Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végre megépül az új kabinos a Dachstein West-en

2014.07.03. 2014.08.06. Biró Ágnes | frissítve: 2014.08.06.

Végre megépül az új kabinos a Dachstein West-en Évek óta húzódik a Dachstein West síterepen az Annaberget Gosauval összekötő veterán kétszemélyes ülőlift, a Riedelkarbahn cseréje egy modern kabinosra. Rengeteg jogi és pénzügyi huzavona után ma jelentették be hivatalosan is: 2014. decemberétől már az új felvonó fog üzemelni!

Frissítés - 2014. augusztus 6.

Az utóbbi hetekben terv szerint elkezdődött az annabergi oldalon a vadonatúj 8 személyes kabinos lift megépítése, melyet akár élőben is követhetünk, hiszen nemrég webkamerát is telepítettek a leendő völgyállomás közelébe.
Mindeközben a síterep másik oldalán, a Gosauból a Zwieselalm-ra vezető kabinos liftnél is munkába fogtak: a Panorama-Jet és a mellette haladó piros pálya találkozásánál ugyanis egy új középállomás fog elkészülni néhány hónapon belül.
Az üzemeltetők szerencsére arról sem feledkeztek meg, hogy az annabergbe vezető 19-es számú pálya hóbiztosság szempontjából a terep leggyengébb pontja, ezért erre a környékre új hóágyúkat telepítenek majd.
Ez a kiváló síterep már a tavalyi szezonban is bizonyított, a nemzetközileg elismert tesztportáltól, a Skiresort.de-től kapott ugyanis kiváló, 5 csillagos értékelést, mint családbarát síterep, melyet a jelenleg is folyó fejlesztések befejezése még inkább megerősít majd.
1981-ben, 33 évvel ezelőtt épült meg a ma már a síterep egyik legidősebbjének számító kétszemélyes ülőlift. Mondani sem kell, hogy ennyi idő alatt mennyit változik egy síterep infrastruktúrája. Dachstein West esetében a helyzetet tovább súlyosbította egy sípálya menti hatalmas, 100 házból álló apartmantelep, az Alpendorf néhány évvel ezelőtti felépítése. Az ezekben a házakban megszálló síelők ugyanis ahhoz, hogy elérjék a pályarendszer nagyobbik, gosaui és russbachi részét, mindenképpen igénybe kellett hogy vegyék az elavult, kis kapacitású liftet. Az 1800 méter hosszú lift óránként mindössze 1100 főt tudott szállítani, a 17 perces felvonózás pedig szeles idő esetén különösen rideg élménnyé változott.
Így nézett ki a 2011/12-es szezonban a sítérkép. A pirossal bekeretezett részen található a üdülőfalu, a tervezett új lift pedig zölddel van jelölve
Így nézett ki a 2011/12-es szezonban a sítérkép. A pirossal bekeretezett részen található a üdülőfalu, a tervezett új lift pedig zölddel van jelölve
Ez pedig már a legújabb terv a sítérképről. Ezen már látszik hogy középállomást is terveztek az új lifthez.
Ez pedig már a legújabb terv a sítérképről. Ezen már látszik hogy középállomást is terveztek az új lifthez.
A sílift társaság ma jelentette be hivatalosan Facebook oldalán: "3 éven át tartó intenzív előkészületek után végre elérkezett a nagy nap: megkezdődhet az annabergi 8 személyes Donnerkogelbahn építése!"

Az új lift az első tervek szerint már a 2012/13-as szezonban üzembe állt volna, mint ahogy ezt egy 2-3 évvel ezelőtti sítérképen már fel is tüntették, a beruházásból ekkor mégsem lett semmi. A problémát az jelentette, hogy Dachstein West síterepe ugyan síelők számára egyértelműen egy egységet alkot, jogilag 3 részre oszlik: a síterepet érintő három településhez tartozó három különböző cég tulajdonában vannak különböző részei. Hogy tovább bonyolódjon a helyzet a síterep éppen két tartomány, Felső-Ausztria és Salzburg határán fekszik, emiatt a központi pályázatokhoz, támogatásokhoz is sokkal nehezebben tudott hozzájutni.
Egy kabint már tavaly kikészítettek mutatóba Annabergben
Egy kabint már tavaly kikészítettek mutatóba Annabergben
A 25 millió eurós projekthez végül Salzburg tartománytól nyertek el 7 millió euró támogatást, ám az önrész kérdése még mindig nem volt eldöntött, ezért az építkezést továbbra sem tudták elkezdeni. Idén nyárra igen feszültté vált a helyzet, ugyanis ha a következő szezonra sem épült volna meg a lift, elúszott volna a támogatás is. A helyiek nagyon aggódtak a beruházás kimenetele miatt, mivel a környéken köztudott, hogy az idei enyhe tél után határozottan veszteséges szezont zárt a síterep, továbbra sem volt tehát miből előteremteni az önrészt. Reményre adott okot, hogy a megszokottaktól eltérően idén nyáron nem állt üzembe a kétüléses lift, a hivatalos honlap szerint építési munkálatok miatt - többet azonban nem árultak el. Végül Salzburg tartományfőnöke, Wilfried Haslauer személyesen intézkedett ez ügyben és az ő részvételével folytatott tárgyalások sikerrel zárultak. Az annabergi és a russbachi lifteket üzemeltető cégek fúziójával és a Raiffeisen Bank finanszírozásával zöld utat kapott a Donnerkogelbahn. Az építkezést az utolsó pillanatban kezdték el, a szezonkezdésig hátralévő idő éppen elég lesz a lift befejezéséhez.

A hírek szerint az új kabinos felvonó mintegy 200 méterrel hosszabb lesz elődjénél, megállapítható tehát, mint ahogy az az előzetes sítérképen is látszik, hogy az útvonaluk nem fog egy az egyben megegyezni. A 8 személyes lift kapacitása közel kétszerese lesz elődjének, kb. 2000 főt tud majd a hegyre juttatni óránként!
Ilyen lesz majd
Ilyen lesz majd
Szintén nagy szükség lenne a 600 méter hosszú Angerlift csákányos felvonó cseréjére, melynek a korábban említett Alpendorfhoz való visszajutásban van kulcsszerepe. A tervek megszületésekor még ezt a beruházást is 2012 decemberére szerették volna befejezni, egy évvel később ezt már eltolták 2015-re, a legfrissebb hírek szerint viszont legkorábban 3 év múlva készülhet el az új 6 üléses.
A régi kétüléses Riedelkarbahn, háttérben az Alpendorffal
A régi kétüléses Riedelkarbahn, háttérben az Alpendorffal
KOMMENTEK

Szállástippek
Alpendorf Dachstein West
A hangulatos 6 és 8 fős házikók 400 fő részére kínálnak kényelmes szálláshelyet, 50-450 méterre Dachstein West sípályáitól. A főépületben recepció, minishop, medence és szaunarészleg is található. Reggeli pékáru rendelésre kérhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Gutjahr csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A családi vezetésű 4 csillag Superior színvonalú szálloda Abtenau központjában található a helyi karkogeli sípályák közelében, Dachstein West-Ananbergtől pedig 11 km-re. A wellness részlegben beltéri medence, szauna, szolárium és fitneszterem áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hideaway Dachstein West
2022 decemberében megnyílt új apartmanház, alpesi környezetben Dachstein West síterep annabergi A1-es felvonójától 8 km-re. 4-6 fős kényelmes, tágas apartmanokkal és 8 fős Penthouse lakással és wellnessel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.