Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több ezer euróba kerülhet a helikopteres mentés

2006.10.13.

A közelgő síszezonra tekintettel megkértük a kimondottan utasbiztosításokra specializálódott Európai Utazási Biztosító Rt (EUB) munkatársát, mondja el néhány szóban az elmúlt szezon tapasztalatai alapján milyen tanácsokat tud adni a síelni indulóknak.
Sajnos a tavalyi tél is bőven kedveskedett munkával az EUB kárrendezése számára, hiszen nagyon sok síbaleset történt Európa-szerte. Több eset is igazolta azt a problémát, hogy nagyon sokan még mindig nem megfelelő biztosítási fedezettel indulnak útnak.

Álljon most itt egy ilyen eset példaként. Egy ügyfelünk, aki Ausztria egyik síparadicsomában töltötte szabadságát, elesett a sípályán, és keresztszalag-szakadást szenvedett. Először úgy volt, hogy szállítható, de végül a külföldi orvos nem vállalta a felelősséget, és Ausztriában került sor a műtétre. Ügyfelünk Bázis módozatú utasbiztosítással rendelkezett, ami 2.000.000 Ft fedezetet nyújt a baleset esetén felmerülő orvosi kezelés költségeire. A néhány napos ausztriai kórházi kezelés és a műtét költségeire sajnos ez az összeg nem volt elég, az EUB-hoz beérkezett számla ugyanis több, mint félmillióval meghaladta a szolgáltatási limitet. Ilyen esetben sajnos az ügyfélre hárul a fennmaradó összeg kiegyenlítése, amit mi mindenképpen szeretnénk elkerülni, ezért is igyekszünk felhívni minden síelni induló figyelmét a megfelelő biztosítási fedezet szükségességére. Európai síeléshez speciális Biztosítási Bérlet vásárolható (baleseti térítés: 5.000.000 Ft, betegség esetén 5.000.000 Ft). Tengeren túlra mindenképpen ajánlott a Top, igény szerint a Top Extra (baleset, betegség esetén 20.000.000 Ft-ig térít mindkét módozat) biztosítás. Arról nem is beszélve, hogy kártérítés mellett az utasbiztosítás szolgáltatásaihoz tartozik az utazási segítségnyújtás a nap 24 órájában.

Hogy konkrét számokkal szolgáljunk az olvasóknak, tájékoztatásul kigyűjtöttünk néhány aktuális adatot a külföldi orvosi ellátás áraira vonatkozóan:

Ausztria
műtét (keresztszalag-szakadás) - 6.000 - 9.000 EURO
kórházi kezelés naponta - 300 - 400 EURO
vizit orvosi rendelőben - 200 - 300 EURO
helikopteres mentés - 2.000 - 3.000 EURO

Franciaország hegyi mentés - 250 - 300 EURO
orvosi ellátás - 250 - 300 EURO
gyógyszer - 250 - 350 EURO

Hazaszállítás mentőautóval, orvosi kísérettel:
Ausztriából: 100.000 - 250.000 Ft
Franciaországból: 300.000 - 400.000 Ft

Még ha megfelelő utasbiztosítással rendelkezünk is, ne feledkezzünk meg arról, hogy megfelelő felkészüléssel sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be a kellemetlen baleset. Ahhoz, hogy megfelelő kondícióban legyünk, nem árt, ha legalább néhány héttel az utazás előtt elkezdünk edzeni.

Az EUB Ügyfélszolgálata a következőket tanácsolja a síelőknek:

  • Nemcsak az utazás előtt, de a helyszínen is tanácsos a mindennapos reggeli bemelegítés!
  • Zúzódásra, húzódásra vigyünk magunkkal izomlazító krémet (Richtofit, Dyclofenac)!
  • Ne feledkezzünk meg a magas faktorszámú fényvédő krémről sem. A hó fényvisszaverő hatása felerősíti a káros sugarak erejét. A szemgyulladás elkerülése végett mindenképp viseljünk napszemüveget!
  • Ha megállunk a sípályán, mindig a pálya szélén, a hegy felé fordulva álljunk, hogy szükség esetén félre tudjunk ugrani a lefelé száguldozók elől. A tapasztalat szerint a legnagyobb sérülések az ütközésekből adódnak.
  • Az alkoholfogyasztást lehetőleg csak síelés utánra tartogassuk. "Mámorosan" semmiképpen ne induljunk el a lejtőn!
És végül néhány dolog a biztosítással kapcsolatban:
  • Napi kártérítésben (ha a kórházi kezelés Magyarországon folytatódik) csak a Top vagy Top Extra módozattal rendelkező biztosítottak részesülhetnek. Az ügyfélnek rendelkeznie kell a külföldi orvos igazolásával is.
  • Ha a síbérletet baleset, betegség, stb. miatt már nem tudjuk hasznosítani, visszaváltásra csak a helyszínen van mód. A bérlet árának megtérítését a biztosító nem tudja vállalni.
  • A biztosítási szolgáltatások a síléc, sífelszerelés eltűnésének, rongálódásának megtérítésére általában nem terjednek ki, kivéve a SÍ Biztosítási Bérlet, amely vásárlásakor a baleset során sérült síléc értékének egy része megtérül.
Ha a fenti jótanácsokat eltesszük magunknak a következő síszezonra is, és a megfelelő utasbiztosítást sem felejtjük el megkötni, akkor nyugodt szívvel indulhatunk útnak. A többi már nem rajtunk múlik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.