Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tanácsok síszemüveg és napszemüveg vásárlásához

2012.02.22. Szmolka Tamás

Napszemüveg vagy síszemüveg? A válasz nem egyszerű. Több szempontot is figyelembe kell venni a választáshoz. Egy biztos, hogy valamilyen védelem mindenképpen szükséges egyrészt a menetszél ellen, másrészt a zavartalan látás érdekében, hiszen a szem számára szokatlan az összefüggő fehér hótakaró, pláne különböző időjárási körülmények között.
A napszemüveggel kezdeném, mert az szinte csak egy esetben ajánlott: síelőknek kimondottan napos időben. Ugyanis ha már kicsit is borúsabb az idő, és valamilyen nedvesség éri kívülről a lencsét akkor onnantól párásodni fog és gyakorlatilag nem lehet látni benne semmit. A snowboardosoknak pedig azért nem ajánlott, mert a felszálló porhó és a több esés miatt nagyon hamar párásodni kezd.

A síszemüvegeket formájuk és lencse-színük alapján különböztetjük meg és ezen szempontok alapján érdemes választani is közülük!

A lencse színét válasszuk az időjárásnak megfelelően! Az alábbiakban összeszedtük, hogy az egyes lencseszínek milyen időjárásban a legjobbak:
  • A leguniverzálisabb és egyben legelterjedtebb lencseszín a narancssárga. Ez borús időben kitűnően használható, remekül kiemeli a pálya-kontrasztokat, így nagyszerű képet mutat a sípályán, megmutatva minden nyomvonalat és buckát. Univerzális, mert még valameddig ködben is és valameddig napsütésben is megállja a helyét, persze ez szubjektív... Ezt a lencseszínt néhány gyártó (pl. Scott) rózsaszínes lencsével helyettesíti és ugyanezt a funkciót látja el.
  • Ködös időben a világos lencsék, a citromsárga és a világoskék színek segítenek a legjobban a tájékozódásban.
  • Napsütéses időben a sötét színű, vagy foncsorozott lencsék viselése ajánlott. Ennek természetesen az a lényege, hogy a nap fényének nagy részét elnyelik, vagy a tükrös lencsék visszaverik, így kevesebb zavaró fény jut el a szemhez biztosítva a tökéletes látást. Napsütéses időben nemcsak a naptól jut el fény a szemünkhöz, hanem a havon megcsillanó napsugarak is zavarhatnak a látásban.
  • Bizonyos gyártók (pl. Scott) Natural fantázianéven "színtelen" lencsékkel kínálják egyes modelljeiket, amelyek a legtermészetesebb képet mutatják környezetünkről, színváltoztatás nélkül.
  • Érdemes cserélhető lencsés modelleket keresni (pl. Anon), hiszen itt egy szemüveg áráért két lencsével kapunk egy keretet és az időjárás függvényében cserélgethetjük azokat.

Egyéb szempontok:

Dupla lencse: ma már az üzletekben kapható síszemüvegek 90%-a dupla-lencsés, azaz két lencse, párhuzamosan, egymáshoz közel helyezkedik el ezzel csökkentve a párásodás lehetőségét.

OTG: Over The Glass – vagyis "szemüvegre". Akik sportolás közben sem tudnak megválni az optikai szemüvegtől, mert nem szívesen használnak kontakt-lencsét, azoknak ajánlott az OTG-s szemüveg, amelyekben a szemüveg szárának ki van vágva, vagy csak ki van könnyítve a síszemüveg kerete.

Spherical: azok a síszemüvegek, amelyeknek lencséje nem csak egy síkban van meghajlítva, hanem egy gömb-cikkelyből áll, azokat szférikus-lencsés síszemüvegnek nevezzük. Ezek előnye, hogy nagyobb látóteret biztosítanak és torzításmentes képet garantálnak. Az ilyen szemüvegek alap-ára magasabb, mint az ívben meghajlított lencsés modelleké.

Forma: rengeteg formájú síszemüveget lehet kapni, melynek oka, hogy mindenki megtalálja az arcához legjobban illeszkedőt és a legkényelmesebbet. Amennyiben sisakkal együtt használjuk a síszemüveget, úgy vásárlás előtt érdemes összepróbálni a kettőt, mert ritkán ugyan, de előfordul, hogy a két termék nem kompatibilis egymással, vagyis mondjuk a síszemüveg olyan széles, hogy nem illeszkedik bele a sisak arc-nyílásába. Vagy csak egyszerűen a sisak annyira lenyomja a szemüveget az arcon, hogy teljesen elnyomja az ember orrát és nem kap rendesen levegőt.

Szellőzés: ahhoz, hogy a síszemüveg használat közben ne párásodjon, biztosítani kell a megfelelő szellőzést, aminek érdekében érdemes betartani néhány alapszabályt. A sapkát nem szabad annyira rátolni a síszemüvegre, hogy a felül lévő szellőzőket teljesen eltakarja. Amikor megállunk piheni és levesszük a síszemüvegünket, akkor érdemes inkább lehúzni a nyakunkba, mintsem feltenni a homlokunkra, ott ugyanis a sapkán át távozó pára teljesen belepi a lencséket és átitatja a körben lévő szivacsot ami utána elég lassan szárad ki belőle folyamatos bosszúságot okozva.
Fontosabb elismert márkák: Oakley, POC, Smith, Anon, Scott, Carrera, Giro, Uvex
KOMMENTEK
minerel | 2012.02.28. 11:46
na ebből a cikkből gyakorlatilag semmit nem tudtunk meg a szemüvegekről.
vpetya | 2012.11.12. 17:22
Akkor tessék: narancssárga, dupla lencsés szellőzővel ellátott gumipántos legalább 400 UV-s síszemüveget vegyél -cserélhető lencséset, és ha van sisakod, akkor vigyed magaddal a vásárláshoz a sisakot, mert az gáz ha megveszed és nem fér el egymástól a fejeden a sisak és szemüveg. Ha szemüveges vagy akkor olyat vegyél, ahol ki van hagyva a rés a szemüveg szárának, vagy aláfér a szemüveg. (Ne sajnáld rá a pénzt, mert nagyon rossz mikor az ég is fehér és a hó is csillog!)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.