Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

esslegg által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (97)Időben csökkenő Időben csökkenő
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Planneralm
2020.01.08. 19:25
Szerintem a megfogalmazott igényekre, 3-4 napra jó választás Planneralm, főleg fenti szállással.
A pályák nem túl hosszúak, de a szélességükkel nincs baj, az egyetlen keskenyebb pályarész a 6-os felső, gerinc alatt kb. vizszintesen végigmenő szakasza.
A jobb oldali csákányos felső része igen meredek, de hivatalosan is ki lehet szállni előtte, és a 7-es és 8-as is kellemes pályák.
Egyébként pedig a könyezet nagyon szép, zsúfoltság várhatóan nem lesz, és már most is van 1m hó, ami a hónapban remélhetőleg még gyarapodik.
Üdv
Előzmény: (WéberF 207280)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.12.18. 18:27
Szia,

Itt van pl. egy általános belső cipő, 85 GBP (+ gondolom szállitási költség) - azt irják, hogy ez jellemzően jó az ismert márkák cipőhéjába.
https://https://www.skiequipmentuk.co.uk/product/ski-equipment/ski-boots/ski-boot-liners-ski-boots/replacement-ski-boot-liners/

Intuition: ez elég profi márkának tűnik, mondjuk az ára is ~200 USD (+ szállitás). Náluk van sokféle belső cipő tudásszint / stilus szerint. Webshopból lehet közvetlenül rendelni USA-ból - vagy meg lehet próbálni valamelyik EU-s dealertől, fent vannak az oldalon.
https://intuitionliners.com/product-category/the-liners/
Sok tipust lábra kell meglegiteni, amihez lehet készletet rendelni, de még jobb szakemberre bizni, azt Bp-en is csinálják több helyen (pl. K2-sök profik ebben).

Zipfit: ez is nagyon profinak tűnik, de ahogy nézem, nekik nincs közvetlen online webshopjuk, csak dealerhálózat: http://www.zipfit.com/lineup
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.12.11. 16:55
Szia,

Random rákeresve a neten, pl. Atomic cipőhöz:
https://shop.atomic.com/en/products/hawx-ultra-xtd-gold-liner-ae0001287.html

Vagy nekik sokféle márkához van: https://www.skiequipmentuk.co.uk/ski_boot_liners/

A cipőd márkája, típusa és mérete alapján megrendeled, kiszállítják, belerakod és kész.
A "ski boot liner" kifejezésre kell keresni.

