Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: kis terepek bajban, a nagyokon ünnepi forgalom

2011.12.29. Bata Attila

Szlovákia: kis terepek bajban, a nagyokon ünnepi forgalom Erős az ünnepek közötti forgalom Szlovákiában is. Az alacsonyan fekvő, kisebb terepek a hóhiányra panaszkodnak, a nagyobbakat segítik a hóágyúk. A műhavas pályák könnyen jegesednek, a tegnapi napon történt a szezon legtöbb balesete a szlovák pályákon.
Az alacsonyabban fekvő, kisebb terepeknek nem nagyon megy eddig. Zdiar síterepén abszolút hiányzik a téli hangulat, a pályákon kívül nincs hó a környéken, a Strednica síterep vezetője szerint ez sok turistát távol tart az ünnepi időszakban. Pezinská Baba is szenved, a síterep vezetője szerint úgy kezdődött a szezon, mint annak idején a katasztrofálisnak számító 2006/2007-es idényben. Még a hóágyúzáshoz is túl meleg van.

Selmecbányán nem rózsás a helyzet
Selmecbányán nem rózsás a helyzet
Lehetne sokkal jobb a helyzet a karácsonyra kinyitott Selmecbányán (Banská Štiavnica). A síterep szerint eddig nagyon kevesen vannak. Ehhez persze hozzájárul, hogy hó csak a pályán van, ott is csak egy vékony csíkban, így az üzemeltetők 20 százalékos kedvezménnyel csábítják síelni a bátrakat. A hóhiány mellett az erősödő euró is gondot jelent, ezt leginkább a lengyel turisták számának csökkenése jelzi, ahogy Kubínska hola síterepének üzemeltetője megjegyezte.

A nagyobb terepeken valamivel jobb a helyzet. Donovalyban már csak két kisebb pálya (2a és 10-es) van lezárva, az összes többi működik. Hasonló a helyzet a Csorba-tónál, itt is csak két kisebb, összekötő pálya nincs előkészítve. Tátralomnicon csak az alsó, hóágyúzott pályák működnek. A hóhiányt jól jellemzi, hogy a Lomnici-nyeregben még csak 20 cm a hóréteg vastagsága, ide egy komoly havazás kellene, hogy a felső részt meg lehessen nyitni. Jasnán is igyekeztek minél több pályát megnyitni, jellemzően a fekete pályák vannak lezárva még az északi oldalon, de a déli oldal a Deres rész kivételével már teljesen nyitva tart.

Tátralomnic, a hóágyúzott, alsó pályák jól bírják
Tátralomnic, a hóágyúzott, alsó pályák jól bírják
Az ünnepi forgalomban a hegyimentőknek is van dolguk bőven, főleg a tegnapi napon, hiszen ebben az idényben a legtöbb síbalesethez tegnap riasztották őket. Nem meglepő, hogy a legtöbb dolguk Jasnán volt, 12 balesethez hívták őket. Donovalyban és Martinban hétszer kellett segítséget nyújtaniuk, a többi terepen csak egy-két baleset történt.
KOMMENTEK
Hó_királynő | 2011.12.29. 22:36
Ma Sahtickán voltunk, nagyon jó, természetes hó volt, remekül megcsinálták, kevesen is voltak, csak azokat a liftbeállásokat tudnám feledni :(((
zozimoo | 2012.01.03. 11:35
Ez a cikk csöppet negatív!!! "Zdiar síterepén abszolút hiányzik a téli hangulat, a pályákon kívül nincs hó a környéken" ezt a mondatot nem is tudom mire alapozták???!!! http://www.zdiar.sk/index.php?optio...n=com_content&task=vi... a webcam is igazolja hogy van természetes hó! Ismerőseim a szilvesztert kint töltötték és fergeteges "téli hangulat" volt! Ugyan ez nem mondható el pl. St. Corona-ról...volt szerencsém belekóstolni... ott pl. tényleg egy deka hó sincs de még a pályán se sok. Kilátszik a föld sok helyen és gazdagon jégfoltos... Sokkal jobb körülmények vannak a Mátrában, a Síparkban vagy akár Kékesen!!!
Bata Attila | 2012.01.03. 15:32
A negatív kicsengéssel kapcsolatban:
1. ezek a síterep üzemeltetőjének saját szavai, nem mi találtuk ki, íme eredetiben:

"Chýba zimná idyla. Široko-ďaleko niet snehu, a to veľmi veľa ľudí odrádza," zhodnotil Marián Bekeš zo ždiarskeho strediska Skicentrum Strednica.

http://hnonline.sk/firmyafinancie/c...1-54300710-hory-lamu-cier...

Ha ő így látja, akkor ezt megbízható forrásnak vesszük.

2. Személyesen Zdiar az egyik kedvenc szlovák falvam, minden évben ott vagyok, a panziósokkal baráti kapcsolat alakult ki. Karácsonykor, az ünnepek apropóján beszéltem velük, ők is panaszkodtak a kevés hó miatt

3. azt is el tudom képzeli, hogy a cikk megírása és szilveszter között javultak a hóviszonyok a környéken.
zozimoo | 2012.01.04. 10:10
Ha Ő mondja akkor lehet úgy is van... de valószínűbb, hogy az euró árfolyam miatt van kevesebb vendég. Volt már ilyen tél a Tátrában.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.