ha röviden össze akarom foglalni:
- A fékezés helyett jól kanyarodni kell megtanulni.
A félelem és a gátlás helyett a körültekintő haladás a jó reakció.
Az akadály helyett az útra figyelünk.

- A kontrollt a kanyar elején kell kezdeni.
Minél korábban és természetesebben kerüljön élre a lécünk.
Akkor van lehetőség kontrollra, amikor már élen van a síléc. Addig semmi mással ne foglalkozzunk, mint azzal, hogy felkészüljünk a jó izomtónusokkal a kanyarra.

- Figyeljünk a sílécre és a környezetre. Tanuljunk meg jó reakciókat adni.

- Nyissuk ki a világunkat. Használjunk gazdagabb készletet a síléc irányítására és az ízületeink rögzítésére.

Azt hiszem, ezek miatt van minden héten valaki, aki azt mondja, hogy nem fáj a megszokott módon a térde vagy a dereka, pedig nem síelünk visszafogottan.

Tudom, hogy sokan vitatják ezeket vagy nehezen hiszik el. Szívesen elbeszélgetek a hátteréről! :)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2016.02.08. 18:07
Síelj itthon – képezz itthon! – 2016. február 8.

http://sieljitthon.hu/sielj-itthon-kepezz-itthon-2016-februar-8/
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.09.16. 17:55
Ha valakiről, terólad nem gondoltam, hogy idegeskednél a síelés miatt... ;) Akármit csinálok, úgyis lenyomsz síelt napokban! :D

Pitztal
Előzmény: (Robin 183269)
Robin
2501 élménybeszámolót írt
2501
17 éve tag
2015.09.16. 17:40
Senki sem idegeskedik ,különösen én nem ! :) Addigra már én is lécen leszek ! :) Az október 23 az gondolom Kaprun ?
Előzmény: (ozsi 183251)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.09.14. 15:40
Üdv mindenkinek! Felvesszük a fonalat?

Csak idegesítésként, én október 3-án kezdek, a lengyel barátaim hívtak meg tartani egy továbbképzést az oktatóiknak.

Utána viszont egy október 23-ai besízésen csapathatnánk egyet, ha valaki úgy gondolja! :)
nagydoki
62 élménybeszámolót írt
62
18 éve tag
2015.03.03. 20:05
Szia Joci !

Nagyon jó volt olvasni a beszámolódat.
Látom a megszünt védjegy örömére lecserélted a profilképedet is.
Jól tetted , hiszen ezen már egy trendi cuccba öltözött új Joci van aki korszerű sítechnikát használ.

Sok örömet kívánok továbbra is a síelésben !