Én kemény snowboard cipőhöz rendeltem anno (amiben ugye sokkal limitáltabb a választék), és fentiek alapján teljesen jól működött.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.03.28. 22:27
Ma voltunk egy szezonzáró egy naposon.
Az időjárás olyan igazi "chopokos" volt: reggel az úton szikrázó napsütés, parkolóban kellemes idő, fent a csúcson erős szél és hóesés / jégdara, meg tejköd.
Az első csúszás az északi oldal felé katasztrófa volt, szinte semmit nem lehetett látni ill. érezni, hogy merre lejt a pálya, gyakorlatilag lerolóztunk addig, amig ki nem értünk a felhőből. A1 lift alsó 1/3-ától lehetett látni.
10.30-11.00 magasságában kb. másfél órára kitisztult egészen a csúcsig, utána megint befelhősödött. Nem volt szerencsénk, kifogtuk a hét időjárás szempontjából talán legrosszabb napját. Cserébe a sielők létszáma minimális, talán 1x álltunk sorba 2 percet, egyébként egyből be lehetett csúszni a liftekhez.
Északi oldalon a lifteknek csak kb. a fele ment, de ezekkel be lehetett járni szinte az összes pályát, amelyek közepes állapotban voltak, a jég alap rendre előbukkant, olvadás viszont csak a legalsó szakaszokon mutatkozott.
7-es feketén, 11a piroson ill. 11-es piros felső részén voltak a legjobb hóviszonyok, ezeken szuper iveket lehetett húzni.
Du. 2 magasságában visszamentünk a déli oldalra. Fekete 33a felső része a visszatérő felhő miatt újra katasztrófa, lejjebb kitisztult, de elég jeges volt. 31 és 31a ekkorra már buckatenger.
Pályán kivül a gyenge vizibilitás miatt nem jártunk.
Összességében szerintem most hétvégén érdemes még kimenni, főleg ha napsütés lesz, de már tavaszi pályaállapotokra kell számitani.
Mi élveztük, szezonzárásnak rendben volt a nap.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.03.14. 19:36
Szerdától (03.13.) sielünk itt. Tegnap és ma a St. Oswald-i részen csúsztunk. Szerda délután-este esett kb. 5 cm hó, ami a fenti pályáknak kifejezetten jót tett. 8.30-tól kb. 11-ig jókat lehetett karcolni, főleg a 20-23-as pályákon, meg a 19-es felső felén. Utána azért elő-előbújt a kemény, jeges alap. Vannak kopottabb részek is, főleg a napsütötte pályákon, de bőven kerülhetőek. A völgybe vezető pályák viszonylag gyorsan megadják magukat, és átmennek vizisibe.
A liftrendszer valóban nem túl modern, de azért nem is vészes, cserében viszont nincsenek sokan, szellős pályákon lehet csúszni.
Hütte ellátottság is korrekt, de tegnap sikerült egy érzésem szerint átlag feletti árszintűbe beülni (Nockalm kabinos tetején lévő, kisebbik hütte), amit azért a szinvonala nem indokolt. A mai (a két négyüléses völgyállomásánál) az átlagot hozta.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.03.09. 19:16
Hétfőn (március 4.) most Lackenhof-Ötscher-t céloztuk meg egy egynapos csúszással.
Reggel 9.10-kor ki- és összefagyott pályák fogadtak minket (olvadt az elmúlt napokban is), 10-13 között fokozatosan puhult és egyre jobb lett, utána tavaszi firn a 10 C-fokban. Mivel nem voltak sokan, buckásodás csak a feketéken, délután.
Az 5-ös feketére számitottunk, hogy jó lesz carvingra, és miután egy kicsit megpuhult a reggeli beton keménységből, az is volt. Ahogy a kép is mutatja, ez a pálya szerintem a közeli helyek legjobb carving pályája: kellően hosszú, elég széles, egyenletes a lejtése, az ülős liften pedig rá lehet pihenni a következő körre. Nagyon élveztük.
A pozitiv meglepetés pedig az 1-es fekete volt, amelyik jobban tartotta magát, és kb. a 2/3-a annak is ideális volt carvingra, faltól-falig kellemes iveket lehetett húzni.
Nagyon jó nap volt ez is.
Otscher5.jpg
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.02.22. 14:05
Tegnap kimentünk ketten Hochkar-ra egy carvingos napra: délelőtt szuperek voltak a pályák igazi jó, kompakt hóval jegesedés nélkül. Dél körül a napsütötte oldalak kicsit megolvadtak, emiatt enyhe, de még kezelhető buckásodás is volt. Az időjárásra sem lehetett panasz, felhős-napsütéses idő normális látási viszonyokkal, közepes széllel. Továbbá nem voltak sokan a pályákon.
Az abszolút top a Hasing fekete (5a) pálya volt, az végig jól tartotta magát, meg is karcoltuk vagy egy tucat körben :-) (kicsit azért lehetne hosszabb, mondjuk 2-3x).
Széles mosollyal az arcunkon indultunk haza délután 4-kor. Hiánypótló nap volt...
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Planneralm
2019.02.16. 12:16
Szia,
Sajnos a planneralmi szánkópálya nem túl nagy szám: gyakorlatilag egy kivilágitott sétaút, amin télen le lehet csúszni szánkóval. Felfelé gyalogolsz és húzod a szánkót, lefelé csúszol - lift nincs hozzá.
