Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több a baleset, miután beengedték a snowboardosokat

2013.01.23. Bata Attila

Több a baleset, miután beengedték a snowboardosokat Annak idején mi is beszámoltunk róla, hogy ez előző évtizedekből megmaradt néhány „megkülönböztető” amerikai síterep közül Taos beadta a derekát és úgy döntött, hogy beengedi a hódeszkásokat is. Azóta több a baleset, de nem biztos, hogy ezért egyértelműen csak a snowboard a felelős.
Taos 2008-ban engedte be síterepére az addig tiltott snowboardosokat. A társadalmi nyomás és a csökkenő bevételeik meghozták a változást. Az amerikai sportorvosok szaklapjában (The American Journal of Sports Medicine) közölt elemzés szerint azóta kimutatható mértékben emelkedett a balesetek száma a síterepen, egészen pontosan 13 százalékkal.

Mielőtt még mindenki a snowboard veszélyességéről értekezne, vagy az érintettek védelmére kel, a tanulmány is leszögezi, mint sport a snowboard sem veszélyesebb a síelésnél, inkább más tényezők miatt több a baleset. A más tényezők között leginkább a sportolók életkora játszik szerepet. A snowboard inkább a fiatalok sportja, akik sokkal gyakrabban vállalnak a szokásosnál nagyobb kockázatot, így ebből adódóan több balesetet is szenvednek.

Ezt az elméletet erősíthetik a számok is. A snowboard engedélyezése előtt (2006/2007) Taos síterepén 100.000 bérletesre összesen 207 baleset jutott, ez a szám 13 százalékkal emelkedett a 2009/2010-es szezon után. Akkor már 100.000 bérletesre 243 baleset jutott átlagosan. A statisztika szerint a fiatal snowboardosok megjelenésével a balesetet szenvedett átlagéletkora jelentősen csökkent, a korábbi 39 évről 31 évre.

A síelők inkább lábsérülést szenvednek, mint Arnold
A síelők inkább lábsérülést szenvednek, mint Arnold
A Denver Post által megszólaltatott más kutatók szerint az emelkedés nem kimondottan snowboardnak köszönhető. Ha más amerikai síterepek adatait is megvizsgálnák, valószínűleg azokon is hasonló mértékben emelkedett a balesetek száma, pedig ott korábban is lehetett snowboardozni. A balesetek számának növekedésében valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy a snowboardosok beengedésével megnőtt a bérletesek száma, így a tömeg is a pályákon.

A tanulmányt készítő csoport a síterep melletti kórház adatait használta elemzésében. A kórházi statisztikák szerint megnőtt a tipikusan snowboardos sérüléseknek tekinthető esetek, főleg a felsőtesti sérülések száma. Korábban a csuklótörés csak egy átlagos esetnek számított, de 2008 óta már ez a második leggyakrabban előforduló sérülés. Ezzel szemben a síelésnél gyakori alsótesti sérülések (térd, ínszalag) száma változatlanul alakult.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.