Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Változó étel- és italárak az alsó-ausztriai hüttékben

2013.01.29. Bata Attila

A magyar határhoz közeli osztrák tartomány, Alsó-Ausztria hüttéiben nézett szét az egyik ausztriai hírportál. A legnépszerűbbnek tartott ételek és italok árait hasonlították össze egymással, és néha többszörös különbséget is találunk két hütte között.
Germknödel azaz gőzgombóc - a legtöbb osztrák hüttében kapható
Germknödel azaz gőzgombóc - a legtöbb osztrák hüttében kapható
Meglepő eredményt hozott a tartományi hírlap (NÖN - noen.at) felmérése az alsó-ausztriai hütték árairól. A hamarosan beköszöntő síszünet előtt a tartomány síterepein található 42 hüttét vagy vendéglőt keresték fel és hasonlították össze az árakat. Az áraknál nem vették figyelembe, hogy önkiszolgáló vagy kiszolgálással üzemelő helyről van-e szó.

Az egyik legnépszerűbb termék, a 0,25 literes ásványvíz ára mutatta a legnagyobb szórást. Volt olyan hütte, ahol már 0,85 euróért meg lehetett kapni, de olyan hely is, ahol 2,50 eurót kértek el érte, körülbelül a háromszorosát. A helyi fogyasztóvédők vezetője szerint a kevésbé ismertebb síterepeken olcsóbbak az árak, mint Semmeringen vagy Lackenhofban.

A legolcsóbb és legdrágább árak Alsó-Ausztriában (Kép: www.noen.at)
A legolcsóbb és legdrágább árak Alsó-Ausztriában (Kép: www.noen.at)
Ezt a felmérést évről-évre elvégzik és a tíz évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva a már említett ásványvíz ára szépen drágul a felső kategóriában. Tíz évvel ezelőtt még 0,71-1,14 eurót kértek azért a palack ásványvízért, amelyért ma már 0,80-2,50 eurót. Ez azt jelenti, hogy az ásványvíz átlagára 10 év alatt 36 százalékkal emelkedett, de nem jártak jobban a sörkedvelők sem, hiszen a sör átlagosan 45%-kal kerül többe az alsó-ausztriai hüttékben.

A pozitív dolog, hogy az árak összességében még mindig sokkal kedvezőbbek, mint Ausztria nyugati tartományaiban.

KOMMENTEK
breez | 2013.01.29. 17:09
A drágábbik sor az Semmering, Hochkar és Lackenhof?
Mert ez a sor elmehet simán Zillertalra vagy Serfasra vagy Ischglre is ...nincs semmi különbség benne,ha van akkor is 10-20 cent maximum de több biztosan nem.
Nagy lehuzás amit ezek müvelnek itt a határ közelében, lehuzzák a magyart, szlovákot, meg a bécsit. Na pont ezért kezdödik nekünk az Alpok már vagy 10 éve minimum Salzburggal, rittkábban megyünk több napra és ha már ugyanazt az árat fizetjük ki a hüttére meg a szállásra, a szolgáltatás legalább 5-10 szeres....
Sörapu. | 2013.01.29. 20:40
Milyen lehúzásról beszélsz? Tudod te hogy milyen költségei vannak egy vendéglátó helynek?
Nekünk is oda kellene eljutnunk, hogy 3 euróba kerüljön egy sör, mert akkor sokkal jobban meg lehetne fizetni az alkalmazottat, aki azután jóval többet költhetne magára, családjára és akár sízésre is. Ez a jövő. Egy osztrák vagy német nem szívja a fogát ezektől az áraktól.
skioutlet | 2013.01.29. 20:56
Nem véleményt mondok, csak tényt:
Donovalyban most szombaton a Zahradiste sípálya tövénél 1,60 euró volt 0.5 sör:)
breez | 2013.01.29. 21:44
Sörapu szerintem félreolvastál valamit....én tudom hogy nagy költségekkel jár,és jó lenne ha a minőségi szolgáltatással egybekötött árueladást már Hegyeshalomtól keletre is megfizetnék lassan...Én csak azt akartam mondani hogy ezek az Alsó-Ausztriai 'top'helyek hütteárak tekintetében némileg túldimenzionáltak ha már ugyanannyiért adnak mindent mint a nagy tiroli központokban...visszaélve a területi sajátosságukkal kihasználják azokat a kelet európai sielőket akiknek az Alpokban síelés egyenlő azzal hogy elutazunk Semmeringre vagy Lackenhofba....mert sajnos még mindig ebből van a több...
százas | 2013.01.29. 22:07
Sörapu! Hello! Vegyél fel osztrák órabérért s ígérem sokkal többet fogok költeni magamra s a családomra.
huligan | 2013.01.29. 22:29
Szerencsés helyzetben vagyok, sokat járom az Alpok hüttéit. Ez egy tipikus statisztikai tábla. Ezek a kilengések bárhol megvannak, még Zermattban is. Ott is ittam már 2,5 meg 7 és 10 CHF-ért ugyan azt a sört. Azonos színvonalú hüttékben nincsen nagy különbség NÖ-ben. A legolcsóbb "tartomány" Alsó-Ausztria. Ez tény! Egyébként 80 euró centért kb BP-n kapsz 2,5 dl ásványvizet átlag helyen...
marzio | 2013.01.30. 08:02
Síhátizsák, benne szendvicsek, üdítő! Mi évek óta így nyomjuk Semmeringet! Kenjék a hajukra a Germknödelüket, meg a többi szarukat!
Sörapu. | 2013.01.30. 10:00
@marzio: óriási előnye ennek a módszernek, hogy így még a síeléssel eltöltött idő is meghosszabodik, hiszen az elemózsiát el lehet majszolni a liften is. Én egyébként még tovább fejlesztettem a takarékoskodást. Már zsugát sem veszek, hanem fókát tapasztok a léc talpára és felmászok a hegyre.
Zsuzsoo | 2013.01.30. 10:49
Sörapu!