Üdv,

Doki
Előzmény: (Joci 181613)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.03.03. 18:23
Mostanában kicsit leült ez a topik. Ezért úgy gondoltam megosztok néhány gondolatot, ami a SKI C.U.L.T –sígurukkal töltött néhány nap során történt.
Február 26 és március 01. közt 4 nap síelésben volt részem Kreischberg lejtőin. Ezúttal Ozsi személyében kaptam betekintést a síelés rejtelmeibe. Korábban is volt alkalmam vele egy rövid foglalkozáson részt venni. Ezúttal is rendkívül precízen történtek a foglalkozások. Felnőtt haladó síelők népes csapatát egy rövid bemutató síelést követően tudás szintnek megfelelően két csoportra osztotta. (Szerencsémre vagy épp a látványosra sikerült perecelésemnek köszönhetően az erősebbik csapatba kerültem.) Mindkét csoport felváltva osztozhatott a délelőtti és délutáni foglalkozásokból. Így egyformán jutott szépen kivasalt délelőtti és buckás nehezebb délutáni terep.
Ekkor még úgy gondoltam, hogy majd 4 napon át szana szét karcoljuk a Kreischbergi lejtőket, de nem így történt. Ozsi szavaival élve hiba javítással, korrekciókkal nem foglalkozunk. A cél a síelés megértése és a jó sí technika elsajátítása. Így hát belekezdtünk a kanyarképzés legfontosabb elemébe, ami az egész ívet befolyásolja a kanyar kezdet, él váltás elsajátításába. A megfelelően felépített kanyar kezdet lépéseit a párhuzamos lendület gyakorlásával és persze Ozsi által elmagyarázott apró trükkök révén lépésről-lépésre építettük fel úgy, hogy időnként vissza léptünk egy nagyot, majd bizonyos elemeket beépítve a mozgásunkba megtapasztaljuk miként is fog működni az egy karcolt ív esetén. Megdöbbentő volt, hogy úgy tudtunk napról napra jelentősen stabilabbá tenni a carving síelést, hogy azt a foglalkozások alatt szinte nem is gyakoroltuk.
Minden egyes mozaik darabka pontosan illeszkedett a felépített mozgás sorba. És mindegyiknek jól meghatározható szerepe van a megsíelt ívben. Rá kellett jöjjek, hogy a síelés minden apró mozzanatát ott kell keresni a bokában. Azzal az egy testrésszel tudjuk irányítani, felépíteni, rövidíteni vagy akár hosszabbítani a megsíelt kanyar ívét.
Kinyílt egy új világ és teljesen új tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodtam. Pedig már azt hittem, hogy tudom mit jelent egy karcolt ív megsíelésének átélése, élménye. Ez most teljesen új távlatokat nyitott. Nagyobb élményeket, nagyobb biztonságot.
Utolsó napra a silány fizikum miatt elfáradtam mind testileg, mind szellemileg. Mégis az utolsó órában mikor Ozsi megadta az utolsó információ morzsát is sikerült megsíelnem azt, amit már évek óta keresek a carvingban. Hogy külsőleg hogyan sikerült, azt Ozsi tudná elmondani. Nekem érzésre olyannak tűnt, mint egy lassított felvétel. Erőlködés nélkül karcolva megsíelt letörés az elgyorsulás nélkül. Végig biztos kontrollal és nagy él szöggel. Helyére kerültek azok a mozdulatok, aminek hatására a régóta védjegyemmé vált hátra beülés megszünt.
Összegezve azt tudnám mondani, hogy egy BITANG JÓT SÍELTÜNK. :-)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.02.09. 06:59
:) Annyira azért nem jó, én látok benne hibát...
Előzmény: (gaboca 179986)
gaboca
3374 élménybeszámolót írt
3374
15 éve tag
2015.02.08. 22:02
Megnéztem a képet, gondoltam zrikálnálak kicsit, be kell látnom nem tudlak, maximum a sapka színe miatt, de az meg egyéni ízlés dolga, nem fizika!:-)
Átküldtem Anikónak, reakció: ,,A fenébe...!!!! Kinyomtatjuk és a sisakunkra tűzzük, hogy a szemünkbe lógjon síelés közben..." :-D
Előzmény: (ozsi 179798)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.02.07. 11:27
Van tervben egy síelés a jövő hétvégére velem. Ha valakit érdekelne, örömmel látom.
Többféle terv forog. Eredetileg egy szombat-vasárnap lett volna, de bejött egy csütörtök-péntek javaslata is elé.

Aztán beugrott, hogy mivel én szerdán demóedzésen vagyok Murauban és oda jönnek ki páran megnézni az edzést és közben síelgetni, akár ezzel is össze lehetne kötni... :)

https://www.facebook.com/events/1543902842525627/
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.02.07. 11:25
Örülök Jovi, ha tetszett... :) Alma nevében is. Én is így szeretem: kevés duma, kevés felesleges műgyakorlat, inkább pár fontos szempont és sok síelés, sok gyakorlás. :)

Ő és a testvére - Tomi - a két fizikai szakértőnk, ők vették észre, hogy a klasszikus fizikai felfogás alapvetően hibás, és ők írtak fel egy teljesen új fizikai modellt a síeléshez.
Amiről az elején azt mondtuk, hogy lehet, hogy igaz, de megsíelni a mi tudásunkkal lehetetlen. De aztán adtunk neki időt, próbálkoztunk, gondolkodtunk.