A használata ingyenes, szánkót emlékeim szerint Schottl-éknél (Sport 2000) lehet bérelni néhány EUR-ért, vagy akár a háznál is lehet és kölcsönkérhető, ahol lakni fogtok.
Üdv
Előzmény: (nn 204814)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.02.13. 21:36
A teljesség igénye nélkül, a hinterglemmi 20,22,23,25,26-os ill. Saalbach és Leogang között a 81-82-84-es pályák a legjobb carving pályák között vannak Ausztria-szerte véleményem szerint, és akkor a völgy másik oldaláról még nem is beszéltem.
Szerintem adj neki még egy esélyt.
Előzmény: (ao198 204753)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Zdiar
2019.02.06. 21:15
Szombaton csúsztunk itt pár órát a gyerekekkel. A terep teljes mértékben áttekinthető: egy völgyecske két oldalán van összesen 2+3 tányéros lift, lassabbak (fix) és gyorsabbak (lámpás poma) vegyesen, mellettük pár száz méter hosszú kék pályák.
Illetve kicsit oldalra egy 4-es ülős, aminek egy piros és egy fekete pályája van, ezek siértéke már magasabb, a másik "részről" oda-vissza csúszható.
Úgy tűnt, hogy a régi csákányost (térkép még jelzi) már bezárták, a csákányok legalábbis nem voltak fent a drótkötélen.
Sorban állás semmi, jól lehetett pörögni (bár az is igaz, hogy délelőtt esett az eső, ami lehet, hogy sokakat elriasztott a szombat ellenére).
Kezdőknek, ill. pár órás-egy napos csúszásra megteszi a terep, pl. egy hosszú hétvége első / utolsó napjára, kombinálva a 10-20 km-re lévő, valamivel nagyobb terepekkel (Lomnic, Bachledka). A jegyár pedig igen barátságos.
Az út másik oldalán is van egy hasonló méretűnek tűnő terep (Zdiar-Strachan), de ott nem voltunk.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.02.06. 20:56
Hétfőn sieltünk itt a gyerekekkel. Harmadik nekifutásra sikerült, a megelőző két nap (SZ-V) nem ment a kabinos a szél miatt (bár lent egyáltalán nem tűnt viharosnak), szombaton fel se rakták a kabinokat, vasárnap fent voltak, de állt a lift. Érdemes megnézni az aktuális infót, mert ha nem megy a kabin, akkor a Bachledova dolinai oldalon 2 kisebb pálya van csak.
A pályák sem voltak túl jók: az előző két napi plusz fokok után hétfőre keményre fagyott az alap, kellett a jó él, és viszonylag gyorsan elkezdtek kialakulni a "kristálycukor" buckák.
A kabinos melletti kék pálya még úgy-ahogy használható volt (lefelé csúszva pálya mellett jobbra az erdőben viszont vannak jó kacskaringós utak), illetve a frankovai új csákányos melletti széles piros (ezen jó tempót lehetett carvingolni), de a Jezersko felé eső piros ill. fekete pályák nem nyújtottak nagy élményt, főleg szlovák és lengyel barátaink situdáshoz képesti bátorsága és sebessége mellett.
Összességében 1-2 napra megteszi, de szerintem inkább Kelet-Mo-ról, Budapestről (Zuglóból) nekünk 4.5 óra volt az út mindkét irányban (oda Miskolc felé, sok autópálya, de +100 km, vissza Besztercebányán keresztül rövidebb, de vagy 200 km autóút), ennyi utazási idővel Hochkar pl. összességében szerintem jobb választás, és gyerekekkel nem is drágább.
A kabinos aljánál lévő étteremben viszont nagyon izletes pizzát készitenek, ajánlott kategória.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2019.02.06. 20:42
Vasárnap sieltünk itt a gyerekekkel. A nyeregben lévő 2-es ülős a szél miatt nem ment. Alatta a középső kabinos pályája a meredekebb részeken már dél körül buckásodott. A lenti lankás pályák (narancssárga ill. kék buborékos ülős mellettiek / közöttiek) rendben voltak.
Sorban állás maximum néhány perc volt, elsősorban a narancs 6-os ülősnél, de du. 2 után szinte semmi.
Egy napra OK volt a terep, több napra viszont szerintem nem elég változatos.
Mindez 2 felnőttnek és 3 gyereknek 159 EUR-ért (Gopass nélkül) - ár-érték arányban szerintem annyira nem éri meg.
Tátralomnic viszont nagyon hangulatos, ez pozitiv meglepetés volt, igényesnek tűnnek a szállások ill. éttermek.
Mi a Willy Apartmantban laktunk, ajánlani tudom, ill. a Slnecny Dom nevű szuper éttermet is.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hóvadász
2019.01.15. 06:42
Igen, ezt tettük vasárnap. Reggelre még esett kb. 10 cm friss hó, meg folyamatosan nap közben is jött.
G10 mellett nem mertük bevállalni, mert viszonylag fogós volt a hó, és féltünk, hogy nem lesz elég lejtés. Elakadás esetén pedig a kimászás brutál fárasztó lett volna.
Ellenben a G1 lefelé bal oldalán, az erdőben mentünk jópárat, ez valóban szuper volt. Jól csúszható, megfelelő meredekségű, kellően szellős erdő, és ebben a hóban mesevilág...
