Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tina Maze besíelt a legnagyobbak közé

2013.01.14. Bata Attila

Tina Maze besíelt a legnagyobbak közé Történelmet írt vasárnap a szlovének síelője, Tina Maze. A tiroli St. Antonban megrendezett szuper-g verseny megnyerésével bekerült az elitkörbe, ahová azok a síelők tartoznak, akik a Világkupa összes számában tudtak valaha versenyt nyerni. A szlovén hölgy lett a hatodik női versenyző, akinek ez sikerült.
A teniszből vett hasonlattal sokan a Grand Slam-hez nevezik azt, ha valaki mind az öt versenyszámban (szlalom, óriás, szuper-g, lesiklás és kombináció) első tud lenni. Atlétahasonlattal ez valami olyasmi, mintha egy futó a sprintversenyektől a maratonig mindenben nyerne egyszer. Hatodik női versenyzőként Tina Maze is megérkezett a sokoldalú versenyzők közé.

Petra Kronberger, Pernilla Wiberg, Anja Parson, Janica Kostelic és Lindsey Vonn már nyert korábban mind az öt számban. Tina Maze 17. győzelmével gyűjtötte be a hiányzó szuper-g versenyt a 12 óriás-műlesikló, 2 kombináció, és egy-egy szlalom- és lesiklógyőzelmei mellé.

Ez az év tökéletesen indult a szlovén hölgy számára, eddig hat alkalommal nyert, már 1289 pontot gyűjtött, és ha ehhez hozzátesszük, hogy még mindig 16 verseny van hátra a 36-ból, akkor valami hatalmas eredmény is kijöhet a szezon végére. Ez a hatalmas eredmény a lélektani 2000 pontos határ (Hermann Maier csúcsa 2000-ből) túlszárnyalása lenne, amelyről Lindsey Vonn tavaly alig maradt le. Statisztikusok kiszámították, ha Maze tartja az idei formáját, és csak az eddigi átlagot hozza, akkor 2320 pontra számíthat a végén.

Maze szerint a siker titka a tökéletes nyári felkészülés volt a szlovén fizioterapeutával és a három olasz segítőjével, köztük barátjával és edzőjével, Andrea Massival. Négyfős háttércsapattal utcahosszal vezet a Világkupában a hatalmas személyzettel érkező osztrák, svájci vagy amerikai hölgyek előtt. Az összetett győzelem már félig-meddig a tarsolyban van, hiszen 545 pont az előnye a német Maria Höfl-Riesch előtt, lassan következhet a másik feladat, minél több és minél fényesebb érem begyűjtése a februári világbajnokságon.

KOMMENTEK
Kis Kovi | 2013.01.14. 06:35
Kostelicek után egy újabb "kicsi", sokkal szerényebb háttérrel bíró nemzet sportolója veri a világot. Nagyon jó ez és nagyon megérdemli a folyamatos fejlődés után a legmagasabb szintre jutó Tina ezt a gyümölcsöt.
Jelenleg a legsokoldalúbb sí versenyző az egész földkereségen.
Remélem semmi hátráltató körülmény nem szól majd közbe, hogy ezt a csodálatos szezont még több sikerrel fejezze be.
szendre | 2013.01.14. 08:11
Egyetértek! Régóta kedvelem és szorítok neki. Fantasztikus látni ezt a fejlődést. Tavaly már látszott, hogy érik a dolog és én már akkor elkönyveltem, hogy ez a szezon az övé lesz. Érdemes megnézni, hogy 2009 óta, hogy alakult az összetett helyezése: 6., 4., 3., 2.,. Nagyon nagy versenyző!
Fixer98 | 2013.01.14. 08:52
Hajrá Tina! És mákja is van, mert Lindsey egy lépést hátrább lépett!
yxygan | 2013.01.14. 09:05
Hajrá, Tina, mindent bele!!
Szekely Szilard | 2013.01.14. 13:08
@ szendre: igen, ezt a folyamatos fejlodest szinte keptelenseg elhinni. Ha valaki azt mondja 3-4 eve, hogy mostanra szezon kozepen annyi pontja lesz mint Lindseynek es Maria R. nek egyutt senki nem veszi komolyan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.