Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milyen biztosítást kössünk?

2011.02.24. Árvay Sándor

Bukszanyitogató balesetekről, és biztosítási költségekről írtunk február 23-i írásunkban, melyhez számos fórumozó szólt hozzá, elmondva saját tapasztalatát, véleményét. Korábbi írásunk folytatásaként most a kommentekben felvetett kérdésekre is igyekszünk választ adni, kiegészítő információkat nyújtani.
Mentőhelikopter Kaprunban, a Kitzsteinhorn-gleccseren
Mentőhelikopter Kaprunban, a Kitzsteinhorn-gleccseren
Bár a síelés és a téli közlekedés alapvetően balesetveszélyes tevékenység - a Magyar Biztosítók Szövetsége 2010-es adatai alapján - elmondható, hogy az utazóknak csak mintegy harmada köt biztosítást külföldi utazása esetére. Pedig síbaleset esetén a hegyi mentő azonnal rákérdez, hogy van-e utasbiztosításunk. Ha nincs, akkor nekünk kell állnunk mentésünk, kórházba szállításunk, ellátásunk, műtétünk, gyógyszerünk, rehabilitációnk milliós költségeit. Amennyiben autóval megyünk síelni, célszerű autó assistance biztosítást is kötni. Ez helyszíni javítást, csereautót, az utasok számára műszaki hiba esetén szállást tartalmaz, illetve baleset (például az időlegesen a vezetésre alkalmatlansággal járó lábtörés esetén), autónkat is hazaszállíttatja.

Alapelvként elfogadható a fórumozó Bukfenc hozzáállása: aki nem akar a balesete mellé anyagi romlást is, az biztosítást köt! Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen kötvénnyel vágjunk neki a sítúrának - többségi tapasztalat, hogy nem érdemes spórolni, s jó, ha az utasbiztosítás mellett van EU kártyánk is. Mindkettőnek van előnye és hátránya.

Ezt próbáljuk meg részletezni, összefoglalni.

Hol fogadják el?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni, nem fogadják el minden kórházban, így előfordulhat, hogy törött lábunkkal a 30 km-re lévő másik intézménybe küldenek és nem fizet helyettünk felelősségi vagy poggyász károkat és nem jár hozzá magyar nyelvű segítség (assistance) sem. Az utasbiztosítással magán egészségügyi szolgáltatót is felkereshetünk.

Az érvényesség határai?

Az EU kártya csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Az utasbiztosítás viszont a szerződésben foglalt összes szolgáltatás költségeire kiterjed, így adott esetben érvényes a halott hazaszállítása esetében is. Az utasbiztosítás a poggyász- és felelősségi károkra, továbbá síruházatra és sífelszerelésre is kiterjed.

Milyen ellátást kapunk?

Ha EU Kártyánk van, akkor a szükséges ellátásokra a nyomtatvány ellenében jogosultak vagyunk, függetlenül azok árától, felső limit nélkül. Az utasbiztosítás esetében a költségeket csak a kötvényben meghatározott összegig állja a biztosító.

Önrészesedés?

Az EU Kártya esetében az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs. Ezzel szemben az utasbiztosítás az önrészt is fedezi.

Ki fizeti a számlát?

Országonként eltérő az EU Kártya kezelése: egyes tagállamokban a költségeket a biztosítottnak kell megelőlegeznie a kiadásokat. Az utasbiztosításnál minden tagállamban a biztosító fizet.

Baleset, mentés?

Az EU-s kártyát az általános orvosi ellátásra, a "normál esetek" egészségügyi szolgáltatásaira találták ki (megfázás, vakbél, vesekő, fog, stb.), balesetek esetében is alkalmazható, de speciális sportbaleseteteket nem fedez. Az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya nem megfelelő síelésre!

A sportbalesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, a völgybe való szállítás rendszerint az adott országban biztosítottak számára is díjköteles. A felszámított díjat az egészségbiztosítás gyakran nem téríti meg, a betegeknek a díjat saját zsebből kell fizetniük, vagy szabadidő- és sportbiztosítást köthetnek rá, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosításukat használhatják fel. Hegyi mentés és különösen helikopteres mentőszállítás esetén számíthatunk arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza. Gyakran a helyi egészségbiztosítás sem a mentőszámla összegét téríti, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez pl. Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából, a számla összegétől függetlenül, legfeljebb kb. 800 eurónak megfelelő összeg téríthető, amit a légi mentés költségei jócskán meghaladhatnak.
KOMMENTEK
Bélapó | 2011.03.08. 19:27
A felelősségi biztosítás vicc!!!!! A legmagasabb összeg 3 Mft s ennek sokszorosát verhetik rád, ha a bíróság kihozza, hogy Te vagy a hunyó, ráadásul a biztosítók által hirdetett jogsegélyszolgálat a kártérítési perekre nem vonatkozik!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.