Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kelet-Szlovákia legnépszerűbb síterepei

2010.12.14. Simig Csaba

2010. december elején a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából hat Kassa környéki síterepet látogattunk meg, név szerint: Jahodnát, Kavecanyt, Dedinkyt, Mlinkyt, az aranyidai Skipark Erikát és Plejsyt. A magyar határhoz közel eső régióban most kezdődik a síszezon.
Kojsovska Hola / Aranyida - Skipark Erika
Kojsovska Hola / Aranyida - Skipark Erika
Az északkelet-magyarországi sízők körében igen népszerű helyszínnek számítanak a fent felsorolt síközpontok, hiszen Miskolcról már másfél óra utazással elérhetőek a legközelebbi havas lejtők. Az utazási idő a jövőben várhatóan csökkenni is fog, hiszen a két ország kölcsönös szándéknyilatkozatot tett arról, hogy belátható időn belül ki fogja építeni az autópályát a két testvérváros - Miskolc és Kassa között (A Kassa és a határ közti szakasz várhatóan 2012-re fog elkészülni). Az új út nem csak a sípályák megközelítésében játszhat fontos szerepet, hanem azért is, mert Kassa nyerte el a 2013-as "Európa Kulturális Fővárosa" címet, amelynek a rendezvényeire vélhetőleg sok honfitársunk ki fog látogatni!
Részleteket olvashatunk erről a: www.kosice2013.sk honlapon.

És hogy mit kínálnak a téli sportok szerelmeseinek a Kassa környéki síterepek? Vegyük közelebbről szemügyre őket!

Kavecany és Jahodná (Epres-tető)

A két kis "testvér" a kassaiak házi síközpontja, a belvárosból néhány perc alatt megközelíthetőek, akár tömegközlekedéssel is. A közös tulajdonossal rendelkező pályák közúton kb. 18 km-re fekszenek egymástól. Viszonylag kis tengerszint feletti magasságuk ellenére a modern pályakezelési technikának köszönhetően mesterséges hóval bőségesen el tudják látni telente a pályákat, még a csapadékban szegény időszakokban is. Kavecany főként a kezdők és középhaladók számára ajánlott, míg Jahodná pályái akár haladók részére is kellő szórakozást kínálnak 1-1 napra.

A vendégek kb. 30%-a magyar anyanyelvű, de az üzemeltetők nagyon örülnének, ha ez a szám növekedne - ennek az érdekében magyar nyelvű honlapon lehet tájékozódni a sípályákról, illetve a pénztárban magyar nyelvet beszélő munkatársat alkalmaznak.

Bővebb információk: Kavecany: www.kavecany.sk | Jahodná: www.jahodna.sk

Kojsovska Hola / Aranyida

Az Aranyida felett elterülő Skipark Erika Kassától 25 km-re található, a Kosjovská Hola csúcsa közelében. A pályarendszert egy háromszemélyes ülőlifttel lehet megközelíteni, melynek menetideje a leterheltségtől függően 13-15 perc. Kedvező hóviszonyok esetén teljesen vissza lehet csúszni az ülőlift alsó állomásához egy 2200 méter hosszú kék jelzésű erdei pályán. Amennyiben nem jönne elegendő égi áldás, a felső, tányéros liftekkel ellátott pályákat hóágyúk veszik kezelésbe - nem ritka, hogy március második felében is még lehet itt csúszni.

Szép idő esetén a gerincről fantasztikus kilátásban lehet részünk a Magas-Tátrára! Szintén érdekesség, hogy a helyiek elmondása szerint sötétben, szintén tiszta idő esetén egészen Budapestig el lehet látni!

Bővebb információk: www.skiparkerika.sk (magyar nyelvű honlap!)

Krompachy (Korompa) - Plejsy

Plejsy a magyarok körében talán a legismertebb kelet-szlovákiai pályarendszer. Az egykori kis bányaváros, Korompa felett elterülő síterületet évről-évre megannyi síturista keresi fel hazánkból. A 470 méteres magasságból induló, 1800 méter hosszú kétszemélyes ülőlift egészen 900 méterig szállítja utasait. A hóbiztos katlanban kezdetben fekete, majd fokozatosan enyhülő lejtésű, végén kék jelzésű pályán csúszhatunk végig, egészen a Hotel Plejsy épületéig.

Ottjártunkkor (2010. dec. 5-6.) még nem üzemeltek a sífelvonók, viszont abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy modern, Pistenbully pályakezelő géppel felvittek minket naplemente után a hegytetőre. Rendkívüli élmény volt az, hogy sötétben, a ratrak fényénél, a dübörgő hóágyúk mellett lehetett lecsúszni a 2 km hosszú pályán, alattunk pedig a kisváros fényei világítottak!

Bővebb információk: www.plejsy.com (magyar nyelvű honlap!)

Dedinky - Mlynky

Ugyan méretével nem tartozik a nagy pályarendszerek közé, mégis megéri ide kilátogatni nem csak a nyári turistaszezonban, hanem télen is! Kassától kb. 1 és 3/4 óra az út, Rozsnyó felől megközelítve útközben megcsodálhatjuk a híres Krasna Horka várat, majd a szerpentinen felkapaszkodva pedig a csodás kilátásban gyönyörködhetünk.

