Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világháborús katona holttestét találták meg a gleccseren

2012.09.28. Bata Attila

Világháborús katona holttestét találták meg a gleccseren Az ilyenkor szokásos liftkarbantartási munkálatok közben, és a lecsökkent jégtakarónak köszönhetően egy első világháborús katona holttestét találták meg az olasz Presena-gleccseren, közel az egyik sípályához. 1915 és 1918 között szinte állóháború alakult ki a környéken, még mostanában is sok minden kerül elő a jég alól.
Olaszország csak 1915-ben lépett be az első világháborúba, rögtön többfrontos harcba keveredett főleg az akkori Osztrák-Magyar Monarchiával. A kezdeti, rövid sikerek után az olasz lendület alábbhagyott és állóháború alakult ki az Alpok hegyeiben. A most megtalált katona, akiről még nem tudjuk, hogy melyik oldalon harcolt a háborúban, is ezekben a harcokban veszthette életét.

A katona maradványait a szokásos liftkarbantartás közben találták meg, egész közel a sípályához, körülbelül 2950 méteres magasságban. Szinte teljesen megszokottnak tekinthető, hogy az első világháborúból származó holttestek, vagy katonai felszerelések kerülnek elő, főleg ősz elején, amikor a legvékonyabb a történelmi emlékeket is elfedő jégtakaró. Augusztusban egy sor, első világháborús aknavetőt találtak jégbe fagyva, mindenki azt találgatta, vajon milyen célpontra voltak állítva.

Tonale, első világháborús emlékmű
Tonale, első világháborús emlékmű
A katona maradványait, és a mellette talált szürke kabátot, megrozsdásodott gombokkal, valamint egy lőszertartót a rendőrség elszállította, és megkezdték az ismeretlen katona beazonosítását.

KOMMENTEK
TZoli | 2012.09.28. 16:06
A legtragikomikusabb, hogy a Tonale hágót mindegyik fél csak elterelő hadműveletekre szánta a Pó sikság felé megindított offenzivák mellett. Ezért haltak meg tízezrek, köztük magyarok is.
Pár kép az itt látható monumentális emlékmű mellett a glecserre vezető sípálya mentén, a volt eredeti osztrák-olasz határ mentén (a két zászló jelzi a volt határ két felét.)
http://sielok.hu/fotoalbum/502604/g...aleria/
Bata Attila | 2012.10.01. 13:42
Közben kiderült, hogy két katona maradványait találták meg, és mindketten az Osztrák-Magyar Monarchia katonái voltak. A helyi múzeum igazgatója szerint valószínűleg az 1918 május 25. és 28. közötti ütközetben vesztették életüket.
imre30 | 2012.10.02. 20:11
Az egyik dédapám, éppen az olasz fronton vesztette életét az első világháborúban, bár úgy tudom, hogy Isonzónál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.