Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tiroli sípályák: csúcsszezon a gipszelőben

2015.02.25. Bata Attila

A számok nem meglepőek, hiszen ilyenkor vannak a legtöbben a sípályákon így érthető, hogy a legtöbb baleset is ebben az időszakban történik. A tiroli klinika gipszelőjébe érkező páciensek kétharmada a sípályákról érkezik. Idén kevesebb a sérülések száma, de az esetek súlyosabbak a tavalyiaknál.
Ideális körülmények a tiroli sípályákon, iskolai síszünetek, nem csoda, hogy tömeg van mindenhol. Ahogy nagyüzem van a sípályákon, ugyanúgy zajlik az élet az innsbrucki kórház baleseti osztályán. Az orvosoknak nincs sok idejük pihenni, naponta körülbelül 200 sérültet hoznak be, kétharmadukat a sípályákról. A klinika igazgatója szerint nem unatkoznak. Most a síszezon ad nekik munkát, de ha beköszönt a melegebb idő, akkor jönnek majd a biciklisek és a túrázók is.

Tirol másik végében, a kelet-tiroli Lienz kórházában is hasonló a helyzet. Errefelé kisebb síterepeket találunk, de így is naponta körülbelül 100 vendéget fogadnak a balesetin, ez a szám 40%-kal magasabb a szokásosnál.

Az orvosok egy dologban egyetértenek, egyre súlyosabbak a sérülések. Egyikük szerint a sílécek egyre modernebbek, most már sokkal gyorsabban csúsznak a pályán. Az ütközések keményebbek, a sérülések komolyabbak. A régi, szokásos kar-, láb- és térdsérülések mellett már egyre több csigolyasérülés. Az innsbrucki klinika orvosa pedig arról beszélt, hogy egyre több a belső sérülés is. A bukósisakok ellenére növekszik a fej- és koponyasérülések száma, valamint egyre több tüdő- és lépsérülést kell ellátniuk.

Ilyen az utazás a Gipsbomberrel
Összességében a jó hír, hogy csökken a balesetek száma, de azért még így is veszélyes üzem a síelés. Az innsbrucki repülőtér híres-hírhedt gipszjárata (Gipsbomber) hetente 8-10 utast szállít haza begipszelve, legtöbbször Hollandiába vagy Belgiumba.
KOMMENTEK
Szányi Gábor | 2015.02.25. 21:01
Több körültekintés, nagyobb elővigyázatosság! Szerencsére a bukósisak jól elterjedt, hasonló sors vár a protektorra is. Tapasztalom, sokan idegenkednek még a 20-35.000 Forint közötti kiadástól, pedig egy gerincsérülés, esetleg bénulás az nincs arányban az árával! A kórházi ágyon már késő a kesergés. Ismét kérem a SÍELŐK.hu szerkesztőségét, indítsanak egy cikksorozatot a balesetek megelőzéséről.
WAndrea | 2015.02.26. 07:24
Kedves Gábor!
Épp a napokban jelent meg ez a cikkünk balesetmegelőzés témában - interjú egy Ausztriában dolgozó liftkezelővel: http://sielok.hu/rovat/balesetvedel...em/cikk/interju-sibaleset...
és hamarosan folytatása is lesz.

További cikkeink a balesetek megelőzéséről:
http://sielok.hu/rovat/balesetvedel...em/cikkek/
http://sielok.hu/rovat/balesetvedel...em/archivum/

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.