Köszi még egyszer a tippet!
Előzmény: (golo 203439)
Resterhohe1.jpg
Resterhohe2.jpg
Resterhohe3.jpg
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hóvadász
2019.01.13. 00:01
Köszi a tippet. Ma még találtunk egész jó részeket középen, de holnap átmegyünk Resterhöhe-re, és megnézzük a javaslatod.
Egyébként kb. 2 nap szünet után újra rákezdett itt a hóesés, most is nagy, sűrű pelyhekben zuhog...
Előzmény: (golo 203401)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hóvadász
2019.01.12. 00:09
Egy rövid freeride élménybeszámoló Kitzbühelből, ahol egy kisebb boardos csapattal vagyunk péntektől-vasárnapig.
Hátha érdekes másoknak is... :-)
Tényleg brutál mennyiségű hó van, pályán kivül 1.000-2.000 méter magasság között combközépig-derékig ér a friss réteg.
Ma reggel a terepnek csak kb. 1/3-a ment, de 11.00-től varázsütésre megnyitották szinte az összes, napok óta lezárt pályát a középső részen (Steinbergkogel, Pengelstein). Ezzel egyidőben az idő is kitisztult és kisütött a nap.
Valóban úgy tűnik, hogy tömegsporttá vált a freeride: amikor látszott, elinditják az új lifteket, az emberek elkezdtek felsorakozni a kapuk előtt, mindenki első akart lenni az új, még nem bejárt részeken, és nem sajnáltak 15-20 percet sorban állni ehhez. Az újonnan megnyitott közel 10 pálya és a kapcsolódó részek kb. 2-3 óra hosszat tartották magukat, ennyi idő kellett ahhoz, hogy minden össze legyen járva. Mindez 4-es lavinaveszély mellett - az volt a benyomásom, hogy mindenki ki akarja maxolni a napot, kicsit mintha nem lenne holnap.
Mi az elején óvatosak voltunk (a csapat inkább carving / pályaboardos, stabil sb tudással, de kevesebb freeride tapasztalattal), és inkább csak a pályák mellett meg az erdős részeken mentünk, de aztán, látva hogy sokan bevállalják az erdő feletti, magasabban fekvő, nyitott lejtőket, párat mi is kipróbáltunk.
Nagy élmény volt, de azért bennünk volt a félsz a meredekebb részeken.
Most újra esik a hó...
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Kitzbühel
2019.01.11. 23:46
Mától vasárnapig csúszunk itt páran.
Tegnap késő délután-este az A1 autópálya, bár néhol kissé havas volt, de jól járható, utána a hegyek között az utak is havasak, de hólánc nélkül is ugyancsak jól járhatóak.
Tényleg brutális mennyiségű hó van most errefelé, a pályák szélén ill. az erdőben egy felnőtt embernek combközépig-derékig ér a friss hó (és ezek nem túl magas hegyek).
Ma reggel a pályarendszernek csak kb. 1/3-a volt nyitva, ezért a működő felvonóknál kialakultak sorok kb. 10 perc várakozási idővel. 11 körül viszont szerencsére megnyitották a Hahnekamm feletti részeket is (Steinbergkogel, Pengelstein), és a nép megtámadta a napok óta lezárt pályákat. A következő 3-4 óra ritka freeride mekkát hozott, és először a pályák mellett, majd távolabb is újabb és újabb nyomok kerültek a lejtőkre. Összességében nagy élmény volt.
A siterep véleményem szerint egész jó, 4-es (kis jóindulattal gyenge 5-ös), aki szereti a barangolós, térképről tájékozódós terepeket, annak jó eséllyel bejön. Talán egyetlen hátránya, hogy kicsit sok a szinte vizszintes, hegycsúcsok közötti átcsúszó pálya. Ez nekünk, boardosoknak kevésbé ideális.
A pályák ma érthető módon gyorsan buckásodtak, de a sielők és snowboardosok jelentős része a szűzhavat kereste.
Maga a város (Kitzbühel) is jól néz ki, különösen igy behavazva, érződik sok száz év gazdagsága, meg a 100+ évnyi si-történelem. Az általam ismert si-települések közül talán St.Anton-hoz ill. Lech-Zürs-höz hasonlitható stilusában (eléggé elit).
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Hóvadász
2018.12.30. 22:16
Én örömmel olvasnám :-)
Köszi előre is!
Előzmény: (golo 202840)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2018.11.23. 20:41
Felesegemnek mi a K2-ben (III ker Lajos u.) vettunk bakancsot par eve, miutan folyamatosan problemaja volt a cipokkel. Tokeletes lett a kivalasztott modell. Takacs Leventeek szerintem profik e teren, oket jo szivvel tudom ajanlani.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2018.06.27. 01:57
Budapestről M1-A4-S1-A21-A1-A10-B311-B167 útvonalon nincs fizetős alagút.
További részletek: maps.google.hu
Előzmény: (jutta5 201226)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2018.03.31. 13:28
Tegnap, kb. 20 év elteltével újra csúsztam Chopokon. A messze nem ideális körülmények ellenére összességében élveztük.

