Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan válassz sícipőt?

2013.01.07. 2019.12.02. Szegő Attila | frissítve: 2019.12.02.

A megfelelő sícipő kiválasztása a legfontosabb dolog a sífelszerelések közül. Alapjaiban ezen áll vagy bukik, hogy hogyan érezzük magunkat síeléskor. A sícipő határozza meg, hogyan lehet irányítani a lécet, az erőket hogyan adja át és milyen információk jutnak vissza.
h i r d e t é s
Kiválasztáskor elsődleges szempont, hogy a sícipő a bokát és a sarkat jól tartsa, és a lábfej is stabil maradjon. Nem elhanyagolható szempont a komfort és a használhatóság sem.

A következő szempontok alapján érdemes sícipőt választani:

  • méret
  • sítudás és testsúly
  • felhasználási terület

A méret

Kiindulási pont legyen az utcai cipőméret, de pontosabb adat a talphossz milliméterben mért értéke, amit mondo point-ban (mp) tüntetnek fel. Ez legegyszerűbben otthon, a talp körülrajzolásával és a két legtávolabbi pont lemérésével kapható meg. Figyelem, ez nem mindig a nagylábujj és sarok távolsága! Ezt az értéket az üzletekben található sablonnal is meg lehet határozni.

A síbakancsokon általában több méretezést is feltüntetnek, hogy könnyebben megtalálja mindenki a számára megfelelőt, de az átváltások nem mindig fedik a valóságot. A megfelelő hosszúságról, méretről ezért úgy lehet legjobban meggyőződni, hogy ki kell venni a belső héjat, bele kell bújni és a sarkat hátracsúsztatni. A leghosszabb lábujj előtt annyi helynek kell maradnia, hogy a bélést az orrvarrásnál össze lehessen csippenteni két ujjal anélkül, hogy a lábujj közötte lenne.

A megfelelő hossz ellenőrzése
A megfelelő hossz ellenőrzése
Jó tanács: a próbát érdemes sízokniban elvégezni.

Ha a hosszúság így rendben van, akkor a bélés visszahelyezése után fel kell venni a sícipőt, majd be kell csatolni. Becsatolt állapotban helyére kerül a sarok, és a lábujjak nem érhetnek hozzá elöl a béléshez. Ha a lábujjak nem tudnak mozogni és be vannak szorítva, akkor romlik a lábfej vérkeringése és fázni fog, valamint a körömágy nyomás hatására begyulladhat.

Jó tanács: Nem szabad a legerősebbre húzni! Könnyen megnyomhatja a lábat és rossz infót adhat a bakancs. Fontos a fokozatosság!

Becsatolt cipőnél meg kell nézni, hogy a sarkat mennyire lehet felemelni a cipőben. Néhány milliméter emelkedés lesz, hiszen a szivacs ennyit enged. Fontos, hogy jól tartson és bokában ne legyen oldalirányú mozgás.

A cipő megfelelő méretéhez hozzátartozik a lábfejszélesség is. A sícipőket különböző szélességben gyártják, így lehet keskenyebb és szélesebb modelleket találni. A cipőszélességnél fontos, hogy ne nyomjon oldalirányban, a lábujjakat ne szorítsa el, de ne is lötyögjön a lábfej.

Amennyiben jó a hossz, tartja a bokát és megfelelő a szélesség, akkor el kell tölteni benne pár percet. Mondjuk fél órát. Ilyenkor ugyanis kijöhetnek még nem várt problémák. Például vádliban szorít, a bakancs nyelve kényelmetlen, vág... stb.

A komplett cipő felvétele
A komplett cipő felvétele

A sítudás és testsúly

A cipőket különböző anyagok felhasználásával készítik, amelyek meghatározzák a cipő keménységét és rugalmasságát. Ezért a cipő keménységének és felépítésének kiválasztásakor figyelembe kell venni a testtömeget, a sítudást, és azt, hogy mire fogjuk használni.

Könnyű súlyhoz kevésbé keményet kell keresni, viszont a sítudás és dinamika növeli ezt a flexibilitási értéket. Kezdőknek puhább, haladóknak és sportosan, dinamikusan síelőknek keményebb flex indexű javasolt. Súlyosabb személynek alapvetően keményebb cipőre van szüksége, akkor is, ha kezdő.

A túl kemény cipőben nem lehet megfelelően előre terhelni és rossz tartást is eredményez. A túl puha bakancs nem ad megfelelő alátámasztást, elnyeli a terhelésre szánt energiát és szintén rossz mozgást fog eredményezni.

Felhasználási terület

A felhasználási terület nemcsak a keménységet, de a cipő felépítését is befolyásolja. Pályára alapvetően merevebb cipőt készítenek. Pályán kívülre, freeride-ra és parkba free style-ra rugalmasabbat és passzentosabbat.

A versenysíbakancsok mindig a legkeményebb és legszűkebb modellek. A túrabakancsok grammra készülnek, mivel nem mindegy, mennyit cipel felfelé a túrázó. Emiatt a túrabakancsok rövidebbek is, mint az azonos méretű hagyományos cipők.

Az általános all mountain sícipők között vannak nagyon komfortosak is, és megkülönböztetnek női és férfi modelleket. A női széria az anatómiai különbség miatt más geometriával rendelkezik és nem készül belőle olyan kemény mint a férfi modellekből.

Összegezve, választáskor legyünk tisztában azzal, hogy mire szeretnénk használni a síbakancsot.

A végső próba
A végső próba

Extrák

A gyártók próbálnak ténylegesen használható pluszokat beépíteni, ami jellemzően a kényelmet, biztonságot és a jobb erőátvitelt, irányíthatóságot szolgálják. A lábformához igazodó belső már mindennapos, viszont a lábformához alakuló vagy alakítható héj még csak a top modelleknél szerepel egyenlőre.

További extra a fűthető talpbetét-előkészítés, lavinakeresőhöz jeladó beépítése, energiaelnyelő megoldások, valamint a torziós merevítések alkalmazása is.

Ahogy a cipők méretezése és formája, úgy az egyedi megoldások, extrák is gyártónként eltérők. Ezekről a Sícipőfejlesztések 2013-ban cikkben olvashattok részletesebben.

Egyéb extrával, komforttal magunk is felruházhatjuk választott síbakancsunkat. Ilyen az anatómiailag formázott talpbetét, fűthető talpbetét vagy a cipőszűkítés.

Cipővásárlásra hagyjunk magunknak elég időt. Az elkapkodott döntés sok bosszúságot okozhat! Síbakancsot csak kipihent lábbal érdemes próbálni. Túl sok próbálás után elfáradhat a láb és az egyébként jó modell is kényelmetlennek tűnhet. Vásárláskor kérjünk segítséget szakképzett eladóktól.

KOMMENTEK
aemit | 2013.02.27. 22:53
hasznos tippek! köszi!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.