Itt két síközpontot találunk egymás mellett, névileg Biele Vody-t és Gugelt. Míg Biele Vody inkább a kezdők részére, addig Gugel főként a középhaladó-haladó sízők számára nyújt kihívást. Mindkét síterepen jelenleg tányéros liftek üzemelnek, de ha minden a tervek szerint zajlik majd, néhány éven belül Gugelen már egy új, négyszemélyes ülőlift szállítja kényelmesen az utasait!

Dedinky felől indul az egyszemélyes ülőlift, amely a legfrissebb hírek szerint üzemen kívül van, így sem síelőket, sem túrázókat nem tud szállítani. A hegyről nem vezetnek le sípályák, viszont elegendő hó esetén, kellő sítudással le lehet csúszni a lift nyomvonala alatt.

Bővebb információk: www.skimlynky.sk Összegzésként elmondható, hogy a kedvező hóviszonynak köszönhetően biztos alapot kaptak a fenti pályarendszerek a 2010/11-es téli szezon sikeres kezdetéhez, amihez a technikai hó és a fejlett pályakezelés még nagyban hozzájárul.
Körutazásunk során meglátogatott kelet-szlovákiai síterepek a térképen:
KOMMENTEK
rrolcsi | 2010.12.15. 20:39
Sziasztok Hóimádók!

A cikkhez egy pár szó, mint ezen pályák gyakori látogatója.

Ezek tényleng közel vannak hozzám, legtöbbjük közelebb mintha Bánkútra mennék.

Jahodna és Kavecsany. Jók, de inkább csak az esti sielésre ajánlanám. Azok tényleng nagyon jó élmények és megvan a hangulatuk. Hétvégén viszont minkét pálya halál, bár ha szeretsz sorban állni és tolakodni, ott a helyed.

Kojsovska Hola /Aranyida

Na ez egy olyan pálya amit tényleng nem sok magyar ismer, aki viszont ismeri, szerintem nagyon szeret oda járni. Már ha nem idegenkedik nagyon a retró feelingtől. Nem kell megijedni, csak nem egy modern csili vili sicentrum, hanem egy régies hangulatú, két hüttével rendelkező pálya, ahová, mint a honlapon is láthatjátok, egy terepjáróm tehrautóval szállítják fel a népet. Ami tök jó egyébként. Persze aki nem akar ezzel menni és éles szeme van, autóval is megközelítheti a felvonó induló állomását, de akkor gyalogolnia kell felmenetben kb. 200 métert.
A pálya hatalmas előnye, szerintem, hogy nem sokan ismerik. Hétvégén is jó, de én nagyon szeretek hétköznap kimenni, mert akkor az egész pályán egész nap kb. 40 ember siel egész nap. Még délután is a ratrak nyomán járhatsz. Ja egyébként általában jól karban tartják a pályát.

Krompachy

Ez egy nem rossz pálya, de nekem nem igazán jön be.

dEDINKY
Ott még nem voltam, az egy kissé már kiesik nekem.

A cikk egy pályát kihagyott, ami szerintem szintén nagyon jó. Főleg ha van sok természetes hó.
Ez a pálya a skidrienica.sk honlapon megnézhető, a térképen Sabinov település mellett egy pár kilométerre kell elképzelni. Ez egy két rendszerből álló pálya, a lenti a hóágyúzott és infrastrukturálisan fejletebb. A felső libegővel megközelíthető pálya csak megfelelő mennyiségű természetes hó esetén használható, azt nem hóágyúzzák. Viszont amikor van elég természetes hó, nagyon jó. Van mindenféle pálya, lehet fenn a hegyen csavarogni. Lefelé pedig erdei pályán lécen le tudsz jönni. AZ is jó kalandos:))

Szóval ennyi a komment. Nekünk,Kelet-Magyarországiaknak ezek a könnyen és gyorsan megközelíthető pályák, nem beszélve a viszonylagos olcsóságukkal.

Aki teheti, fedezze fel őket.
hg001 | 2010.12.16. 14:12
Jó a cikk.
Még annyit tennék hozzá, hogy Krompachy-Plejsy (Korompa) síterepen a cikkben is említett 1-es hosszú pálya egy nagyon jó vonalvezetésű, komoly, FIS minősítésű lesiklópálya, tehát akár profiknak is ajánlott. Ráadásul a pálya legjobb 2/3-án egy elég gyors tányéros Poma húzólift is jár, nem kell a lassú és retro ülőszékeshez lecsúszni. Igazán jó síterep, ha valaki erre jár, feltétlenül próbálja ki!
IlCapitano | 2010.12.24. 08:50
A cikkből szintén kimaradt Myto pod Dumbierom, amely egy nagyon kellemes pálya, már ha nincsenek sokan. Nem is felvonónál a sor kellemetlen, hanem az, hogy a 4 ülőszékes felvonó beüzemelése óta a pályán vannak kellemetlenül sokan. Ugyancsak az ú felvonó beüzemelése óta kissé drága (19 EUR). A fent említett Korompa/Plejsy pálya a tetején meredek, gyakran jeges és buckás. A közepén kellemes a lejtése, de ott beszűkül és besűrűsödik a nép. Miskolcról Bánréve felé indulva Tále, Certovica és Mlynky hasonló idő alatt elérhető. Tále mellett szól az a veszett jó káposztaleves is, amit az étteremben adnak.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástipp
Lake Forest Dedinky Resort
Három apartmanházból álló resort Dedinky - Mlynky sítereptől 240 méterre saját pezsgőfürdővel, és szaunával, csodás kilátással a völgyre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.