Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Komoly változások a Magas-Tátrában

2008.11.24. Bata Attila

Komoly változások a Magas-Tátrában Az idén több mint harminc évig tartó szünet után újra új fejlesztéseket láthatunk a Magas-Tátrában. Az eddigi felvonó felújítások és cserék után már teljesen új liftet is építenek Tátralomnic (Tatranská Lomnica) felett. Az új liften kívül új pályát, új hóágyúkat, és új víztározót is építenek.

Az újdonságokkal a kezdő síelők járnak a legjobban, hiszen az új felvonó a kezdők számára ideális pályaszakasz mellé kerül. A korábban itt üzemelő korongos lifthez szinte rémálom volt volt egy kezdőnek eljutni, hiszen kiszállhatott a kabinos lift középső állomásából (Štart) és felballaghatott síbakancsban tíz percet a korongoshoz, vagy ha bízott a balesetbiztosításában, akkor csak a Kőpataki-tónál szállt ki és megpróbált lehóekézni a meredek és sokszor jeges szűk erdei pályán. Az erdei pálya megnevezés még a régi szép időkből maradt meg bennem, sajnos a 2004-es vihar tarolása óta már csak a puszta hegyoldal maradt.

A kabinos lifttől nem messze építették meg a víztározót, ahonnan a hóágyúkat fogják vízzel ellátni. A tavalyi év végképp bebizonyította, hogy kellenek a hóágyúk. A hideg szinte végig megvolt a Tátra alján, de csapadékos időjárás nem társult hozzá, a Kőpataki-tó alatti pályákat gyakran le kellett zárni hóhiány miatt. A tervek szerint a völgyállomás és a Kőpataki-tó közötti részt teljesen betelepítik hóágyúkkal az idén és a következő évben.

A hóágyúkat idén csak az új lift magasságáig telepítették. Az új lift, Štart – Čučoriedky, a kabinos Štart állomásától indul, és a Čučoriedky (Áfonyás) hegyoldal közepén végződik. A négyszemélyes új ülőlift mellett egy új pályát is kiépítettek. Ezzel egyidőben a közelben található, és már említett korongost, leszerelték. A hóágyúk jelenleg a pálya aljától a Čučoriedky állomásig tudnak dolgozni, az állomás és Kőpataki-tó közötti részre csak jövőre telepítik őket. Jó hír, hogy a lenti víztározót már úgy tervezték, hogy az új hóágyúkat is gond nélkül el tudja látni vízzel.

A Kőpataki-tó (Skalneté Pleso) és a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo) közötti rész hagyományosan a haladó síelők paradicsoma. A meredek hegyoldalban már hivatalosan is két pálya létezik. Az eddig használt pálya a 7-es számot kapta. Sokan kicsúsztak a hegyoldalba, és onnan érkeztek le lifthez. A síelők szokásait elfogadták az üzemeltetők, és 8-as számmal új pályát jelöltek ki. Az új pálya még a laposodó szakasz előtt becsatlakozik a régi pályába. További újdonság, hogy innen egy újonnan kialakított piros pályán (5-ös) akár azonnal, a Kőpataki-tó kikerülésével becsatlakozhatunk a tó alatt folytatódó piros pályába.

Az előző években a szezon Karácsony tájékán kezdődött el Tátralomnicon, de az idén a szervezők azt ígérik, hogy december 6-án egy nagyszabású szezonnyitóval várják majd a síelőket. A szomszédos Jamy sípályájával együtt 5270 fő/órára emelkedik a síterep kapacitása, és ezzel Tátralomnic a harmadik legnagyobb szlovák sítereppé lép elő.

A jövőbeli tervek is érdekesen alakulnak. Első körben a már említett hóágyúkat fogják telepíteni. Mostanában egyre több hír érkezik arról, hogy a használaton kívüli, egykori nagykabinos útvonalán, felépítenék Szlovákia első funitel felvonóját, amelyre azért lenne szükség, mert a tavalyi szezonban sem lehetett feljutni a nyeregbe a hatalmas szél miatt. A funitelek jobban ellenállnak a széllökéseknek, és gyakran előfordult, hogy a nyeregben kiváló viszonyok várták volna a síelőket, de a leállított liftek miatt nem tudtak feljutni oda.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.