Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés Iránban

2009. december

Következzen Irán legnagyobb titka. Nem, nem egy újabb urániumdúsító üzemről, hanem a kivételes síelési lehetőségekről van szó. Bár a többség számára valószínűleg elképzelhetetlen a sísport és Irán együttes említése, mégis a közel-keleti ország kínálatában több világszínvonalú magashegyi síajánlat is szerepel.
Irán elsőszámú síközpontja Shemshak, ahol a pályákat 2550 és 3050 méter tengerszint feletti magasság között építették ki. A lejtők között találunk fekete jelzésűeket is, kihívást jelentő buckásakat és 45 fok esésű útvonalakat is, ahogyan éjszakai sízésre alkalmas, kivilágított pályát is működtetnek Shemshakban. 1996 óta minden szezonban a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) is szervez ide rangos versenyeket. Ha pedig a legjobb iráni sízőket, vagy snowboardosokat keressük, itt biztosan megtaláljuk őket.

Egy másik neves központ Dizin, mely a legmagasabban fekvő terep Iránban és a legnagyobb a Közel-Keleten. Alsó állomása magasabban, 2700 méteren fekszik, mint az alpokbeli pályák többségének a teteje! Dizin legmagasabb pontja közel 3600 méter, innen számítva a szintkülönbség 950 méteres. A hely infrastuktúrája fejlett, 10 síliftet és különböző nehézségű pályákat üzemeltetnek, ami pedig a hó minőségét illeti, a nagy magasságnak és a száraz levegőnek köszönhetően kiváló a porhó.

A síéletet Iránban a német vasútépítők alapozták meg a 30-as években, de később a Franciaországban és Svájcban elvégzett tanulmányaik után hazatérő irániak is hozzájárultak ahhoz, hogy mára egy sor, nyugati mércével mérten is jól felszerelt síközpont működjön Iránban.

Nem csak kiépített pályákat tartanak számon azonban errefelé. A freeride-rajongók a Damavand, Irán legmagasabb, 5671 méteres hegyének (egyben az északi félteke második legmagasabb vulkánjának) oldalában csúszhatnak. Az alsó, (3040 m) vagy a 3-as állomásról (4250m) is lesíelhetnek a freeriderek a 2200 méteren kiépített országútig, 2000 méternyi szintkülönbséget csúszva.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.