8.15-kor érkeztünk Krupovára, hely még bőven volt a parkolóban, de azért folyamatosan érkeztek az autók, főleg szlovákok. Indulásnak átmentünk az északi oldalra, kb. 10.30-ig egész jó volt a láthatóság. Elsősorban a freeride utakat kerestük, de azért szinte az összes pályán csúsztunk egyet. A megelőző éjszaka eshetett 5-10 cm hó, igy az északi oldalon a (völgyből nézve) legbaloldalibb öreg 2-es ülős ill. még tovább kifelé a már nem működő régi poma alatt / mellett egész jó utakat találtunk még. Ezután sajnos egy felhő ráült a hegyre.

Innentől nagyjából úgy nézett ki a helyzet, hogy a felső harmadon nem sokat lehetett látni, plusz a friss hó hatására a buckatenger is alakult, a középső harmad még egész jó maradt, az alsó harmad viszont már nagyon olvadt, itt figyelni kellett a váratlan tapadásra.

Egy korai ebéd után visszamentünk a déli oldalra. Sajnos a felhő / köd egyre lejjebb terjedt, igy körről körre romlottak a látási viszonyok. A pályákon még nagyobb buckatenger, ezért inkább a Deres felé a freeride-ot próbáltuk, 34-es pályából kiszállva és elindulva esésirányba ill. a Deres lift mellett. A hó a felső részeken egész jó egyenletes volt - és nagyon sok van még -, igy azért tudtuk évezni. Nap végére kellemesen elfáradtunk.

Szezon végén, a szabadnap ellenére egyáltalán nem voltak sokan, délelőtt max 3-4 perces sorbanállással találkoztunk - az is csak 1-2 liftnél -, délután pedig egyáltalán nem kellett várni.

Jövőre megpróbálunk gyakoribb látogatók lenni, kihasználva a továbbra is zseniális freeride adottságokat - remélhetőleg friss hóesés utáni, napsütéses napokon :-)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.