Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tartósan beborította környékünket a hideg levegő

2009.01.01. Bata Attila

Tartósan beborította környékünket a hideg levegő Az utóbbi napokban Közép-Kelet-Európa területét meglehetősen hideg levegő árasztotta el, amely egyelőre stabilan tartja magát, főleg az alsóbb rétegekben. Furcsa helyzet alakult ki, enyhébb hőmérsékleteket, vagy egy kis napsütést csak a magasabban fekvő hegyekben találunk.
Magyarország és Közép-Európa legnagyobb részét hideg és magas páratartalmú levegő borítja, ennek köszönhetően a legtöbb helyen csak a szürke égboltot látjuk, napsütésre csak a magasabban található részeken van esély. Ismét megfigyelhető a hőmérsékleti inverzió, amikor a magasabban fekvő részeken melegebbet mérnek, mint a hideg levegővel beborított alsóbb rétegekben.

A cseh fővárosban szilveszterkor napközben mínusz öt fok volt a legmagasabb hőmérséklet, ezzel szemben az 1122 méter magas Churáňov tetején +8 fokot mértek. Prágában mínusz 10 fok volt a leghidegebb, ugyanekkor a hegytetőn csak mínusz 5 fokot mértek. Hasonlítsuk össze Bécs és környéke szilveszteri értékeit. A minimum és a maximum Bécsben (-5,4 / -3,4) jóval alatta van az 1618 méter magas Feuerkogelen mért értékeknek (1,1 / 6,3 fok). A napsütés nagyon sokat számított az előző napokban, ott ahol napközben kisütött a nap, jelentősen emelkedtek a napközbeni hőmérsékletek. Salzburgban az éjszakai mínusz hét fokot napközben +5 fok követte, ugyanez Innsbruckban este mínusz 9,3 fok - nappal pedig 1,3 fok.

A szlovén Ljubljanában és Mariborban napközben mínusz négy fokot mértek, míg a 2500 méter feletti Kredarica csúcsán nulla fok felett volt a hőmérséklet. Budapesten december 31-én nulla órakor mínusz 5,1 fokot mutatott a hőmérő 139 méterrel a tengerszint felett. A rádiószondás mérések adatai szerint ebben az időben 603 méter magasban mínusz 9,1 fokot, de 1382 méter magasban csak mínusz 0,1 fokot mértek.

Hasonló jelenségeket figyeltek meg a horvát, német, és román meteorológusok is. A Kárpát-medencében leülepedett hideg levegő még egy ideig nyugalomban marad, egyelőre nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor söpri ki egy erőteljes front.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.