Ez már a második idény, és jelentem: működik, meg lehet síelni. Sokat kell még tanulni, sok dolgok még nem tudunk, sorban jönnek az ötletek, és még jönni is fognak.

De: könnyedebb a síelés, komolyabb az éltartás, sokkal nagyobb a kontroll. Mások az időzítések, más a síelés lüktetése. És még oktatni is könnyű. Csak jókat tudok elmondani, de a gondolkodásunkat, a szemléletünket hozzá kell igazítani.

Azaz izgalmas feladat...! :)
Előzmény: (Joci 178943)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
2015.01.28. 22:27
A múlt héten 4 napot töltöttem Ozsiékkal Kreischbergen. Mondhatom nagyon pörögtek. A síoktatás, túra szervezés mellett vagy azon kívül, csak a síelésé lehetett a főszerep. Volt szerencsém örömsízésen is részt venni velük, amit persze azonnal mozzanatról mozzanatra kiértékeltek és elemeztek.
A sítúra, oktatással egybekötve a lehető legjobban sikerült. Tökéletes időjárás, pazar hóviszonyok igaz csak a pályákon. Délelőtt síoktatás, aztán délután újra a tanítóm mellett öröm síelhettem. Mielőtt még azt gondolnánk, hogy már megint a pedálról jön majd a papolás, nos, nem. Van még új dolog a nap alatt. Nem állt meg a világ a „pedál” körül vagy ne adj Isten valami század eleji porosodó szakirodalom lapjainál. De mindent azért én se áruljak el.
Sajnos hamar elszállt az a 4 nap. Gabesz felajánlotta a lehetőséget, az oktatáson kívül is Velük síelni. Láthattam miként zajlik egy formációs gyakorlat, ami egy hirtelen jött gondolatot követően egy pillanattal később már a hóba is lett karcolva. Nagy élmény volt számomra.
Visszatérve a síoktatásra, ami ismét hasznosnak bizonyult, bár most nem jutott minden napra egy-egy szokásos bölcselet. Alma rövid bevezető síelést követően felmérte tudásunkat (ketten voltunk csak a csapatban, ami ritka kiváltságnak számít) és már bele is csaptunk a mozgások kiigazításába. Lendületes, pörgős oktatás révén hihetetlen mennyiséget síeltünk. Egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy csak álldogálunk a pályán és valami emészthetetlen monológot hallgatnánk. Rövid lényegre törő utasításokat máris a tettek követték. Az eredmény sem maradt el. Hogy mennyit léptem előre, azt azok tudnák megmondani, akik láttak síelni, de magam is éreztem a megsíelt ívekben a változást. Legnagyobb előre lépés padig az, hogy Almának sikerült kimozdítania a már-már legendás hátra beülős stílusomból. 
Amire még szükség lenne, hogy a most kapott alapokat a szezonban még legyen alkalmam beidegezni.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2015.01.15. 08:14
Kint is vagyok, bent is vagyok, jaj de nagyon boldog vagyok... :)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2015.01.14. 16:40
Ha jól tudom az ISE-vel vannak Koralpén
Előzmény: (skioutlet 177883)
skioutlet
837 élménybeszámolót írt
837
18 éve tag
2015.01.14. 15:41
Az FB oldal naprakész:
https://https://www.facebook.com/skiculture?fref=photo


Ugyanakkor most látom: honlapjukon az utolsó hír
csaknem egy (!) éves:

http://www.sikultura.hu/nagysagrendekkel-no-siszovetseg-tamogatasa.html
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
2015.01.14. 15:26
De hova tűnt Dammon Hill, alias Ozsi? (Forma I után szabadon)
Régen nem győztem olvasni, most meg a csend.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.