El kéne látogatni Lengyelországba és elmagyarázni, hogy mehet ott minden ugyanúgy mint sógoréknál és mégis harmada áron???
Profi vendéglátással..

Eléggé furcsa felfogásod van!

3euros sörhöz legalább 1500euros fizetés kellene
nem átlag 250-300 euro
nem is tudom honnan jöttél.
huligan | 2013.01.30. 11:16
@Zsuzsoo: az árakat leginkább a bér színvonal (alsó korlát) és a kereslet (felső korlát) határozza meg. Nem hinném, hogy Hochkáron és Zakopánéban ugyan annyit keres egy pultos, illetve ez a harmad áron kijelentés kicsit túlzó. Nem tartom reálisnak, hogy Lengyelországban a hüttében kapsz 1 euróért sört (0,5 liter) és 80 centért egy pár frankfurtit zsemlével... Egyébként meg demokrácia van, aki sokallja a NÖ-i hütte árakat, az ne menjen be, ne fogyasszon, ne válassza Ausztriát, vagy esetleg vegye fel a kapcsolatot Skyman-nel és indítson hütte forradalmat...:)
Sörapu. | 2013.01.30. 11:50
@Zsuzsoo: Ugye azt nem gondolod komolyan, hogy a lengyel és az osztrák pályák infrastruktúrája egy szinten van? A síelés valóban nem a 250-300 eurós fizetésből élők szórakozása. Egyébként én onnan jöttem, ahol 1000 euró fölött van a fizetés (legalábbis az én kollégáim efölött keresnek).
Zsuzsoo | 2013.01.30. 12:15
Szuper örülök, hogy ilyen jól megy nektek!

De aki azt hírdeti,hogy igenis legyen minden drágább az vagy hülye vagy könnyen szerezte a pénzét!! ne is haragudj!
Zsuzsoo | 2013.01.30. 12:16
Huligán!!

itt nem erről van szó, hanem azt hírdetni hogy kerüljön Magyarországon is 3euroba 1 sör az a marhaság!
Zsuzsoo | 2013.01.30. 12:21
én is vettem már Stockholmban 1sört és egy szelet pizzát 120 SEK-ért ami kb 3600Ft.nem szarrágóságról van szó és nem verem fogamhoz a garast, csak a hülyéktől akarom megkímélni magam!

Istenem M.o.-n 3euros sör!
Elmebaj!
Sörapu. | 2013.01.30. 12:58
Pedig van ennél sokkal drágább sör is Magyarországon, de nem akarlak felbosszantani úgyhogy hagyjuk! Lényeg, hogy mindenki ott síel ahol akar és arra költ amire megengedheti magának.
breez | 2013.01.30. 18:14
Marzio bizom benn hogy szemetedet evés után viszed magaddal és csak itthon dobod ki,és még csak véletlenül sem hagyod a hütték szépen rendbetartott aztalain,mert tudod lehet még nem jutott eszedbe de hütte tulaja,rosszabb esetben bérlöje fizet azért hogy elvigyék a szemetet.Ezért bizom benn hogy a pálya szélén,kabinban,felvonóban falatozod jégbe fagyott szenyódat,és nem foglalod a helyet a hütte fizetö vendégei elöl...Mi kb ezért is járunk Tirolba már nagyon régóta,mert ott legalább ugyanezt a pénzt kifizetve nem látjuk a hozzátok hasonló sielöket....Mi is ettük a fagyott Twixet anno kb 1998-ban Kaprunban kabátzsebböl,de az régen volt,még schillingért vettük a napijegyet,és fiatalok voltunk....ez az idö szerencsére elmúlt vagy csak sikeresen elkerüljük ezeket a helyeket....
Zsozsoboy | 2013.01.30. 20:41
Zakopánéban 7-8PLN egy sör. Az mondjuk 560Ft. Én mondjuk nem iszom sört síelés közben (még melegen sem), de a Zurek is ugyanannyi! ;)
százas | 2013.01.30. 21:37
Nekem is ki voltak tömve a zsebeim egykoron. Két oka volt: kevés pénzem volt, hogy beüljek bárhova, meg sajnáltam is az időt megállással tölteni. Ma már beülök. Ugyanezen okok ellentettjeinél fogva. Ettől függetlenül nem kell lesajnálni azt, aki ilyen vagy olyan szándékkal nem ül be hüttézni. Attól még lehet környezettudatos rendes ember.
breez | 2013.01.30. 22:35
Bocs ha elragadtattam magam,de sajnos az ellenkezőjét is láttam sokszor,amikor (most nem csak magyar hanem más kelet-európai turistákra is gondolok)hütte teraszán lakomáztak a hozott cuccból,aztán az összes szemetüket üvegüket otthagyták az asztalon mintha természetes lenne hogy majd az asztalon,szegény gyerek meg takaríthatott utánuk....

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.