Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tanácsok síbot vásárláshoz

2006.10.13.

Tanácsok síbot vásárláshoz A síbot kiválasztásánál elsősorban a méretre kell ügyelni. A síbot legyen könyökmagasságnyi hosszú, könnyű, festett alumínium-ötvözetből készült, kisméretű műanyag (6-8 cm-es) hótányérokkal, a vége pedig ne legyen hegyes.
h i r d e t é s
A bot akkor jó, ha a sípályán derékszögbe hajlik a könyökünk. Ennek megfelelően a boltban, ahol nem állunk sílécen, kicsit jobban behajlított könyöknél jó a bot. Próbáláskor akkor megfelelő jó a síbot magassága, ha a botot nyelével lefelé fordítva a tányér alatt megmarkolva alkarunk éppen merőlegesen áll a testünkhöz képest.

Vigyázat! Ha a bot túl hosszú vagy nagyon rövid, veszélybe kerül a helyes testtartás, ezzel a biztonságos fordulás.

Ha túlestél a kiválasztás viszontagságain, kérd meg az eladót, mutassa meg a markolatszíjba való belebújást! A szíj ha lehet, legyen beállítható, és gondolj arra, hogy a kesztyűs kezed is átférjen rajta. Nincs annál kellemetlenebb, amikor a szíj túl nagyra van méretezve, és magától lejön a csuklódról, te leszúrod a botod, és az ottmarad. Természetesen nem árt, ha jó fogása van a markolatnak, ha alul és felül egy-egy műanyag lapka gondoskodik arról,hogy jó helyen fogd, és a kiképzése joystick-szerű, azaz a tenyérnél egy nagy dudor, az ujjaknál meg 4 kicsi.

Praktikus csuklópánt megoldás a LEKI-től
Ki ne ismerné a síbotok csuklópántjaival való bajlódást, túl laza, túl szoros, állítani kell, ha elfelejtjük belebújtatni a kezünket, esés után előfordulhat, hogy keresgélnünk kell az elhagyott botjainkat, ha belebújtunk, a bot extrém szituációban a pánt miatt kicsavarhatja a kezünket, ezen felül a kéz ki-be bújtatása sem egyszerű művelet a vastag síkesztyű miatt. A LEKI síbotgyár megtalálta a lehető legpraktikusabb, és legbiztonságosabb megoldást erre a problémára.

A Trigger nevű megoldás lényege, hogy a csuklópántot átalakították, a csuklón van rögzítve, ill. további két szalag vezet a hüvelykujj tövéhez, ahol egy csatban végződnek, ezt a csatot a biztonsági övhöz hasonlóan egyszerűen be lehet csúsztatni a hozzá való síbot markolatának erre kialakított nyílásába, ahová "bekattanva" rögzítődik, a kioldás a síbot markolatának tetején lévő gomb megnyomásával történik. A biztonságot az garantálja, hogy a csat amennyiben túl nagy erőhatás éri, magától leold, akár a síkötés, azaz megszünteti a kezünk, és a síbot közötti összeköttetést. A megoldást természetesen alkalmazzák a többi sí-szakág botjainál is. Ezt az újdonságot a söldeni LEKI tesztcenterben ingyen kipróbálhatjuk. Bővebb infó: www.leki.com

KOMMENTEK
kovacspeter.ski | 2010.11.18. 23:01
Hiányolom a testmagasság megadását!
Vida János | 2011.12.26. 14:12
A síbot anno a "rozoga felszerelés" stabilitásának a fokozására szolgált.
Szerintem ma is ennyi a szerepe, azaz a stabilitás növelése ... és ez jó, de nem pótolható vele a rutin.
A síbot több, mint 70%-ban a "valimit tartsunk a kezünkben"-re szolgál. Lehet rá támaszkodni is, és nem "üres kézzel" sízünk, hanem van valami a kezünkben. Különben meg testből kell síelni, így tanulják a lurkók is meg.
Amit meg tényleg segít, az kb. 30%, de nagyon fontos. Azaz, nem a támaszkodás, meg a legyen valami a kezünkben, hanem a bot gyors leszúrása, hátsó "karcolás"-a. Amik a fordulást segítik az ellen lendületükkel vagy másképp (szánkó effektus).
És itt már ellent is mondok magamnak, ezek után jön az, hogy és a kezünk nem csak lóg, hanem abban van is valami, tehát, newm rossz, ha van.
Szerintem a bot feladata segíteni a minél tökéletesebb fordulást, de; amúgy, kezdetben, meg kimondottan csak zavaró.
Nekem a jó botméret kb. 10 cm-rel a "derékszöges" verzió felett van.
Szóval, kerestem, hogy másnak mi a véleménye a síbotról, de nem találtam, ezért leírtam az enyimét.

Üdvözlettel: Vida János
Vida János | 2011.12.26. 14:27
Saját példám okán javaslom, hogy a botot soha ne kösse magához az ember.

Éljen az külön életet, ha gond van.

Halál félelem az, ha a sífelvonótól azért nem tudunk megválni, mert a bot abba beleakadtt, a bot meg ránk van erősítve, a felvonó meg húz, és senkisincsen, aki le tudná állítani. Velem megtörtént régen. Bár ma már sokkal-sokkal jobban figyelnek, de ...az ördög nem alszik.

Esésnél is jobb, ha a bot elszáll, mintha mellettünk vergődve bennünket fenyeget. Majd megkeressük, ha felálltunk.

Gondolom én: Vida János
madda | 2012.10.16. 21:38
Még mindig a derékszögű könyökállást olvasom mindenhol, pedig a derékszög rövid botot ad! Ha szúrod is, nem csak nálad van a bot akkor vegyetek 5 vagy akár 10cm-el is hosszabb botot mint a derékszög!!! (Próbáljátok ki! Én 10 év után próbáltam csak, tök véletlenül, mert rossz botot tettem be, venni meg nem akartam) Rájöttem végre mire jó igazán a bot!!! :)
madda | 2012.10.16. 21:41
még valami: A botot a boltban csak magad mellé teszed, oké, lefordítod, hogy a hegye "hóbamerülését" modellezzed de soha nem fogsz pont magad mellé szúrni!!! Kellenek az extra centik!!!
madda | 2012.10.16. 21:50
...ez a leki nekem azért (is) teccik mert leold vész esetén, viszont a csuklómon marad ha tapadósat szúrok és elveszíteném a botot... mármint így nem kell 50 métert visszamásznom 30%-os emelkedőn! :)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.