Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új kabinos lift a dél-tiroli Solda (Sulden) síterepén

2014.11.28. Bata Attila

Az előző hét hatalmas havazása után a hétvégén kinyitott az olaszországi Solda síterepe, így a síelők már egy olyan liftet is használhattak, amelyet az idén építettek meg. A 3000 méter feletti magasságban is síelhető Solda idén egy új pályával is gazdagodott az új lift oldalában.
Solda, vagy német nevén Sulden, az Ortler (olaszul Ortes) régióban található. Ez a dél-tiroli magashegység (3905 méter) az első világháború után került az Osztrák-Magyar Monarchiától Olaszországhoz. A régióra azóta jellemző a kétnyelvűség, ez az oka, hogy dél-tiroli síterepeket gyakran vagy az olasz vagy a német nevükön találjuk meg.

Solda az Alpok leghóbiztosabb síterepei közé tartozik és számos felmérés szerint jó ár-minőség aránnyal rendelkezik. Hóbiztosságát a magasságának is köszönheti, a sípályák 1900 és 3250 méter között helyezkednek el.

Az idei szezonban elkészült a 10-személyes kabinos lift, a Rosim, amely a síterep aljáról, 1900 méteres magasságból indul és 2450 méter magasra érkezik, nem sokkal a Kansel ülőlift fölé. Az új lifttel négy perc alatt fel lehet jutni a hegyállomásra. A lift egyik nagy előnye, hogy két olyan területet kapcsol össze, amelyekről eddig csak gépkocsival lehetett elérni a másikat. Mostantól nem kell autózni a két rész között, amely a környezetre is pozitív hatással lesz. A kapacitással sem lesz gond, óránként 2000 utast tud szállítani.

Térképen az új lift, az új pálya és a gyalogos alagút
Térképen az új lift, az új pálya és a gyalogos alagút
A Rosim lift mellett egy hasonló nevű pályát is építettek, amely 2500 méter hosszú és 550 méteres szintkülönbséget tudunk rajta síelni. Érdekesség, hogy a pálya alsó része már egy létező gyalogutat keresztez, itt egy kisebb alagutat építettek a gyalogosoknak, hogy ne zavarják a síelőket, vagy a síelők a gyalogosokat.

További újdonság még, hogy felújították a Pulpitónál található vendéglőt és a gyerekek paradicsomát, a közeli csúcsról (3769 m) elnevezett téli játszóteret (Cevedale Kindergarten). 
KOMMENTEK
sazsolti | 2014.11.30. 19:19
Nem tudom, ki mennyire ismeri, de szvsz ez az egyik legszebb "osztrák" síterep. A cikkben foglaltakkal ellentétben - soxor jártam már ott - alig hallani olasz beszédet, szinte mindenki németül beszél.
A cikk szerint a két terep között eddig autóval kellett közlekedni. Nos ez sem így igaz. Kétségtelen, hogy kényelmesebb, de egyben bonyolultabb is autóval. A terepet ugyanis úgy alakították ki, hogy mindhárom egymástól ugyan elkülönülő, mégis részben összefüggő pályarendszerről át lehet sielni a másikra, igaz, ezt a déli részről az északira némi (párszáz méter) sífutással (klasszikus vagy korcsolyázós stílusban) kell megtenni. De kibírható...
arsenal | 2014.12.05. 18:38
A pályatérkép alapján elég szimpatikusnak tűnik, én nem is hallottam a helyről, de ahogy látom 1-2 honfitársunk már volt a helyszínen :)

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.