Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magas-Tátra: friss hó, medvék, lavina, és szélvihar

2010.03.15. Bata Attila

Magas-Tátra: friss hó, medvék, lavina, és szélvihar Az elmúlt három napban körülbelül 50 cm friss hó esett a Tátra magasabb részein, de az alsóbb részek és más szlovák síparadicsomok is részesültek kb. 30 centiméteres friss égi áldásban. Tátralomnicon szélvihar miatt állnak a liftek, az erdészek az ébredező medvékre figyelmeztetnek mindenkit.
Talán a szezon legjobb hóviszonyait hozta meg az utóbbi napok heves vihara és havazása a Tátra hegycsoportban. Az utóbbi 24 órában 5-22 cm friss hó esett a hegyekben, így az előző napi csapadékkal együtt már fél méterre nőtt a friss hó mennyisége a magasabb régiókban, amely természetesen megnövekedett lavinaveszélyt is jelent. A tomboló viharos szél tovább könnyíti a lavinák kialakulását. A Tátra hegyeiben általánosan hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben, kivétel a Nyugati-Tátrában, itt már negyedik fokozatúra emelték a figyelmeztetést, aminél már tanácsos elfelejteni a túrázást a magasabb részeken.

A viharos szél gondokat okoz a tátralomnici lifteknél is. Az erős széllökések miatt leállították a Kőpataki-tóhoz közlekedő kabinost, és az onnan a nyeregbe, illetve a csúcsra induló lanovkákat. A lonmici liftek 18 m/s-os széllökésekig működnek biztonságosan, a szlovák meteorológiai intézet 18-25 m/s-os széllökéseket jelzett egész napra. Az ülőliftek közül egyedül a tavaly átadott négyszemélyes működik, amely mellett a szezon legjobb havát találjuk. Az utóbbi napok havazása után végre elérte az egyméteres határt a hóréteg vastagsága.

Az erdészek figyelmeztetnek, hogy a tátrai medvék fokozatosan ébrednek fel téli álmukból. Az utóbbi napokban egyre több nyomot figyeltek meg főleg a hegység középső, illetve nyugati részén. A hegyi házak biztosan számíthatnak a medvék látogatására, de az utóbbi időkben gyakran előfordult, hogy az élelem után kutató medvék a lakott településekre is bemerészkedtek. A Tátra lengyel oldalán is gondot jelentenek a medvék, itt főleg a túlszaporodásuk miatt veszélyesek. A veszély csökkentése érdekében a lengyelek engedélyt adtak 80 medve kilövésére.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.